Sudan: Trebarnsmor reddet fra dødsstraff

Intisar Sharif Abdallah (20) ble i mai dømt til døden ved steining for angivelig å ha vært utro. Amnesty overleverte fredag forrige uke 50 000 signaturer til den Sudanske ambassaden i Oslo, for å stoppe steiningen. Denne uken ble Intisar frikjent av de sudanske domstolene. 
Publisert: 5. jul 2012, kl. 20:37 | Sist oppdatert: 6. jul 2012, kl. 09:01
Det nytter!
Amnesty International har aksjonert for at den unge trebarnsmoren skal frikjennes siden saken ble kjent, og da Amnesty Norge mobiliserte, fikk kampanjen på kort tid over 17.000 underskrifter.
- Vi opplevde et enormt engasjement om saken til Intisar, sier kampanjeleder i Amnesty Norge, Camilla Skare.
- Dette beviser hvordan det nytter - i en av tre tilfeller ender saker som Amnesty engasjerer seg i med et positivt utfall.
Forrige uke leverte Amnesty Norge sammen med den danske Amnesty-seksjonen over 50.000 underskrifter til den sudanske ambassaden i Oslo. Etter internasjonalt press er Abdallah endelig blitt frikjent.

Dette er saken

Den 20 år gamle trebarnsmoren ble dømt til døden 13. mai for angivelig å ha vært utro. Intisar Sharif Abdallah nektet for å ha begått utroskap i den første høringen, men etter å ha blitt mishandlet av broren skal hun ha tilstått i neste rettshøring.

Under rettssaken ble hun nektet tilgang på advokat og tolk. Hele rettssaken foregikk på arabisk, som ikke var hennes morsmål.

Intisar Sharif Abdallah er mor til tre barn, og har den siste måneden vært holdt i varetekt med sammen sin yngste sønn på fire måneder.

Mangel på bevis

Dødsdommen mot trebarnsmoren var kun basert på Abdallahs egen forklaring, som hun ga under tvang av sin bror. Lagmannsretten i Sudan omgjorde dødsdommen 20. juni, og siterte domstolens brudd på rettigheten til juridisk forsvar. Det ble avgjort at en ny saksbehandling var nødvendig.

Under saksbehandlingen trakk Abdallah tilbake sin tidligere forklaring og erklærte seg uskyldig. Grunnet mangel på bevis ble saken henlagt, og Abdallah er nå frikjent for dom og tiltale.

I strid med internasjonale normer

Amnesty International mener at dødsstraff er den mest grusomme og nedverdigende form for straff, og en absolutt krenkelse av retten til liv.
Mens internasjonale menneskerettigheter ikke forbyr dødsstraff, forbyr det spesielt dødsdommer som følge av urettferdige rettssaker, samt henrettelser av ammende mødre.

I tillegg er steining som dødsstraff særdeles krenkende og regnes som tortur i følge FNs menneskerettighetserklæring, som Sudan har signert.
Denne saken er et klart tilfelle der Amnestys aktivisme og mobilisering har påvirket en sak, og viser hvor viktig det er at man engasjerer seg.


Les mer på amnesty.no