I seks år har familien til Nazanin kjempet for å få henne løslatt fra fengselet i Iran. Her gjenforenes de endelig.
Publisert: 4. Apr 2022, kl. 14:47 | Sist oppdatert: 11. Apr 2022, kl. 15:19

«Er det mamma?” spurte syv år gamle Gabriella da Nazanin gikk ut av flyet på flyplassen i Oxfordshire.

Her klemmer Nazanin datteren og møter resten av familien.

Sekunder senere løp jenta for å klemme moren sin – som hun ikke har sett på flere år.

Marerittet startet i 2016. Britisk-iranske Nazanin Zaghari-Ratcliffe og datteren hennes Gabriella var på besøk hos foreldrene i Iran. Da de skulle fly tilbake til London, ble Nazanin ført bort fra datteren og arrestert.

I seks år har de måttet holde motet oppe. Amnesty har arbeidet for å legge press på iranske myndigheter, for å få henne løslatt.

Nå er kampen endelig over. Tusen takk til alle som har bidratt og stått opp for Nazanins frihet.

Hvorfor ble hun fengslet?

Nazanin jobbet for en britisk hjelpeorganisasjon og bodde i London med ektemannen Richard og datteren. I april 2016 var Nazanin på besøk hos foreldrene sine i Teheran sammen med datteren, som bare var ett år gammel.

Da de skulle gå ombord i flyet for å reise hjem til London, ble Nazanin arrestert av revolusjonsgarden og fengslet. Til tross for at iranske myndigheter ikke hadde bevis mot henne, ble Nazanin dømt for å "tilhøre en ulovlig gruppe".

Desperat i fengsel

Nazanin ble holdt i isolasjon i 45 dager uten å vite hvorfor hun var arrestert og uten at hun fikk treffe datteren sin. Hun fikk først utnevnt advokat tre dager før rettssaken. I september 2016 ble hun dømt til fem års fengsel i en urettferdig rettssak.

Både fengselsforholdene og seperasjonen fra datteren gjorde henne deprimert og fortvilet. Hun hadde behov for sykebehandling fra en legespesialist, men ledelsen i fengselet nektet henne dette. I desperasjon startet Nazanin en sultestreik.

Iranske myndigheter er kjent for å straffe fanger, og spesielt politiske fanger, ved å nekte dem medisinsk hjelp i fengsel.

Datteren hjem til England

Nazanins datter bodde først hos besteforeldrene i Iran etter at moren ble arrestert. Etter tre og et halvt år reiste hun tilbake til faren sin i England. Det var et gledelig gjensyn mellom far og datter, men for Nazanin ble fengslingen enda mer tyngende i tiden fremover.

Nazanin fortalte at hun holdt motet oppe med de ukentlige møtene hun hadde med datteren. Hver søndag formiddag hadde hun besøk av Gabriella i Evin-fengselet.

I et brev fra fengselet skrev hun:

Kanskje det å børste håret til datteren din virker som en alminnelig hverdagsrutine. For meg har det, de siste tre og et halvt årene, vært en lengselsfull drøm.

Kanskje det å ikke få holde barnet ditt er helt utenkelig for deg. Det er en forestilling jeg forsøker å rømme unna selv etter alle disse årene. For meg er det den aller verste torturen.

Nazanin i et brev

Fotlenke og husarrest

Etter frykt for koronasmitte i fengselet, ble Nazanin plassert i husarrest med fotlenke i mars 2020. Ett år senere ble fotlenken fjernet, men Nazanin fikk fortsatt ikke reise hjem til England.

Iranske myndigheter rettet nye anklager mot henne. Ingen var sikre på om Nazanin ville få tilbake friheten til å reise tilbake til familien sin i London.

Endelig fri

Torsdag 17. mars 2022 ble familien endelig gjenforent. Søsteren til Nazanins ektemann fortalte til BBC at familien var trygge og samlet, og at det hadde vært et veldig spesielt øyeblikk.

Hun la ut et bilde av familien, og skrev «En liten jente har endelig fått mamma og pappa tilbake”.