I Afghanistan har regjeringen kollapset. På Kabuls flyplass har det utspilt seg kaotiske scener. Mange vil forsøke å flykte landet etter Talibans maktovertakelse.
Publisert: 17. aug 2021, kl. 15:40 | Sist oppdatert: 1. aug 2022, kl. 09:47

- Det vi er vitne til i Afghanistan er en tragedie som burde vært både forutsigbar og avverget. Situasjonen vil bare forverres om det internasjonale samfunnet ikke handler raskt, sier Agnés Callamard, generalsekretær i Amnesty International.

Tusenvis av afghanere prøver å flykte fra landet via Hamid Karzai internasjonale lufthavn i Kabul.

​​​​​​ Foto: AFP via Getty Images

Nå må utenlandske regjeringer gjøre alle nødvendige tiltak for å sikre at menneskene som står i fare for å bli angrepet av Taliban får en trygg utreise.

Dette inkluderer å bistå i evakueringer fra Kabul flyplass, tilby flytting og gjenbosetting, og suspendere alle deportasjoner og tvangsreturer. Vi oppfordrer USA til å sørge for fortsatt sikkerhet på flyplassen mens evakueringer pågår.

- Mens Afghanistans folk står overfor en helt ny virkelighet, må FNs sikkerhetsråd også vedta en nødløsning som oppfordrer Taliban - som nå kontrollerer landet - til å respektere internasjonale menneskerettigheter, beskytte sivile og avslutte alle angrep.