ØKER MED 500 KVOTEFLYKTNINGER: - En enorm skuffelse

Regjeringen, Krf og Venstre har blitt enige om å øke neste års syriske flyktningkvote til 1500. - En symbolsk markering, ifølge generalsekretær John Peder Egenæs.
Publisert: 21. nov 2014, kl. 10:36 | Sist oppdatert: 26. Jan 2015, kl. 11:08
Økningen i flyktningkvoten kommer som en del av budsjettforhandlingene mellom regjeringen, Kristelig Folkeparti (Krf) og Venstre, som ble annonsert fredag formiddag. I regjeringens opprinnelige budsjettforslag var det lagt opp til at Norge skulle ta imot 1000 syriske flyktninger. Dette er nå økt til 1500.

Generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, mener bevilgningen er alt for lav.

- Det er en enorm skuffelse at regjeringen ikke fant plass på statsbudsjettet til en større økning av kvoten for syriske flyktninger.

- En økning på 500 kvoteflyktninger tyder på at Krf og Venstre har sett seg fornøyd med en symbolsk markering i denne saken.


God nok kapasitet

10. november i år sendte Amnesty en appell til regjeringen og alle Stortingsrepresentantene med krav om at norske myndigheter lytter til kommuner og fagmiljø, og tar imot flere flyktninger fra Syria, også de med særskilte medisinske behov.

I appellen, som er skrevet sammen med Mellomkirkelig Råd i Den norske Kirke og Norsk psykologforening, ber organisasjonene norske myndigheter om å øke kvoten for syriske overføringsflyktninger til minst 5000, 3500 flere enn hva som er bevilget i statsbudsjettet.

Både Psykologforeningen og Legeforeningen mener at Norge har en godt utbygd helsetjeneste og bør kunne ta imot flere flyktninger med behov for medisinsk og psykologisk behandling og oppfølging.


- I utakt med befolkningen

- Sammenligner vi med Sverige som har tatt i mot mer enn 35.000 flyktninger og asylsøkere fra Syria, fremstår Norges kvote på 1500 syriske flyktninger som pinlig. Regjeringen har lagt seg på en minimumslinje som ikke står i forhold til den humanitære katastrofen som den syriske flyktningkrisen er, sier Egenæs.

Ifølge Egenæs er det bred enighet i den norske befolkningen om at vi kan og bør ta imot flere flyktninger.

- Regjeringen er i utakt med befolkningen i dette spørsmålet. Mange aktører i Norge har markert vilje og gitt uttrykk for moralsk og flyktningpolitisk forpliktelse til å ta et større ansvar, som kirken, helsearbeidere og mange kommuner.

Les mer på amnesty.no