Dette oppnådde vi i Skriv for liv 2019

I 2019 satt vi igjen rekord for antall handlinger globalt og sammen viste vi at endring er mulig.
Publisert: 29. sep 2020, kl. 15:49 | Sist oppdatert: 21. okt 2020, kl. 09:53
Magai Matiop Ngong fra Sør-Sudan

Over 6,6 millioner millioner solidaritetsbrev, protestbrev, signaturer, Twitter-meldinger, tegninger og e-poster ble sendt til støtte for de unge personene vi kjempet for i fjor.

Dødsdommen mot Magai er opphevet

Magai var bare 15 år gammel da han ble dømt til døden i Sør-Sudan. I Skriv for liv 2019 tok Amnesty-aktivister fra hele verden over 700 000 handlinger for å få dødsstraffen stoppet, og bare i Norge bidro 26,071 personer med å skrive protestbrev eller signere Amnestys krav til ambassadøren.

Nå har myndighetene lyttet til oss, og dødsdommen har blitt stanset. Den unge gutten sitter ikke lenger på dødscellen. Dette er fantastiske nyheter! Les mer her.

Redusert dom for Yasaman og moren hennes

Yasaman (24) tok av seg hijaben og delte ut blomster til kvinner på t-banen i Teheran. For dette ble hun dømt til 16 år i fengsel.

Saken til Yasaman slo alle tidligere Skriv for liv-rekorder med over 1 million handlinger for henne og moren.

Yasaman Aryani fra Iran

På nyåret 2020 reduserte ankedomstolen i Teheran dommen til Yasaman og moren Monrieh Arabshahi fra 16 år til 9 år og syv måneders fengsel.

Dette er gode nyheter og et skritt i riktig retning for Yasaman og moren, men vi fortsetter å jobbe for umiddelbar og betingelsesløs løslatelse for dem! Les mer her.

Ibrahim var utsatt for tvungen forsvinning, nå har han dukket opp igjen

Ibrahim Ezz El-Din fra Egypt

I juni 2019 ble Ibrahim Ezz El-Din arrestert av egyptiske sikkerhetsstyrker på åpen gate i nabolaget der han bor i Kairo. I 167 dager visste ingen hvor han var. Både familien og advokaten hans etterlyste ham hos politiet, men myndighetene nektet for at de visste hvor Ibrahim var.

I Skriv for liv 2019 signerte over 18 000 mennesker i Norge appellen for Ibrahim, og i tillegg ble ca. 450 solidaritetsbrev sendt til Ibrahim og hans familie.

Midt under Skriv for liv dukket Ibrahim opp i rettsalen der han fortalte om å ha blitt torturert i fengsel og at han ble holdt fengslet under umenneskelige og nedverdigende forhold.

Selv om Ibrahim fortsatt sitter fengslet, er dette et lite fremskritt i saken hans, og en god nyhet da hans familie nå vet hvor han er. Amnesty vil fortsette å følge saken hans. Les mer her

Det går i riktig retning for José Adrian og familien

José Adrián fra Mexico

José Adrián var bare 14 år da han ble arrestert på vei hjem fra skolen. Politiet banket ham opp og tvang ham til å tilstå hærverk.

Gjennom Skriv for liv i Norge viste vi støtte til José gjennom å sende avgårde 23.233 protestbrev og signaturer til guvernøren i Yucatán og nærmere 950 solidaritetsbrev til José Adrián og familien hans.

Jeg vil takke alle menneskene som har støttet meg, dere har forandret livet mitt og jeg takker dere alle

José Adrián

Sarah Mardini og Seán Binder

I februar 2020 uttrykte ordføreren i Yucatán seg positivt til at José Adrian skulle få en offentlig beklagelse og nå er José Adrian og familien hans bare få skritt unna å signere en avtale om oppreisning med de lokale myndighetene. Dette er veldig positive nyheter.

Vi gir oss ikke!

Sarah og Séan risikerer fortsatt 25 års fengsel for å hjelpe båtflyktninger på den greske øya Lesvos. Amnesty følger saken videre og fortsetter å jobbe for at anklagene mot Sarah og Séan blir droppet. Les mer her.

Vi vet fortsatt ikke hvor Elyas er

Yiliyasijiang Reheman fra Kina

Yiliyasijiang Reheman, med kallenavnet «Elyas», var utvekslingsstudent i Egypt sammen med sin gravide kone, Mairinisha. Plutselig ble han arrestert av egyptiske myndigheter og tvangsreturnert til Kina. Han ble arrestert fordi han er uigur som er en forfulgt minoritet i Kina.

Jeg er veldig takknemlig for alle som støtter meg. Jeg føler at jeg ikke er alene i kampen for mannen min. Jeg trenger deres støtte hele tiden og jeg håper dere vil fortsette å støtte meg

Kona til Elyas

Amnesty fortsetter å jobbe for at Elyas skal bli gjenforent med de to små døtrene og kona Mairinisha. Les mer om saken her.