På grunn av sitt fredelige arbeid for menneskerettigheter i Tsjetsjenia ble Oyub Titiev falsk anklaget og fengslet. I et og et halvt år ble han frarøvet sin frihet. Nå er han endelig løslatt!
DELCreated with Sketch.DELCreated with Sketch.DEL
Publisert: 14. jun 2019, kl. 14:30 | Sist oppdatert: 25. jun 2019, kl. 14:14

9. januar 2018 ble lederen for menneskerettighetsorganisasjonen Memorial i Tsjetsjenia, Oyub Titiev, arrestert med falske anklager om narkotikabesittelse.

Han risikerte opptil 10 års fengsel.

I et og et halvt år var han en samvittighetsfange. Han var utelukkende fengslet for sitt arbeid for menneskerettigheter i Tsjetsjenia.

Den gode nyheten om at han var benådet kom 10. juni, og 21.juni ble han endelig løslatt!

Amnesty mener at anklagene mot Oyub var falske og at "bevisene" mot ham var fabrikkerte. Amnesty mener også at den bakenforliggende årsaken til at han ble arrestert, var for å kneble Memorial.

Ble funnet skyldig i falsk anklage

18. mars 2019 ble han funnet skyldig i den falske anklagen om besittelse av narkotika og dømt til 4 års fengsel. Tiden skulle sones i en fangeleir.

På dette tidspunktet hadde han allerede sonet 14 måneder i varetekt, som ble trukket fra den tiden han ble dømt til å sone.

På grunn av Oyubs høye alder og tidligere plettfrie vandel kunne han søke om løslatelse etter å ha sonet 1/3 av dommen.

Den egentlige årsaken bak straffeforførfølgelsen av Oyub Titiev basert på falske anklager, var å stoppe en menneskerettighetsforkjemper fra å gjøre lovlig menneskerettighetsarbeid.

Marie Struthers, leder for Amnesty Internationals arbeid i Øst-Europa og Sentral-Asia

Myndighetenes forsøk på å kneble arbeidet med menneskerettigheter

​I mange år har mennesker og organisasjoner som jobber med menneskerettigheter i Tsjetsjenia blitt utsatt for trusler og svertekampanjer. De blir av tsjetsjenske myndigheter omtalt som "vestens marionetter" og "Russlands fiender".

Her er Oyuv Titiev avbildet under rettsaken i august 2018.

Menneskerettighetsorganisasjonen, Memorial, har jobbet i mer enn 25 år med å dokumentere og avdekke brudd på menneskerettigheter i Tsjetsjenia, deriblant tortur og tvungne forsvinninger.

Oyub ble leder for Memorial etter at den tidligere lederen av organisasjonen, Natalia Estemirova, ble bortført og drept.

Å jobbe for å fremme og beskytte menneskerettigheter i Tsjetsjenia er fortsatt farlig. De modige menneskene som driver med dette arbeidet, gjør det med livet som innsats.

Hvordan har Amnesty bidratt til benådingen av Oyub?

I Norge var engasjementet for Oyub Titiev stor blant aktivistene. Nærmere 18 000 signerte aksjonen hans. Flere lokale grupper, studentnettverk og ungdomsgrupper har gjennomført aksjoner og arrangemeneter til støtte for Titiev.

Internasjonalt ble det samlet inn nærmere 170 000 signaturerer, og aktivister i mange land aksjonerte for å få ham løslatt.

Amnesty har mobilisert diplomater til å være observatører under rettssakene, og mange Amnesty-seksjoner har drevet lobbyvirksomhet opp mot sine utenriksministere og fått dem til å ta opp saken med sine russiske kollegaer.

I anleding Oyubs Titievs bursdag, ble det laget er gedigent bursdagskort til ham på hovedkontoret til Amnesty i Oslo. Kortet ble brukt til å sende solidaritetsmeldinger til ham på Twitter.

Bakgrunn

9. januar 2018 ble Oyub Titiev stanset av trafikk politiet i Grozny, hovedstaden i den russiske republikken Tsetsjenia. Bilen ble ransaket og Oyub ble brakt til politistasjonen hvor han ble fenglset for fabrikkerte anklager.

Da Oyub ble stanses av trafikk politiet, arrestert og brakt til politistasjonen, tok det flere timer før hans familie og advokat fikk vita at han var arrestert.

Da myndighetene omsider gjorde det klart at han var arrestert, forklarte de at han var tiltalt for å være i besittelse av «rundt 180 gram av et stoff som det luktet marihuana av».