To hender holder stjerneskudd.
Lurer du på om det nytter å engasjere seg for menneskerettighetene? Her er noen av årets beste nyheter.

Du bidro til at mennesker fikk friheten tilbake

For mange mennesker ble 2018 året de endelig ble løslatt fra fengsel, og fikk møte familien sin igjen.

Fengslet etter en dødsfødsel - nå er Teodora endelig fri

I februar ble Teodora del Carmen Vasquez løslatt fra fengsel i El Salvador. Hun hadde allerede sonet ti år bak murene, etter å ha blitt dømt til 30 år i fengsel for å ha født et dødt barn. Amnesty startet en verdensomspennende aksjon for henne, og sørget for at verdenspressen fulgte nøye med på den nye rettssaken hennes. Den enorme internasjonale oppmerksomheten førte til at myndighetene løslot henne.

Teodora del Carmen Vasquez ble i februar i år satt fri etter massivt press fra blant annet Amnesty.
Her klemmer Teodora familien sin utenfor fengselet.

Generalsekretær i Amnesty International i Norge, John Peder Egenæs, var tilstede under løslatelsen. Les den sterke opplevelsen her.

Amnesty International fortsetter nå arbeidet for kvinners rett til trygg og lovlig abort i El Salvador.

Barnefamilier løslatt fra fengsel i USA

Denne høsten har Amnesty arbeidet for 37 familier som satt fengslet i USA etter å ha flyktet fra vold og forfølgelse i hjemlandene sine. Blant dem var Mario og Angela, som begge er syv år gamle. De ble fengslet sammen med familiene sine i juli. I desember 2018 kom den gode nyheten om at alle familiene var løslatt fra fengsel, etter måneder med press på amerikanske myndigheter. Nå venter familiene på å få asylsøknadene sine vurdert. Etter flere måneder bak murene, har de endelig fått friheten sin tilbake.

Amnesty fortsetter arbeidet for å hindre at flere barn skal bli fengslet for å flykte fra vold, forfølgelse og diskriminering.

Familier viser frem et banner på en flyplass og smiler.
Disse mødrene og barna deres er endelig løslatt fra fengsel. Nå venter de på å få asylsøknadene sine vurdert i USA.

Eskinder Nega og andre politiske fanger løslatt i Etiopia

Eskinder Nega er en etiopisk journalist og blogger. Etter at han skrev om ytringsfrihet og kritiserte at journalister ble dømt for terrorisme, ble han fengslet og selv siktet for terror. I januar 2012 ble han dømt til 18 års fengsel. Amnesty har arbeidet for hans løslatelse siden han ble fengslet.

I 2018 ble Eskinder endelig løslatt og gjenforent med sin kone Serkalem Fasil og deres barn som har levd i eksil i USA siden 2011. I tillegg til Eskinder ble også flere politiske fanger løslatt fra fengsel.

Liu Xia løslatt fra husarrest i Kina

Etter å ha blitt holdt i ulovlig husarrest i nesten åtte år, fikk kunstneren Liu Xia tillatelse til å reise ut av landet. Hun ble plassert i husarrest etter at hennes ektemann Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010. Amnesty har arbeidet for hennes løslatelse siden hun ble arrestert, og bidratt til å legge press på kinesiske myndigheter.

Liu Xia slår ut armene og smiler på flyplassen i Berlin.
Liu Xia feirer at hun har landet i Tyskland etter åtte år i husarrest i Kina. Foto: Lehtikuva/Reuters

Bloggeren Mother Mushroom løslatt i Vietnam

Etter to og et halvt år borte fra barna sine, fikk endelig bloggeren Mẹ Nấm friheten tilbake denne høsten. Se bildene og les hennes historie her.

Tep Vanny og andre kambodiske aktivister løslatt fra fengsel

Etter 735 dager bak murene, ble aktivisten Tep Vanny endelig løslatt. Hun satt fengslet for å protestere fredelig for lokalbefolkningens rett til landeområder. Mer enn 200.000 mennesker verden over deltok i underskriftskampanjen for å få henne løslatt.

Jeg holder ut hånden min for å takke de som har arbeidet for å få meg løslatt, og gjenforent meg med mine barn og foreldre. Jeg setter pris på godheten deres og arbeidet for å forbedre menneskerettighetene rundt om i verden.

Tep Vanny, aktivist i Kambodsja

Du bidro i kampen mot dødsstraff

Amnesty har arbeidet med å avskaffe dødsstraff verden over i årevis. Dette året har flere land gått inn for å stoppe bruk av dødsstraff.

I 2018 stoppet Malaysia alle henrettelser, og annonserte at landet planla å avskaffe dødsstraff. Hvis dette gjennomføres, vil minst 1200 dødsdømte innsatte få omgjort dommene sine.

Dødsstraff ble også avskaffet i Washington. Det er nå 20 stater i USA som har avskaffet dødsstraff.

I slutten av mai bestemte myndighetene i Burkina Faso å stoppe bruken av dødsstraff.

Gambia forpliktet seg til å avskaffe dødsstraff i fredstid.

Dødsstraffene til 14 innsatte i Benin ble omgjort som følge av Amnestys påvirkningsarbeid. Våre talspersoner besøkte de innsatte i fengsel, startet underskriftskampanjer, og arrangerte møter med justisministeren og presidenten i nasjonalforsamlingen for å omgjøre dødsdommene.

På tampen av året stemte rekordmange FN-medlemsland mot dødsstraff. 121 av 193 land i FNs generalforsamling stemte for en resolusjon som oppfordrer til en umiddelbar stans i alle henrettelser. Dette er fire flere land enn i 2016, da denne resolusjonen sist ble vedtatt. Mest oppsiktsvekkende er kanskje at Pakistan støttet resolusjonen for første gang.

Du bidro til livsviktig etterforskningsarbeid

Med hjelp fra våre støttespillere, har våre etterforskere dokumentert menneskerettighetsbrudd over hele verden.

Amnesty avslørte sannheten om sivile tap i Syria

I byen Raqqa i Syria har amerikanske og syriske styrker kriget mot IS over lang tid. Amnesty har etterforsket hvordan den bombeangrepene fra den amerikansk-ledede koalisjonen har rammet lokalbefolkningen og drept sivile. Koalisjonen nektet først for at angrepene hadde tatt livet av sivile, men innrømmet til slutt 77 av de 79 sakene Amnesty hadde dokumentert. Dette er et fremskritt i kampen for siviles sikkerhet i krig.

Amnesty har nå startet prosjektet "Strike Tracker" og vil samarbeide med andre organisasjoner, inkludert Airwars, for å bygge et mye mer omfattende bilde av sivile dødsfall forårsaket under bombeangrepene i Raqqa. Våre funn vil bli publisert i begynnelsen av 2019.

Identifiserte de ansvarlige for etnisk rensing i Myanmar

I 2017 startet sikkerhetsstyrker i Myanmar et omfattende og systematisk angrep på hundrevis av Rohingya-landsbyer. Det førte til at mer enn 725 000 kvinner, menn og barn flyktet til nabolandet Bangladesh.

FNs menneskerettighetsråd har nå gjennomført en uavhengig undersøkelse om forholdene i landet. Det resulterte i en granskningsrapport, som bekrefter funnene til Amnestys etterforskere.

Rapporten anklager myndighetene i Myanmar for folkemord, og oppfordrer FNs sikkerhetsråd å videresende saken til Den internasjonale straffedomstolen (ICC), eller opprette en egen internasjonal domstol for Myanmar. Hvis det skjer, kan enkeltpersoner i Myanmar - først og fremst de øverste militære lederne - bli dømt og krevd utlevert for å sone sin straff.

I september leverte Amnesty mer enn 90 000 signaturer fra mennesker over hele verden til medlemmer av FNs Menneskerettighetsråd. Her ble det lagt frem krav om etablering av en mekanisme for å straffeforfølge de som har begått grusomheter i Myanmar

Du bidro til å ta verden et skritt i riktig retning

I løpet av året har flere land innført lovendringer og lagt frem forslag som beskytter menneskerettighetene.

Fremskritt for abortloven i Irland

To tredjedeler av irene stemte ja til å endre grunnloven slik at abort skal bli tillatt. Dette markerte en stor seier for kvinners rettigheter i 2018, og var et resultat som følge av år med dedikert arbeid fra flere organisasjoner. I 2015 publiserte Amnesty rapporten “Ireland: She is not a criminal - Impact of Ireland's Abort Law”, hvor vi dokumenterte barrierene forbundet med abort gjennom personlige vitnesbyrd fra kvinner.

I 2018 tok Irland et steg i riktig retning for kvinners rett til trygg og lovlig abort.
Dette er en kampanje om håp. Dette handler om å realisere og prioritere kvinners helse og sikkerhet. Det er i seg selv et fantastisk vendepunkt.

Catriona Graham, aktivist i Irland

Kjærligheten seiret i India

Indias høyesterett bestemte endelig at sex mellom homofile ikke lenger er kriminelt. Landet har hatt en av verdens eldste lover mot sex mellom homofile, og har vært motvillige til å endre den. Nå oppheves det 150 år gamle forbudet.

Menneskerettigheter inn i skolen

I Ukraina godkjente regjeringen en ny læreplan for grunnskoler som for første gang inkluderer menneskerettighetene. Amnesty International har jobbet utrettelig for at pensum i grunnskolen skal vektlegge dette.

Også i Moldova fikk menneskerettighetene plass på pensumlisten, hvor utdanningsdepartementet tok i bruk menneskerettighetsundervisning utviklet av Amnesty Moldova.

Helt til slutt:

En hilsen fra menneskerettighetsadvokat Ni Yulan

Den kinesiske advokaten Ni Yulan måtte sitte i rullestol etter at politiet knuste bena hennes under avhør. Siden har hun blitt trakassert av politiet i årevis. Hennes forbrytelse? Hun bisto fattige familier som ble kastet ut av hjemmene sine.

Ni Yulan takker Amnestys støttespillere for å ha bidratt til å stanse volden mot henne.

Nå forteller hun at politiet har stanset trakasseringen og truslene, og at hun og ektemannen har flyttet til en ny bolig der de får bo i fred. Ekteparet mener at Amnestys kampanje- og lobbyvirksomhet har bidratt til å forbedre livene deres.

Ni Yulan har skrevet en hilsen til alle Amnestys støttespillere:

Kjære venner i Amnesty International,

Hei! Nå som den internasjonale dagen for menneskerettigheter (10. desember 2018) ligger rett rundt hjørnet, er jeg begeistret over å skrive til dere for å uttrykke min oppriktige takknemlighet og respekt. Takk for bekymringene, støtten og hjelpen vi har fått.

I de senere år har vi [min familie og jeg] møtt mange menneskerettighetsbrudd. Vi føler oss så heldige for at dere hjelper hele familien vår med å jobbe oss ut av disse vanskelighetene.

I løpet av de siste årene, fordi dere har støttet meg, har livet vårt blitt betydelig bedre. Det er på grunn av deres støtte at vår menneskerettighetssituasjon er blitt bedre.

Jeg takker alle sammen! Takk så mye for alt dere har gjort for oss!

Beste hilsener,

Ni Yulan