Sudan: FNs sikkerhetsråd må handle

Raske tiltak er avgjørende for å avslutte Sudan og Sør-Sudans humanitære katastrofe, sier Amnesty i en ny rapport. 
Publisert: 7. jun 2012, kl. 15:04 | Sist oppdatert: 11. Mar 2015, kl. 15:49
Situasjonen i Sør-Sudans flyktningeleirer er en humanitær katastrofe.

Rapporten beskriver en desperat situasjon preget av sult og vannmangel. Barn er uten foreldre og jentene frykter voldtekter. Snart kommer regntiden og flyktningeleirene er fylt til randen.

- Situasjonen er desperat, og tiden renner ut for å sikre at flyktninger har tilstrekkelig beskyttelse og forsyninger i den kommende seks måneders regntiden som vil komplisere leveringer av bistand i Sør-Sudan, forteller Khairunissa Dhala, Amnesty Internationals Sør-Sudan etterforsker.
VIDEO: Se flyktningene fortelle sine historier om flukt og livet i leirene

Kritiserer sikkerhetsrådet

Den ferske Amnesty-rapporten oppfordrer FNs sikkerhetsråd til å reagere. Amnesty mener FNs sikkerhetsråd må oppfylle sin plikt til å beskytte sivile i Sudan og iverksette umiddelbare tiltak for å stanse militæres vilkårlige luftangrep. Rapporten understreker hjelpeorganisasjoners behov for umiddelbar tilgang til de konfliktrammede områdene Sør-Kordofan og Blå-Nilen i Sudan.
- I mer enn ett år har FNs sikkerhetsråd stått på sidelinjen og sett denne humanitære katastrofen utfolde seg. Det er på tide de lever opp til sitt mandat og handler for å hindre at denne forferdelige situasjonen forverres ytterligere. Spesielt må Russland og Kina reagere, sier Dhala.

Sult og vannmangel

Amnesty International besøkte åtte flyktningeleirer i Sør-Sudan i mars og april 2012. Innbyggerne står overfor farer som tvangsrekruttering til væpnede grupper og seksuell vold, i tillegg til mat og vannmangel.

Rapporten "Vi kan løpe vekk fra bomber, men ikke fra sult: Sudans flyktninger i Sør-Sudan” dokumenterer livet i flyktningeleirene. Amnestys etterforskere beskriver hvordan flyktninger i Yida flyktningleir i Unity State har ventet nesten 10 timer på en beholder med vann og i tre uker på matrasjoner.

Enslige mindreårige

Amnesty International møtte en stor andel enslige mindreårige flyktinger, som har flyktet fra volden for å fortsette sin utdanning. Men i leirene sliter skolene, i noen leire er de praktisk talt ikke-eksisterende.

I flyktningeleirene i Øvre-Nilen mottok organisasjonen rapporter om gutter og unge menn som med makt blir rekruttert inn i den væpnede opposisjonsgruppen Sudan Peoples Liberation Movement-North.

Voldtekt og seksualisert vold

Jenter og unge kvinner i Yida-leiren, mange som har kommet alene, beskrev sin frykt for voldtekt og seksualisert vold.

Halima Ahmed i Yida-leiren fortalte:

-Vi er redde hver eneste natt. Menn og gutter går ofte rundt og trakasserer oss. Noen ganger jager politiet dem bort. En gang, midt på natten, klarte en mann å komme inn på rommet vårt.

Regntiden på vei

Mens flyktningeleirene fylles opp og tærer på allerede begrensede ressurser, er regntiden rundt hjørnet.

- Det sudanske forsvaret fortsetter å begå grove brudd på internasjonale menneskerettigheter og humanitær lov i Sør-Kordofan og Blå-Nilen, og folk har derfor lite annet valg enn å forbli i disse leirene, avslutter Khairunissa Dhala.

Rundt 50 000 flyktninger har ankommet de siste seks ukene alene og flere er rapportert å være på vei.

Amnesty International ber FN om å igangsette arbeidet med humanitære forsyninger før regntiden, styrke utdanningsprogrammene og å sikre tiltakene for beskyttelse av kvinner og jenter i flyktningeleirene.


FAKTA
  • Rapporten "Vi kan løpe vekk fra bomber, men ikke fra sult: Sudans flyktninger i Sør-Sudan” ble offentliggjort i dag.
  • Vold brøt ut i de to statene Sør-Kordofan og Blå-Nilen i Sudan for ett år siden.
  • Mer enn en halv million mennesker har blitt fordrevet av pågående vilkårlige luftangrep av det sudanske forsvaret.
  • Den alvorlig matmangelen forsterkes ved at sudanske myndigheter nekter uavhengig humanitær bistand til områdene.
  • Titusener har flyktet til nabolandet Sør-Sudan, hvor de møter videre risiko for menneskerettighetsbrudd og humanitære utfordringer.


Les mer på amnesty.no