Amnesty holder et skarpt øye med mulige menneskerettighetsbrudd i den opptrappende konflikten.
Publisert: 22. Feb 2022, kl. 16:38 | Sist oppdatert: 26. Feb 2022, kl. 16:15

Mandag 21. februar anerkjente Russlands president Vladimir Putin de to utbryterrepublikkene Luhansk og Donetsk øst i Ukraina som selvstendige stater.

Putin beordret også utplassering av fredsbevarende styrker. Tirsdag ga russiske folkevalgte klarsignal for at russiske styrker kan bruke militærmakt utenfor Russlands grenser.

Et russisk militærfly frakter russiske fredsbevarende styrker, 6. januar 2022. Foto: Russian Defense Ministry Press Service/Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Opptrappingen av konflikten får følgende kommentar av Amnesty Internationals generalsekretær, Agnès Callamard:

Etter uker med nytteløse forhandlinger må beskyttelsen av sivile i Ukraina bli en topprioritet.

Mens potensialet for en fullt utviklet konflikt nå er en katastrofal virkelighet, må det nå gjøres mest mulig for å minimere sivile lidelser og prioritere medmenneskelighet i denne krisen. Dette er alle parter lovmessig forpliktet til å gjøre.

Agnès Callamard

Amnesty følger situasjonen tett

Amnesty fortsetter å følge med på utviklingen og partenes handlinger i konflikten.

  • Vi oppfordrer alle parter til å overholde internasjonale humanitær- og menneskerettighetslover. De må sikre beskyttelsen av sivile liv, avstå fra vilkårlige angrep og bruk av ulovlige våpen.
  • Vi oppfordrer også alle parter til å legge til rette for at humanitære organisasjoner får adgang og mulighet til å hjelpe sivile som blir rammet av krigshandlingene.

Amnesty vil følge situasjonen tett for å kunne dokumentere og avsløre alle parters brudd på internasjonal lov.

Konflikt med dyster forhistorie

Amnesty har tidligere advart om de katastrofale følgene som en opptrapping av den væpnede konflikten mellom Russland og Ukraina vil ha på menneskerettighetene – blant annet trusselen mot sivile liv, levebrød og infrastruktur.

Vi dokumenterte alvorlige menneskerettighetsbrudd i forbindelse med konflikten i Øst-Ukraina i 2014-2015, hvor det ble begått krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.