Operasjon Dagsverk: Menneske + rettigheter

Hva har sex med menneskerettigheter å gjøre? Ganske mye, faktisk!
Publisert: 14. okt 2015, kl. 14:51 | Sist oppdatert: 3. jun 2019, kl. 14:57
Dine romantiske følelser og seksuelle erfaringer handler også om menneskerettigheter. Retten til liv og helse er grunnleggende menneskerettigheter. Retten til å stifte familie, til å velge sin egen partner, rett til informasjon og til å nyte godt av vitenskapelige framskritt er andre rettigheter som er viktige for å sikre din seksuelle og reproduktive helse.

Unge mennesker opplever dessverre ofte hindringer og brudd på sine seksuelle og reproduktive rettigheter. Konsekvensene kan være alvorlige. Det er særlig tydelig i Argentina, Chile og Peru. I alle tre landene opplever ungdom store barrierer som hindrer dem i å realisere sine rettigheter.

Unge mødre

Mange unge i disse landene får ikke den seksualundervisningen de har krav på, og de mangler tilgang på prevensjonsveiledning og prevensjon. En av konsekvensene er at mange blir mødre i ung alder.

- Hver sjette tenåringsjente i Argentina har fått barn eller er gravid. I Amazonas-regnskogen i Peru er hver fjerde tenåringsjente mor. Ungdomsgraviditet er som regel verken planlagt eller ønsket. Jenter mangler ofte makt og mulighet til å forhandle om betingelsene for trygg seksualitet, slik at de ender opp med å ha sex uten beskyttelse, og kanskje uten en gang å ønske det, sier Patricia Kaatee, politisk rådgiver hos Amnesty i Norge.

Restriktive abortlover

I Latin-Amerika er risikoen for at moren dør under graviditet og fødsel fire ganger høyere for ungdom under 16 år enn for voksne kvinner. Men jentene kan ikke velge fritt om de vil fullføre svangerskapet eller ei. I Chile er det totalforbud mot abort og i Peru er det ikke mulig å avbryte en graviditet som er et resultat av incest eller voldtekt. I Argentina legges det så mange hindringer i veien for å kunne ta lovlig abort at kvinner som ønsker å ta abort i realiteten ofte blir nektet denne muligheten.

- Når det gjelder Argentina er mange viktige lover på plass, som retten til lovlig abort i visse tilfeller og seksualundervisning i skolen. Problemet er at lovene ikke gjennomføres i praksis, forteller Patricia.

Det er det flere grunner til. Noen foreldre og lærere mener seksualopplæring er en oppfordring til å ha sex. Derfor forsøker de å hindre skolen i å gjennomføre denne undervisningen.

- Åtte av ti tenåringsmødre i Argentina, Chile og Peru slutter på skolen. Noen jenter blir nektet å fortsette utdanningen fordi skolen anser dem for å være et dårlig eksempel. Andre ganger er det praktiske årsaker som mangel på barnepass som gjør at jentene slutter på skolen, sier Patricia.

Mobbet på grunn av legning

«Å elske er en menneskerett» er en kjent setning fra Amnesty. Men selv om homofili er tillatt i Argentina, Chile og Peru er det langt igjen før man trygt kan være seg selv. Mange lesbiske, homofile, bifile og transpersoner opplever å bli møtt med hån og. Flere blir mobbet på skolen, og slutter tidlig for å komme seg vekk. Noen blir kastet ut hjemmefra når de kommer i tenårene. Særlig transpersoner blir diskriminert i arbeidslivet, og har vanskeligheter med å få seg en vanlig jobb.

- I Argentina er det slik at lovene ofte er mer liberale enn holdningene ellers i samfunnet. Derfor er det utrolig viktig med kunnskap for å endre holdninger, slik at alle kan være seg selv uten frykt, sier Patricia.





OPERASJON DAGSVERK:
  • Årets Operasjon Dagsverk går til Amnestys arbeid for at unge i Argentina, Chile og Peru selv skal kunne bestemme over egen kropp. Les mer her.
  • OD-dagen finner sted torsdag 29. oktober. Husk å ha med kontanter for å kjøpe boller og lignende av elever du møter på vei til og fra jobb.

DERFOR MÅ VI SNAKKE OM SEX!
Ungdom som har fått seksualopplæring er flinkere til å sette grenser, flinkere til å bruke prevensjon, og har en senere seksuell debut. Det er viktige forutsetninger for at seksualitet kan bli en kilde til nytelse og glede, og ikke til sykdom og bekymring.

DERFOR MÅ VI SNAKKE OM MENNESKERETTIGHETER!
Menneskerettigheter kan hjelpe oss når vi skal snakke om og diskutere konfliktfylte temaer. Abortspørsmålet er for eksempel svært følelsesladet i mange land. Ved å vise hvordan tilgang til trygg abort også handler om grunnleggende menneskerettigheter som retten til liv og helse, kan diskusjonen om abort bli mer konstruktiv.

MENNESKERETTIGHETER – HVA ER DET, EGENTLIG?
Menneskerettighetene definerer alle menneskers rett til det som er helt grunnleggende for å kunne leve et liv i trygghet og verdighet. Grunnlaget for menneskerettighetene er FNs verdenserklæring om menneskerettighetene fra 1948, som alle verdens land har erklært seg enig i.

Menneskerettighetene er universelle. Det vil si at de gjelder for alle mennesker - uten unntak. De er udelelige, noe som innebærer at de skal realiseres samtidig og ingen styresmakter kan prioritere noen rettigheter framfor andre. Les mer om menneskerettigheter på www.amnesty.no/menneskerettigheter.

SEKSUELLE OG REPRODUKTIVE RETTIGHETER
Kjernen i seksuelle og reproduktive rettigheter er at enhver seksuell handling skal være fri for tvang og sykdom, enhver graviditet skal være ønsket, og enhver fødsel sunn.

Seksuelle rettigheter er knyttet til seksuelle aktivitet og seksuell helse, mens reproduktive rettigheter angår kontroll over fruktbarhet, graviditet og fødsel. Noen eksempler på seksuelle og reproduktive rettigheter kan være:

• Du har rett til skikkelig seksualundervisning slik at du skjønner hvordan kroppen din fungerer.
• Du har rett til å avgjøre selv om og når du vil ha sex, og hvem du vil ha sex med.
• Du har rett til å velge din egen partner, og om og når du vil gifte deg.
• Du har rett til beskyttelse mot seksuelle overgrep og tvang.
• Du har rett til informasjon om og tilgang på ulike prevensjonsmetoder slik at du kan beskytte deg mot uønsket graviditet og kjønnssykdommer.
• Du har rett til å bestemme om og når du vil ha barn.
• Du har rett til å bestemme selv om du vil fortsette eller avbryte en graviditet som er et resultat av voldtekt, eller som truer ditt liv eller din helse.
• Du har rett til gode helsetjenester i forbindelse med graviditet og fødsel.