Bilde

Nei er nei - Amnesty og russen mot voldtekt

I samarbeid med Amnesty bryter russen uvitenhet og tabuer rundt voldtekt med holdningskampanjen Nei er Nei.
Det er lov å ombestemme seg!

Om kampanjen

#NeierNei er Amnestys holdningskampanje mot voldtekt. Kampanjen er et samarbeid med russen i Norge, som setter søkelyset på grensesetting, voldtekt og samtykke.

Hvert år sender Amnesty International sammen med utstyrsprodusentene for russemateriell ut titusenvis av strykemerker til russen. Scroll ned for å laste ned NeierNei-strykemerket.

Amnesty er også blitt invitert til å komme og holde foredrag på skoler og russetreff, og har snakket med mange unge mennesker om retten til å bestemme selv over egen kropp og seksualitet, respekt for grenser, og betydningen av samtykke til sex.

For deg som er russ

Bruk strykemerket "NeierNei" under russetiden

Russ som vil bidra til kampanjen, kan sette strykemerket vårt på russedressen. Vi har også klistremerker som dere kan sette på russebussen eller russebilen, og klistremerker med sexvettreglene til å sette på mobiltelefonen.

Har dere ikke mottatt strykemerke, trenger dere flere eller vil bestille klistremerker til russebussen så send e-post til [email protected]

Du kan også laste ned bilder og Nei er nei-logo:

LAST NED BILDER ELLER LOGO HER

Del kampanjens budskap i sosiale medier

Økt bevisstgjøring er den beste forebyggingen mot voldtekt. Derfor er det viktig å snakke om sex og samtykke,og om betydningen av respekt for egne og andres grenser. Vis frem de nye strykemerkene, og spre budskapet om at alle må respektere hverandres grenser.

Inviter Amnesty til å holde foredrag på skolen

Vi kommer gjerne og presenterer #NeiErNei-kampanjen mot voldtekt for videregående-elever. Ta kontakt med Amnestys regionleder der du bor, og avtal tid for et infomøte.

Seks regler for sex

Noen synes kanskje det er vanskelig å forstå hva samtykke betyr. Derfor har Amnesty har laget enkle regler som skal gjøre det enkelt å huske på hva samtykke er: sexvettreglene.

Sexvettreglene kan bestilles som eget klistremerke som kan settes på mobiltelefonen, slik at du alltid har dem for hånden.

Sexvettreglene

  1. Du har rett til å bestemme selv over din egen kropp og seksualitet. Du avgjør selv når, hvor, og med hvem du vil ha sex med.
  2. Du skal respektere at andre mennesker har den samme retten.
  3. Du skal bare ha sex med den som har gitt sitt tydelige og frivillig samtykke til handlingen. Samtykke kan uttrykkes gjennom ord, kroppsspråk eller på andre måter. Er du i tvil, spør!
  4. Du kan ombestemme deg. Du skal også respektere at andre kan ombestemme seg.
  5. Fravær av et nei er ikke det samme som et samtykke. En person som er svært beruset eller som sover kan ikke samtykke til noe som helst.
  6. Ta vare på hverandre, og bry deg om hva vennene dine gjør!