
Ukrainas uavhengighetsdag: Hardt preget av Russlands krigføring
2,5 år etter at Russland invaderte Ukraina, står hundretusenvis av ukrainere i frontlinjen og millioner lider under artilleri- og missilangrep.

Amnestys etterforskere har dokumentert flere angrep begått av russiske styrker. Samtidig jobber vi for å sikre rettighetene til utsatte og sårbare grupper. Blant disse er barn, eldre og lhbt-personer.
Her kan du se et utdrag fra Amnestys arbeid i Ukraina den siste tiden:
Bombing av barnesykehus
I sommer trappet Russland opp angrepene på flere byer i Ukraina. Den 8. juli ødela russiske missiler et ukrainsk barnesykehus og drepte mange sivile.
I følge ukrainske myndigheter avfyrte Russland mer enn 40 missilangrep over flere byer. I Kyiv be minst 22 drept og 72 skadet. Russiske myndigheter forsøkte å legge skylden på ukrainske styrker.

Videomateriale Amnesty har fått tilgang på viser at sykehuset var truffet av et russisk missil. Ødeleggelsen av sykehus og boligblokker og sivil infrastruktur må fordømmes internasjonalt.
Amnesty mener at angrepene ikke vil stanse før de ansvarlige stilles til ansvar internasjonalt. Les mer om etterforskningen her.
Bombing av skoler
Ukrainske barn har blitt frarøvet mye av undervisningen sin, enten fordi skolene er blitt ødelagt i russiske angrep eller fordi det er for farlig å sende barna på skolen.
Bare fram til desember 2023 var mer enn 3000 skolebygninger blitt skadet og 440 blitt ødelagt i følge Utdanningsdepartementet i Ukraina.
Barn som fortsatt bor i områder som er under russisk okkupasjon er ofre for indoktrinering. Foreldre som forsøker å unngå å sende ungene på skolen i disse områdene eller følge ukrainsk undervisning online, er blitt truet med at de kan bli fratatt barna. Lærere som ikke vil undervise har måttet gå i dekning.
Landminer utgjør en dødelig trussel i Ukraina

Anti-personell miner har blitt brukt regelmessig i Ukraina siden Russlands fullskala invasjon for 2,5 år siden. Det var et hopp i antall tilfeller der sivile ble rammet etter at Russland trakk seg ut av Mykolaiv, Kherson og Kharkiv områdene sent i 2022 og sivile kom tilbake til hjemmene og gårdene sine.
Minene er spredt rundt i områdene som har vært eller er okkupert av Russland, og utgjør en daglig dødelig trussel mot sivilbefolkningen. Amnestys etterforskere har dokumentert at noen miner med vilje har blitt plassert inne i hjemmene til sivile.
Amnesty krever at bruken av anti-personellminer må etterforskes som mulige krigsforbrytelser. Les mer om Amnestys etterforskning på dette her.
Skeive soldater har ikke det samme sikkerhetsnettet som andre
Skeive kjemper på lik linje med andre ved fronten i Ukraina. Samtidig har deres partnere ikke samme rettigheter som gifte heterofile par. For å sikre at skeive par skal ha samme rettigheter som andre, har ukrainske sivilsamfunnsorganisasjoner jobbet for å få vedtatt en lov som anerkjenner sivilt partnerskap mellom personer samme kjønn. Det vil gjøre at skeive par føler seg tryggere og mer ivaretatt av staten.
Amnesty jobber for at skeive soldater skal ha de samme rettighetene som andre soldater, og har lansert en underskriftskampanje denne våren.