Ibrahim er ikke sporløst forsvunnet lenger

Menneskerettighetsforkjemperen Ibrahim Ezz El-Din ble arrestert og utsatt for tvungen forsvinning på grunn av sitt arbeid for retten til bolig i Egypt. Nå vet familien hvor han er.

Publisert: 28. nov 2019, kl. 15:05 | Sist oppdatert: 27. aug 2020, kl. 12:08
Ibrahim er ikke lenger sporløst forsvunnet. Selv om han fortsatt er fengslet, vet familiens hans hvor han er. Foto: Privat

Ibrahim Ezz El-Din (26) ble arrestert av egyptiske sikkerhetsstyrker på åpen gate og var sporløst forsvunnet i 167 dager før han dukket opp i retten 26. november.

Ibrahim hadde advokaten sin til stede da aktor stilte ham spørsmål. I retten ble han siktet for "å bidra til at en terrorgruppe oppnår sine mål" og for "publisering av falsk informasjon som undergraver nasjonal sikkerhet". Disse anklagene er knyttet til en demonstrasjon han skal ha deltatt i tidligere i år.

Myndighetene benekter tvungen forsvinning

Ingen bevis ble fremlagt mot Ibrahim. Verken han eller advokaten hans fikk tilgang til dokumentene som sikkerhetsstyrkene har opprettet i forbindelse med etterforskningen av ham. Selv om Ibrahim ble arrestert 11. juni 2019, påstår myndighetene at han ble arrestert 25. november, og benekter dermed at han ble utsatt for tvungen forsvinning.

Ibrahim ble også avhørt om sitt arbeid med menneskerettigheter.

Utsatt for tortur

Ibrahim hadde gått kraftig ned i vekt og virket svak. Han fortalte om å ha blitt torturert i fengsel og at han ble holdt fengslet under umenneskelige og nedverdigende forhold. Advokaten hans ba om at hans påstander om tvungen forsvinning og tortur skal etterforskes.

Aktoratet beordret at han skulle sitte i varetekt i 15 dager under videre etterforskning av saken hans.

Et lite fremskritt

Selv om Ibrahim forsatt sitter fengslet, er dette et lite fremskritt i saken hans, og en god nyhet da hans familie nå vet hvor han er. Amnesty vil fortsette å følge saken hans.

Krev at Ibrahim får komme hjem til familien og at han beskyttes mot tortur! Signer aksjonen hans her.

Vi vil komme med nye oppdateringer så snart vi vet noe mer av betydning.