Bilde
AKSJON: Myanmar

Studentleder fengslet etter fredelig protest

Aksjonen er avsluttet

Del    
Studentaktivist Phyoe Phyoe og flere andre risikerer ni års fengsel etter å ha protestert mot den nye utdanningsloven i Myanmar. 
OPPDATERING 8. APRIL: Phoye Phoye er løslatt! Hun er tilbake hos familien sin i Yangon.
Publisert: 10. sep 2015, kl. 15:32 | Sist oppdatert: 28. Feb 2020, kl. 11:30

Ytringsfriheten er under press i Myanmar. Phyoe Phyoe ble arrestert for å bruke stemmen sin mot myndighetene.

Dette er saken:
Phyoe Phyoe er generalsekretær for den burmesiske studentunionen ABFSU. 10. mars i år ble hun og 70 andre studentaktivister arrestert etter at de hadde protestert mot den nye nasjonale utdanningsloven. Ifølge Phyoe Phyoe og andre aktivister vil denne loven begrense studenters akademiske frihet.

Den nasjonale utdanningsloven ble vedtatt den 30. september 2014, uten at myndighetene hadde henvendt seg til studentene. Den nye loven inneholder en rekke urettferdige, innskrenkende og diskriminerende punkter. Blant annet mister universitetene sin uavhengighet fra utdanningsdepartementet, muligheten for undervisning på flere språk forsvinner og fagforeninger ved universitetene vil ikke bli anerkjent.

Til tross for at mange politiske fanger har blitt løslatt, viser fengslingen av Phyoe Phyoe og andre studentaktivister at det å bruke ens ytrings- og organisasjonsfrihet fortsatt er farlig i Myanmar.

Fredelig protest
Kort tid etter at loven ble vedtatt begynte studentene å protestere. Myndighetene inngikk dialog med studentene i januar 2015, men etter liten fremgang marsjerte studentene i fire ulike byer i Myanmar i februar. Situasjonen ble stadig mer spent og endte med konfrontasjoner med politiet etter at noen studenter forsøkte å bryte ned politibarrierene. Politiet responderte med overdreven bruk av makt, til tross for Phyoe Phyoes forsøk på å forhandle frem en fredelig løsning. Det hele endte med arrestasjonen av Phyoe Phyoe og mange andre studenter.

Ingen vet hvor lang tid rettssaken hennes vil ta. Samtidig har hun og flere andre klaget over smerter i hodet og mage som følge av politivolden. Uhygieniske forhold i fengslet har ført til helseproblemer for de fengslede studentene, og Phyoe Phyoe har fått vonde utslett.

Familie med samvittighetsfanger
Dette er ikke første gang Phyoe Phyoe har blitt arrestert for sin aktivisme. Det er heller ikke første gang noen i Phyoe Phyoes famile har blitt arrestert etter demonstrasjon. Da hun var 10 måneder gammel ble hennes far arrestert under studentprotestene i 1988.

I 2007 deltok Phyoe Phyoe i protestene under «Safran revolusjonen». Sammen med sin kjæreste Lin Htet Naing skjulte de seg inntil 2008. Da hadde Syklonen Nargis rasert Myanmar. Phyoe Phyoe og Lin ble arrestert etter at de hadde hjulpet de berørte og bidratt til å begrave de døde. De ble fengslet i tre år og fire måneder. I 2012 ble de løslatt og i januar 2015 giftet de seg.

Phyoe Phyoe som studerte til å bli sivilingeniør har blitt utestengt fra studiene på grunn av sine politiske aktiviteter, slik mange samvittighetsfanger blir.

Amnesty krever at:

  • Presidenten Thein Sein bør umiddelbart og betingelsesløst løslate Phyoe Phyoe Aung og de andre studentene som har protestert på fredfullt vis.
  • Alle anklager mot Phyoe Phyoe og resten av studentene bør droppes.
  • Myanmar respekterer ytringsfriheten og ikke slår hardt ned på fredelige ytringer og protester.
Dette kan du gjøre:
  • Signér aksjonen!
  • Fortell de du kjenner om aksjonen! Del den gjerne på Facebook og Twitter.
  • Skriv ut underskriftslisten og heng den opp på skolen eller på jobben!
Signaturene sendes til Thein Sein, presidenten i Myanmar

FØLGENDE ARTIKLER FRA MENNESKERETTIGHETSERKLÆRINGEN BLIR BRUTT I DENNE SAKEN:
  • Artikkel 19. Enhver har rett til menings- og ytringsfrihet. Denne rett omfatter frihet til å hevde meninger uten innblanding og til å søke, motta og meddele opplysninger og ideer gjennom ethvert meddelelsesmiddel og uten hensyn til landegrenser.
  • Artikkel 20. 1. Enhver har rett til fritt å delta i fredelige møter og organisasjoner.

Oppdateringer

05.08.2016
Amnesty Internasjonal har mottatt et brev fra Phyoe Phyoe der hun takker alle som har aksjonert for henne og bidratt til at hun nå er løslatt. "Jeg er så takknemlig for Amnesty International og alle menneskene som deltok i kampanjen for min løslatelse" sier hun. Du kan lese brevet her.

08.04.2016
Flere titalls studenter ble løslatt i Myanmar i dag, blant dem er Phyoe Phyoe. Vi kommer tilbake med mer informasjon.

07.04.2016
Htin Kyaw fra Nasjonalligaen for demokrati (NLD) er ny president i Myanmar, vi retter derfor kravene våre mot ham.

17.02.2016
Phyoe Phyoe Aung og mannen hennes Lin Htet Naing kan nå se hverandre en gang i uken fordi de deltar på rettsmøter hvor begge er anklaget. Bilder av paret sammen kan sees her.

29.01.2016
Phyoe Phyoe Aung, hennes mann Lin Htet Naing, og studentaktivist Nandar Sit Aung har blitt siktet for et ekstra forhold knyttet til forsamlingsloven. De risikerer opp til seks måneders fengsel for å demonstrere uten tillatelse. Det neste rettsmøte deres er 4. februar.

25.01.2016
25. januar 2016 kunngjorde regjeringen i Myanmar at 102 fanger skulle løslates, hvorav Amnesty har jobbet for minst 16 av de. På samme dag ble fredsaktivisten Patrick Kum Jaa Lee, 43 år, dømt til seks måneder i fengsel for «ærekrenkelse på nett» av en domstol i Yangon. Han ble arrestert i oktober 2015 for en Facebook-post som viser noen tråkke på et bilde av øverstkommanderende i militæret, Min Aung Hlaing. Phyoe Phyoe var ikke blant de som ble løslatt.

"Dagens hendelser illustrerer hvordan myndighetene i Myanmar gir med den ene hånden og tar med den andre. Bare timer etter at amnestiet (for de 102 fangene) ble annonsert, ble en aktivist dømt til seks måneder i fengsel for intet mindre enn en harmløs Facebook-post", sa Laura Haigh, Amnesty Internationals researcher på Myanmar.

17.12.2015
Foreldrene til Phyoe Phyoe møtte henne på rettsmøte denne uken og kommer med følgende beskjed fra Phyoe Phyoe:
"Disse brevene gir meg virkelig inspirasjon. Jeg legger merke til at verden ser på og heier oss - vi er ikke alene. Tusen takk til alle for den støtten dere viser meg og vår bevegelse. Selv om vi ikke kan se resultatene fra regjeringen ennå kan det påvirke deres tenkemåte. Folk har sendt inspirerende brev, støttende brev, brev om vakre dyr, brev om vakre land, brev om søte kjæledyr, og noen herlige dikt. Brevene er ikke bare brev. De er også store gaver og gir stor styrke, ikke bare for studentene, men også for Burmas framtid".

15.12.2015
Solidaritetsbrevene til Phyoe Phyoe strømmer inn. Tusen takk til alle som støtter saken! Amnesty i Myanmar vil sørge for at brevene blir levert til Phyoe Phyoes familie.

09.12.2015

©Mizzima News
Phyoe Phyoe mottar de første solidaritetsbrevene i forbindelse med Skriv for liv-kampanjen utenfor et rettsmøte 8. desember 2015. Tusen takk til alle som viser solidaritet med Phyoe Phyoe og andre samvittighetsfanger i Myanmar!

12.11.2015
Familien møte Phyoe Phyoe før rettsmøte den 30.juni og hadde mulighet til å ta opp samtalen. Phyoe Phyoe fortalte foreldrene hva hun ønsket for Myanmars fremtid. Les hva samvittighetsfange Phyoe Phyoe Aung sier til aktivistene i Amnesty.

Bakgrunn

"The land of make believe"
Presidenten ønsker at verden skal tro at Myanmar har endret seg. Han vil at vi skal tro at hvem som helst kan ytre seg uten frykt for hva som kan skje. Han vil at vi skal tro at det er pressefrihet. Han vil at vi skal tro at Myanmar er på vei til å endre seg, selv etter tiår med militærstyre. Verden berømmer presidentens innsats og gratulasjoner fra utenlandske embetsmenn strømmer inn.

Sannheten er dessverre en helt annen. Myndighetene trakasser og arrestere folk som kritiserer regjeringen: journalister, studentledere, samfunnsledere og fagforeningsaktivister. Myndighetene knebler kritikere før valget. Ingen er trygge.

Les Amnestys rapport om menneskerettighetssituasjonen i Myanmar og se kampanjevideoen.

Phyoe Phyoe + Lin = sant
Phyoe Phyoe og Lin giftet seg i 2015. De møttes i 2006 på Yangon universitet. Under Safran-revolusjonen i 2007 deltok begge i protestene. I 2008, etter at syklonen Nargis raserte Myanmar var Phyoe Phyoe og Lin med på å hjelpe de berørte. Etter at de hadde hjulpet ble de arrestert og dømt til tre år og fire måneder fengsel.

Nå er begge studentaktivistene fengslet etter at de var med på studentprotestene i mars 2015. Lin Htet Naing skrev et rørende brev om sin kone før han ble fengslet. Les brevet her.





BLI MED Å SAMLE UNDERSKRIFTER!
Print ut underskriftslisten og ta den med på jobb eller skole!


SKRIV SOLIDARITETSBREV!
Du kan vise solidaritet med Phyoe Phyoe ved å sende henne et brev. Alternativt kan du sende tegninger og/eller bilder.

Send brevet til:
Amnesty International v/kampanjeavdelingen
P.O. Box 702 Sentrum
N - 0106 Oslo
Norge
Thein Sein,

President of the Republic of the Union of Myanmar,

President Office, Office No.18,

Nay Pyi Taw,

Republic of the Union of Myanmar

 



 

Your Excellency,


I am writing to express my concern regarding the case of Studentleader Phyoe Phyoe Aung. She and many other students where arrested on 10th of March after a peaceful protest in Myanmar.

She and scores of other students and their supporters now face lengthy jail terms. Some were held in solitary confinement and have limited access to lawyers.

Across the country, young people and student leaders continue to be harassed and intimidated by police and other authorities in what appears to be a systematic clampdown on the student movement.

I urge you to release Phyoe Phyoe Aung and all the detained student protesters immediately and unconditionally. They were solely exercising their right to freedom of speech and assembly when they were arrested, and should not have been detained in the first place.

Please ensure that, pending their release, they are not tortured or otherwise ill-treated, that they are permitted regular contact with family members and lawyers of their choosing. Lastly, please ensure that any of the detained students are provided with any medical treatment which they may require.

This would reassure thousands of concerned world citizens like me that your country is still on a road towards genuine political reform and respect for human rights.

Yours,