Sudan: Nekter protester og fri presse

Sudanske myndigheter må avslutte sin hensynsløse aksjon mot protester og stoppe trakassering av journalister som dekker demonstrasjoner.
Publisert: 26. jun 2012, kl. 08:00 | Sist oppdatert: 27. jun 2012, kl. 14:27
Flere aktivister har blitt arrestert siden demonstrasjonene mot nye kutt i statsbudsjettet startet søndag 24. juni. Politi i hovedstaden Khartoum brukte tåregass og batonger for å bryte opp demonstrasjonene, og har arrestert bloggere og journalister i et forsøk på å hindre mediedekning av protestene.

- Den sudanske regjeringen tillater ingen fredelige demonstrasjoner og fortsetter å nekte det sudanske folket sin rett til forsamlingsfrihet, sier Paule Rigaud fra Amnesty Internationals Afrika-program.

Protestene, som til nå har vært ledet av studenter, har utspilt seg rundt universiteter i Khartoum og i nabobyene Omdurman og Khartoum North. Studenter og andre som har reagert på politiets voldelige framgangsmåte har sluttet seg til protestene.

Flere er blitt fengslet

Blant de arresterte er medlemmer av politiske partier og ungdomsgrupper, blant annet fra studentorganisasjonen Girifna (“Vi er lei”). Mange ble løslatt dagen de ble arrestert, men flere skal ha blitt tiltalt.

Den profilerte aktivisten Mohammed Hassan Alim “Boshi” ble arrestert 20. juni. Han holdes nå fengslet på ukjent sted. Boshi har allerede vært fengslet flere ganger for sin politiske virksomhet. I desember 2011 ble han holdt i isolat i 22 dager etter åpen kritikk av landets myndigheter.

Misnøye med regimet

Sudan har opplevd hyppige demonstrasjoner siden januar i fjor, inspirert av protestene som har pågått i Midtøsten og Nord-Afrika. Demonstrantene krever politisk endring og bedre levekår, og er kritiske til at myndighetene ønsker å kutte ned på budsjettet ved å øke skatt og avvikle subsidier til drivstoff.

Sudanske myndigheter har i midlertidig slått hardt ned på protestene, og har trakassert og forfulgt journalister som har prøvd å rapportere om vold mot demonstrantene.

- Brudd på menneskerettigheter i Sudan er et vedvarende problem. Fengsling og tortur av politisk opposisjonelle, uavhengige journalister og andre regimekritikere har vært en del av presiden al-Bashirs strategi for å holde på makten, sier Patricia Kaatee, politisk rådgiver i Amnesty Norge.

– Det er ikke noe nytt at grepet om ytringsfriheten strammes når protester oppstår.

Lite oppmerksomhet

Selv om Amnesty ved flere anledninger har tatt opp problemet med sudanske myndigheter, er det en utfordring at menneskerettighetsbrudd i Sudan får lite oppmerksomhet.

- Det er synd at alvorlige hendelser i Sudan alltid kommer i skyggen av andre regionale konflikter, som konflikten mellom Sør-Sudan og Sudan, og konflikten i Darfur. Dette gjør at man mister ute av synet de omfattende overgrepene som skjer i Sudan som tortur, fengsling uten dom og brudd på kvinners rettigheter, sier Kaatee.

Andre konflikter på Afrikas Horn og uro som følge av den arabiske våren har også ført til at alvorlige overgrep mot journalister, studenter og andre i Sudan drukner i det større nyhetsbildet. Mer fokus på hva som skjer innad i Sudan, særlig fra andre afrikanske land, kan bidra til å øke presset på regjeringen til å respektere grunnleggende menneskerettigheter.

Selv om demonstrasjonene foreløpig ikke er en trussel for regimet i Sudan, kan det tyde på at stadig flere av landets innbyggere nå nekter å godta stigende priser, økende politivold og begrenset ytringsfrihet.

Få ferske nyheter hver dag - lik Amnesty på Facebook!


FAKTA:
  • Siden Sudan ble selvstendig i 1956 har landet vært herjet av borgerkrig og konflikt.
  • Sudans president Omar Hassan al-Bashir har siden et militærkupp i 1989 styrt landet under et autoritært regime.
  • En langvarig borgerkrig mellom Sør- og Nord-Sudan ble avsluttet med en fredsavtale signert i 2005. Som fastlagt i fredsavtalen gjennomførte Sør-Sudan en folkeavstemning i 2011, som resulterte i Sør-Sudan etablerte seg som selvstendig stat i juli 2011. Det er i midlertidig stor uenighet over hvordan oljeressurser skal deles mellom Sudan og Sør-Sudan , da olje og naturgass har vært statens viktigste inntekstkilde de siste årene.
  • Stigende matvarepriser og en svekket valuta er en utfordring for det sudanske folket. Dette har ført til vanskeligheter for de 45.6% av befolkningen som ifølge FN lever under fattigdomsgrensen.


Les mer på amnesty.no