Den tidligere barnesoldaten Aung Ko Htwe ble endelig løslatt etter mer enn to år i fengsel. Tusen takk til alle som signerte aksjonen hans!
Publisert: 17. okt 2019, kl. 13:25 | Sist oppdatert: 27. aug 2020, kl. 12:08

Den 6. september ble Aung Ko Htwe en fri mann igjen.

Han hadde da sittet fengslet siden august 2017. Aung Ko Htwe ble arrestert etter at han i et radiointervju fortalte hvordan han som 13-åring ble kidnappet av militæret i Myanmar og tvunget til å være barnesoldat.

Mer enn 15000 personer i Norges signerte aksjonen for å få ham løslatt. Signaturene ble sendt til innenriksministeren i Myanmar og til Myanmars ambassade i Oslo.

Aung Ko Htwe ble løslatt noen måneder tidligere enn ventet, mest sannsynlig på grunn av god oppførsel.

Bildet viser arrestasjonen av Aung Ko Htwe i august 2017. Nå er han endelig løslatt!


Foto: Steve Tickner / Frontier Myanmar

Straffet for å ha fortalt sannheten

Den tidligere barnesoldaten fikk maksimumsstraff på to års fengsel for å ha brutt en bestemmelse i Myanmars straffelov som forbyr å dele informasjon som kan "skape frykt og oppmuntre til forbrytelser mot staten eller den offentlige ordenen". Dette var basert på radiointervjuet der han fortalte hva han hadde blitt utsatt for da han var 13 år.

Han fikk ytterligere seks måneders fengsel for å ha "fornærmet en offentlige tjenestemann i rettforhandlinger" fordi han kritiserte dommeren som ga ham to års fengsel.

Fortsatt i fare for å bli fengslet igjen

Dessverre kan Aung Ko Htwe bli fengslet på nytt. Han er nemlig også siktet for å ha "helt eller delvis ødelagt riksvåpenet" fordi han skal ha tråkket på en kopi av Myanmars grunnlov som protest mot dommen han fikk for radiointervjuet. Han ble opprinnelig frifunnet for disse anklagene, men myndighetene har nylig anket frifinnelsen. Utfallet av ankesaken vil mest sannsynlig bli klart i begynnelsen av 2020.

Amnesty fortsetter å følge saken til Aung Ko Htwe.