Fotojournalisten Mahmoud Abou Zeid, også kalt Shawkan, ble fengslet på falske anklager for å ha gjort jobben sin. Nå er han endelig løslatt, men det er med med strenge betingelser.
Publisert: 7. Mai 2019, kl. 13:16 | Sist oppdatert: 27. aug 2020, kl. 12:07

Den 14. august 2013 var Shawkan på jobb som fotojournalist for det London-baserte bildebyrådet Demotix. Jobben hans var å ta bilder av en massedemonstrasjon arrangerte av tilhengere av den avsatte presidenten Mohamed Morsi.

Sikkerhetsstyrkene dukket opp og konfrontasjonene ble brutale. Tåregass, gummikuler og skarp ammunisjon ble tatt i bruk. Hundrevis av demonstranter og åtte meldemmer av sikkerhetsstyrken ble drept.

Shawkan ble også banket opp og tatt med til politistasjonen sammen med hundrevis av demonstranter og flere andre journalister.

Shawkan satt fenglset i over fem år, kun for å ha gjort jobben sin som fotojournalist. Nå er han endelig løstlatt, men frihetens hans er fortsatt begrenset av strenge betingelser for løslatelsen. Foto. Privat

Fengslet i åresvis uten dom

Shawkan satt i varetekt mens etterforskningen pågikk. Advokatene begjært ham løslatt, uten hell.

Han ble anklaget for 24 lovbrudd, inkludert "medlemskap i kriminell gjeng", "drapsforsøk" og "drap". Alle falske anklager. Fotojournalisten risikerte dødstraff, og i fengsel ble han utsatt for tortur.

Her er Shawkan under rettsaken i Kario i juli 2018. Foto:REUTERS/Amr Abdallah Dalash

Ikke før i september 2018 ble han dømt i en masserettsak med over 700 mennesker. Under rettsaken var det ingen bevis mot Shawkan på de falske anklagene. Han ble dømt til fem års fengsel, i tillegg til en bot og fem års prøvetid. Fengselsdommen hadde han allerede sonet i varetekt. Ettersom han ikke hadde råd til å betale boten, ble seks måneder lagt til på fengselsdommen. Han ble løslatt fra fengsel 4. mars 2019.

Løslatt med strenge betingelser

Det at Shawkan er løslatt er fantastiske nyheter - endelig kan han gjenforenes med familen sin. Men dessverre er det knyttet strenge betingelsene til løslatelsen. Shawkan må rapportere til og oppholde seg på den lokale politistasjonen fra klokken 18 hver kveld til klokken 6 hver morgen i fem år, noe som setter sterke begrensninger på friheten hans.


Shawkan skulle aldri ha vært arrestert, ei heller være tvunget til å rapportere til politiet hver eneste kveld. Han gjorde bare jobben sin som fotojournalist, beskyttet av retten til ytringsfrihet.