Aktivist og blogger, Mẹ Nấm, ble dømt til ti års fengsel for å ha blogget om politivold, korrupsjon og menneskerettighetsbrudd i Vietnam. Nå er hun løslatt!
Publisert: 18. okt 2018, kl. 17:53 | Sist oppdatert: 3. Mai 2019, kl. 11:59

Den 17. oktober ble Nguyễn Ngọc Nhu Quynh, bedre kjent under kallenavnet Mẹ Nấm, løslatt etter å ha sittet fengslet i to år. Tobarnsmoren ble arrestert i oktober 2016 og holdt i isolasjon frem til rettsaken mot henne i juni 2017. Etter en kort, hemmelig og bevoktet rettsak ble hun dømt til 10 års fengsling for å ha "spredd propaganda mot staten".

Myndighetene satte som betingelse for løslatelsen at Mẹ Nấm og familien skal leve i eksil.

Mẹ Nấm blir møtt av jubel når hun og familien ankommer flyplassen i Houston, Texas, bare timer etter løslatelsen. Foto: Amnesty International

Endelig sammen igjen

Med brede, hjertelige smil kom Mẹ Nấm og familien hennes inn i ankomsthallen på flyplassen i Houston, Texas. De ble varmt mottatt med høylytt jubel av rundt 100 mennesker fra det vietnameske samfunnet i byen.

De to barna på 6 og 12 år har bodd hos mormoren sin i tiden Mẹ Nấm har sittet fengslet. Nå er den lille familien endelig gjenforent igjen.

Nam (12) og Gau (6) har lengtet etter mamma i to år. Nå er de endelig sammen igjen. Foto: Amnesty International.

Amnesty International har jobbet for Mẹ Nấm sin løslatelse siden hun ble arrestert i 2016. I Norge har mer enn 16 000 mennesker signert aksjonen for å få henne.

Kampen for likeverd og frihet fortsetter

Mẹ Nấm takker alle som har jobbet for å få henne løslatt, og presiserer at hun aldri kommer til å slutte å kjempe for ytringsfrihet og demokrati i hjemlandet.

- Det er ikke bare frihet for meg og min familie, det må gjelde for hele det vietnamesiske folket. Og jeg tror vi har mye å kjempe for i fremtiden, forteller Mẹ Nấm til Amnesty International.

En påminnelse om en forverret situasjon

Nicholas Bequelin, som er regionale direktør for Øst- og Sørøst-Asia i Amnesty International, mener også at det er en vei igjen å gå for menneskerettighetene i landet.

- Denne gode nyheten, som er en lettelse etter to års fengsling, burde også være en påminnelse om at myndighetene i Vietnam stadig oftere fengsler de som kritiserer regimet. Selv om Mẹ Nấm ikke lenger er fengslet, så var betingelsen for løslatelsen hennes eksil, og det er over hundre mennesker som lider i fengsel kun fordi de brukte sin ytringsfrihet på en fredelig måte, sier Bequelin.

Du kan lese mer om Mẹ Nấm​ her.

Mẹ Nấm med datteren på flyplassen i Huston. Fotot: Amnesty International