Barn og unge ned til 12-års alderen har blitt utsatt for pisking, elektrisk støt og seksuell vold av iranske myndigheter. Dette kommer frem i Amnestys rapport om iranske fengsler.
Publisert: 17. Mar 2023, kl. 11:53 | Sist oppdatert: 12. Apr 2023, kl. 13:49

Den brutale behandlingen av barn faller inn i rekken av metoder iranske myndigheter benytter seg av for å fortsette å skremme og stanse demonstrasjonene i Iran.

Amnesty Internationals etterforskningsteam har gjennomført undersøkelser av iranske myndigheters brutale overgrep mot demonstranter siden høsten 2022. I denne rapporten har vi dokumentert sakene til syv barn i detalj.

De hang meg etter armene til det føltes som om de skulle falle av. De voldtok meg med et rør og tok hånden min for å ta fingeravtrykk til en tilståelse.
En av barna som fikk sin historie fortalt i Amnestys rapport

Barna straffes og ydmykes

Etterforskingen avslører torturmetodene som iranske myndigheter bruker mot gutter og jenter i varetekt for å straffe og ydmyke dem og for å få tvangs «tilståelser».

Ofre og familier har fortalt Amnesty at iranske myndigheter har kvalt barn, gitt dem elektrisk støt, slått, og hengt dem opp etter armene eller fra skjerf rundt halsen.

En mor fortalte Amnesty International at statsagenter voldtok sønnen hennes med et rør. Sønnen hadde fortalt henne:

- De hang meg etter armene til det føltes som om de skulle falle av. De voldtok meg med et rør og tok hånden min for å ta fingeravtrykk til en tilståelse.

Én ting til du må vite om Amnestys arbeid i Iran…

Arbeidet i Iran er ressurskrevende. Vi dokumenterer dødsdommer og aksjonerer for å hjelpe mennesker som sitter på dødscellene.

Samtidig jobber vi for å påvirke myndighetene, for at flere skal få ytre seg og leve i frihet.

Nå trenger vi din hjelp til å fortsette arbeidet.

Støtt arbeidet

Amnestys dokumentasjon avslører hvordan politiet brukte voldtekt og annen seksuell vold, inkludert elektriske støt på kjønnsorganer, berøring av kjønnsorganer og voldtekts trusler som et våpen mot barn for å bryte dem ned, ydmyke og straffe dem, og/eller få ut tvingende «tilståelser».

Flere gutter ble tvunget til å stå med spredte bein, mens de fikk støt i kjønnsorganer.

Politiet slengte også seksuelle kommentarer mot unge jenter og anklaget dem for å ville blotte de nakne kroppene sine for å protestere for kvinners og jenters rettigheter og trosse obligatorisk tilsløring.

Flere tusen barn arrestert

Basert på vitnesbyrd fra flere titalls fanger fra hele landet som så sikkerhetsstyrker som arresterte mange barn, kombinert med det faktum at barn og ungdom har stått i spissen for protestene, anslår Amnesty International at tusenvis av barn kan ha vært blant dem som ble feid opp i arrestasjonsbølgen.

Barn blir holdt under grusomme og umenneskelige interneringsforhold, ekstreme trange forhold, dårlig tilgang til toaletter og vaskemuligheter, mangel på nok mat og drikke, kulde og langvarig isolasjon. De blir også nektet medisinsk behandling for skader påført under tortur.

Myndighetene må umiddelbart løslate alle barn som er arrestert utelukkende for fredelig demonstrasjoner.

Amnesty fortsetter å dokumentere de grusomme handlingene som iranske myndigheter begår hver eneste dag.

Slik foregikk etterforskningen

Amnesty International innhentet vitnesbyrd fra ofrene og deres familier, samt ytterligere vitnesbyrd om den omfattende torturen mot flere barn fra 19 øyenvitner, inkludert to advokater og 17 voksne internerte som ble holdt sammen med barn. Ofrene og øyenvitnene som ble intervjuet var fra provinser over hele Iran, inkludert Øst-Aserbajdsjan, Golestan, Kermanshah, Khorasan-e Razavi, Khuzestan, Lorestan, Mazandaran, Sistan og Baluchestan, Teheran og Zanjan.

Amnesty har fjernet detaljer, for eksempel alderen på barna og provinsene de ble internert i, for å beskytte dem og deres familier.

Iranske myndigheter har innrømmet at det totale antallet personer som ble arrestert i forbindelse med protestene var over 22.000. Selv om de ikke har gitt en oversikt over hvor mange av de arresterte var barn, rapporterte statlige medier at barn utgjorde en betydelig del av demonstrantene.

Iranske myndigheter har revet barn vekk fra familiene sine og utsatt dem for ufattelige grusomheter. Det er avskyelig at tjenestemenn har utøvd slik makt på en kriminell måte over sårbare og redde barn, påført dem og deres familier alvorlig smerte og angst og etterlatt dem med alvorlige fysiske og psykiske arr.

Denne volden mot barn avslører en bevisst strategi for å knuse engasjementet til landets ungdom og stoppe dem fra å kreve frihet og menneskerettigheter.

John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge