Niqab-forbud bryter menneskerettighetene

Den belgiske nasjonalforsamlingen skal i dag stemme over et lovforslag om å forby offentlig bruk av ansiktsslør som niqab og burka. Amnesty International mener det vil bryte med internasjonal lov og anmoder Belgias nasjonalforsamling om ikke å vedta loven.
Publisert: 22. Apr 2010, kl. 11:33 | Sist oppdatert: 23. Mai 2019, kl. 10:15

- For de kvinnene det gjelder vil et generelt forbud mot bruk av ansiktsslør være brudd på retten til ytringsfrihet og religionsfrihet, fastslår Claudio Cordone, konstituert generalsekretær i Amnesty International.

I lovforslaget står det at de som bryter loven vil bli ilagt en bot på mellom 15 og 25 euro og/eller fengselsstraff på mellom en og syv dager. Det å bruke maske på arbeidsplassen eller i forbindelse med festivaler og maskerader vil være unntatt fra loven.

Staten må sikre kvinnens eget valg
Internasjonal menneskerettighetslov garanterer ytrings- og religionsfrihet. Dette gjelder også retten til å velge hvordan man går kledd. Amnesty International mener derfor at stater ikke kan innføre generelle krav til hvordan kvinner skal eller ikke skal kle seg.

Stater må heller beskytte kvinner mot press fra tredjepart, som familie og samfunnet forøvrig. Offentlig sikkerhet tilsier imidlertid at visse begrensinger i bruken av heldekkende slør må være lovlig, som for eksempel å be kvinner løfte på sløret i forbindelse med identitetskontroll.

- Kvinner må ikke tvinges verken av staten eller av individer til å bære skaut eller slør. Like galt blir det å forby bruken av disse plaggene, sier Cordone.

- Belgiske myndigheter må også sørge for at kvinner som velger å dekke til ansiktet ikke blir utsatt for press, trakassering eller diskriminering, fortsetter han.

Hvis Belgia, som antatt, godkjenner loven, vil det være første europeiske landet som innfører et slikt forbud.

Debatt over hele Europa
Det har i løpet av de siste månedene foregått en opphetet offentlig debatt i Europa om islamske kvinners bruk av helt eller delvis dekkende slør, som burka og niqab. I går opplyste den franske regjeringen at de om kort tid vil legge fram et tilsvarende lovforslag.