Det er med glede Amnesty International registrerer at Utlendingsnemda har omgjort sin beslutning om å sende den syriske kurderen Abdulkader Khalaf tilbake til Syria. Samtidig reagerer organisasjonen sterkt på at Utlendingsnemda i en pressemelding påstår at det er Amnesty International og media som har gjort at Khalaf stod i fare for overgrep ved hjemsendelse. Amnesty International fastholder standpunktet om at Abdulkader Khalaf stod i fare for å bli arrestert og torturert dersom han hadde blitt utvist til Syria. Denne faren oppstod som en følge av hans politiske aktivitet i Syria.
Publisert: 18. des 2001, kl. 11:57 | Sist oppdatert: 16. Jan 2024, kl. 21:38

Amnesty Internationals syn støttes også fullt ut av FNs høykommisær for flyktninger som har følgende posisjon på hjemsendelse av avviste asylsøkere til Syria: "... ingen avviste asylsøkere må sendes tilbake til Syria dersom de er med i Muslim Brotherhood eller Liberation Party, eller er kommunistiske-, kurdiske- eller menneskerettighetsaktivister. Slike tilbakesendinger vil medføre [entail] tortur i henhold til artikkel 3 i Konvensjonen mot tortur og annen grusom umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff, som i del 2 krever at '... skal de kompetente myndigheter ta alle relevante forhold i betraktning, herunder, der dette er aktuelt, om det i den stat det gjelder finnes et gjennomført mønster for grove, åpenbare eller omfattende brudd på meneskerettigheter.'"

- Denne uttalelsen fra FNs høykommissær for flyktninger er helt i tråd med Amnestys syn, sier John Peder Egenæs, informasjonssjef i Amnesty International Norge. - Den betyr i klartekst at alle som omfattes av oppramsingen av grupper er i overhengende fare for å bli utsatt for tortur. Dette stiller Utlendingsnemdas påstander i et underlig lys.

- Jeg reagerer også på at Utlendingsnemda påstår at de ikke har mottatt dokumentasjon fra Amnesty International, fortsetter Egenæs. - Etter forespørsler har de fått tilsendt utdypning av rapporter fra Amnesty International. I går ettermiddag ba de om ytterligere dokumentasjon, noe våre etterforskere i London var i ferd med på gjøre tilgjengelig da beskjeden om at Khalaf får bli i Norge kom.

Amnesty International tar det for gitt at UDI og Utlendingsnemda, på bakgrunn av FNs høykommissærs og Amnesty Internationals dokumentasjon, revurderer sitt syn på forfølgelsesfaren for syriske opposisjonelle.

Kontaktperson:

Petter Eide: 41 24 87 94

John Peder Egenæs: 911 00 676