Syria: Krigsforbrytelser på begge sider

To år etter at Syria reiste seg i fredelig protest mot egen regjering er landet nå tynget ned i en blodig konflikt der begge sider er ansvarlig for krigsforbrytelser. 
Publisert: 14. Mar 2013, kl. 00:01 | Sist oppdatert: 7. okt 2013, kl. 13:11
Dette slår Amnesty International fast i to rapporter som publiseres i dag. Etterforskning som Amnesty har gjort inne i Syria de siste fjorten dagene bekrefter at regjeringsstyrkene fortsetter sin vilkårlige bombing av sivile, ofte med våpen som er forbudt i henhold til internasjonal rett. Hele nabolag bombes til grunnen. Fanger som holdes av de samme styrkene blir rutinemesig utsatt for tortur, tvungen forsvinning eller utenomrettslige henrettelser.

Væpnete opposisjonsgrupper griper i stadig større grad til gisseltaking, tortur og utenomrettslige henrettelser av soldater og av milits som støtter regjeringen, samt sivile de har tatt til fange eller bortført.

Kritiserer opposisjonen
- Assad-regimet må fortsatt ta ansvaret for brorparten av de krigsforbrytelsene som foregår, det viser også Amnestys dokumentasjon. Men etterforskning av en rekke konkrete tilfeller av overgrep mot sivile begått av væpnede opposisjonsgrupper gjør likevel at Amnesty nå også må rette skarp kritikk mot opposisjonens metoder i krigføringen, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International i Norge.

Han understreker at krigsforbrytelser er krigsforbrytelser uansett hvem som begår dem og de ansvarlige må stå til rette for det.
- Den frie syriske hæren og den syriske opposisjonskoalisjonen har etterhvert fått anerkjennelse som representanter for det syriske folket, også av Norge.

- Nå er det på høy tid at opposisjons- koalisjonen fordømmer enhver bruk av tortur, summariske henrettelser av fanger, bruk av barnesoldater, bortføringer og kollektiv avstraffelse og gjengjeldelse av grupperinger antatt å være lojale mot regimet.

Amnesty dokumenterer nå at slike overgrep har funnet sted og krever at opposisjonen må klargjøre hva som gjøres for å stanse slike overgrep og de må nekte folk som mistenkes å ha utført overgrep å delta i krigføringen.

- Vi forventer også at norske myndigheter tar opp de overgrepene som Amnesty dokumenterer på begge sider i konflikten og offentlig fordømmer disse bruddene på krigens folkerett, fortsetter Egenæs.


Bruker klasebomber

Amnestys etterforsking har igjen vist at den syriske regjeringen bruker forbudte våpen mot sivile. Den 1. mars kunne Amnestys etterforsker i Aleppo konstatere at ni klasebomber var blitt sluppet mot et tett befolket område. Over ti mennesker ble drept og flere titalls skadet, blant dem mange barn.

Et medlem av familien al-Dik fortalte Amnesty hvordan familien hans ble drept i angrepet.
- Inas (2 år), Heba (8), Rama (5), Nizar (6), Taba og Mohamad på 11 og 18 måneder. De ble alle drept, hvorfor? Hvorfor bombe barn?

Som alltid ved slike angrep ble området overstrødd med udetonerte småbomber som fortsatt vil være dødelige eller lemleste dem som plukker dem opp. Ofte er det barn.

I et nabolag i nærheten som ble utradert av langtrekkende raketter fra regjeringens styrker hundrevis av kilimoeter unna, ble en barnearm funnet under en ruinhaug. Hundrevis av beboere, mange av dem barn, ble nylig drept og såret under tre slike angrep som utryddet hele familier.

Mistet hele familien

31 år gammel Sabah overlevde blodbadet selv, men mistet ti familiemedlemmer. Hun fortalte Amnesty om tapet:
- Døtrene mine Isra, Amani og Aya, 4, 6 og 11 år gamle, mannen min, moren min og min 14 år gamle søster Nour, mine nevøer, Ahmad, Abdallah og Mohammad, 18 måneder, og 3 og 4 år gamle. De ble alle drept. Hva har jeg igjen her i livet, spør hun.

De siste par månedene har tusenvis av mennesker har blitt utryddet over hele Syria i lignende angrep der regjeringsstyrker har brukt våpen som aldri skulle ha blitt brukt i sivile områder.

Andre steder i Aleppo finner man daglig likene av menn og gutter flytende i elven, bakbundet og med kuleskudd i hodet. Likene kommer flytende nedover elven fra den delen av byen som er under regjeringstyrkenes kontroll.

Blant ofrene som ble funnet den første uken i mars var en 12 år gammel gutt og hans far. Som mange av de andre som ble identifisert, var de fra den regjeringskontrollerte delen av byen.

Barn blir offer og overgriper
Et videopptak fra en annen kant av landet viser en gutt, antagelig mellom 12 og 14 år, som holder en machete over en mann som senere er identifisert som oberst ‘Izz al-Din Badr. Han ligger utstrakt på bakken med hendene bak ryggen. En stemme i bakgrunnen roper: « Han er ikke sterk nok.». Gutten svinger macheten ned over mannens hals, og får hurrarop fra den væpnete opposisjonsgruppen.

- I Syria blir flere og flere barn drept og lemlestet i et stadig økende antall bombeangrep fra regjeringsstyrkene. Mange av dem har sett sine foreldre, småsøsken og naboer bli skutt i filler rett foran øynene på dem. De vokser opp eksponert for grusomheter man knapt kan forestille seg, sier Harrison.

Henrettet av opposisjonsstyrker
Et område sør i Damaskus blir av et vitne beskrevet som et «dødshull». Der mener man at opposisjonsstyrkene har dumpet henrettede fra regjeringshæren og andre som de mener har vært informanter.

I et annet tilfelle fikk Amnestys etterforsker høre om at en mann som ble beskyldt for å være kollaboratør ble funnet drept av en opposisjonsgruppe. En nabo fortalte: - Vi dro dit straks og fant ham i en haug med søppel med en kule midt i pannen og skuddskade i skulderen. Kneet var knust, og et brunt kort var festet på ham hvor det sto «Kollaboratør oberst Helal Eid».

Millioner fordrevet
Ifølge FN er over to milioner sivile internt fordrevet. De har flytktet fra sine hjem bare for å oppleve at de på nytt blir bombet og beskutt i de områdene der de trodde seg trygge og blir fordrevet enda en gang.

Tyrkia har lukket grensen, og tusenvis av internt fordrevne er strandet på den syriske siden av grensen under forferdelige forhold.

Amnesty har siden starten av konflikten bedt om full stans av alt våpensalg til det syriske regimet. Funnene i denne rapporten gjør det også nødvendig å fryse all finansiering av eller overføring av våpen og materiell til opposisjonelle grupper som benytter våpen til å begå krigsforbrytelser.

- Det hviler et tungt ansvar på verdenssamfunnet som nå i to år har latt den syriske sivilbefolkningen bli utsatt for ubegripelige lidelser. FN må handle. For hver time som går uten at det internasjonale samfunnet gjør noe, stiger dødstallene, sier Egenæs.



RAPPORTENE
Amnesty International er svært kritisk til begge sider i konflikten i Syria og har laget to rapporter:
Government bombs rain on civilians
Summary killings by armed opposition groups

AKSJON
Krev at sivilbefolkningen beskyttes. Amnesty retter kravene både mot syriske myndigheter og koalisjonen som representerer opposisjonen.

BLOGG
Why is the world doing nothing?
Les den gripende bloggen til Amnestys etterforsker Donatella Rovera, fra et sykehus i Aleppo den 2. mars i år.

VIDEO
Amnestys etterforskere viser konflikten i Syria gjennom bilder og intervjuer med sivile. Se under. NB: sterke bilder

Les mer på amnesty.no