Amnesty frykter at volden som sivile ble utsatt for i Bucha av russiske soldater, ikke er unik. Angrepene må etterforskes som krigsforbrytelser.
Publisert: 5. Apr 2022, kl. 09:07 | Sist oppdatert: 5. Apr 2022, kl. 09:14
AFP via Getty Images
Sivile rammes hardt av krigen i Ukraina.

Etter rapporter om mulige krigsforbrytelser begått av russiske militærstyrker mot sivile i Bucha, sa Agnès Callamard, generalsekretær i Amnesty International:

Disse rapportene fra Bucha viser et bredere mønster av krigsforbrytelser, inkludert utenomrettslige henrettelser og tortur i andre okkuperte områder av Ukraina.

Agnès Callamard, generalsekretær i Amnesty International


Amnesty frykter at volden som sivile ble utsatt for i Bucha av russiske soldater, ikke er unik. Disse hendelsene må etterforskes som krigsforbrytelser.

Amnesty International har siden februar samlet bevis på drap av sivile i Ukraina. Blant annet har vi etterforsket vilkårlige angrep i Kharkiv og Sumy Oblast, dokumentert et luftangrep som drepte sivile som sto i en matkø i Tsjernihiv, og samlet vitnesbyrd fra sivile som lever under beleiring i Kharkiv, Izium og Mariupol.

Senere denne uken vil Amnesty publisere nye vitnesbyrd fra vår etterforskning i en rekke byer i den bredere Kyiv-regionen.

Mens Russland fortsetter sin krig mot Ukraina, fortsetter Amnesty å dokumentere brudd på menneskerettigheter og internasjonal humanitær lov. Russlands aggresjon mot Ukraina er i seg selv en forbrytelse under humanitær lov.