Menneskeverd i domkirken

Med vakre toner og bønn om medmenneskelighet ble den nyrestaurerte domkirken i Oslo gjenåpnet. - Kirken trenger Amnesty, sa domprost Elisabeth Thoresen under åpningskonserten, som var et samarbeid mellom Domkirken og Amnesty.
Publisert: 20. Apr 2010, kl. 17:54 | Sist oppdatert: 21. Apr 2010, kl. 16:18

Domprost Elisabeth Thoresen ønsket en fullsatt kirke velkommen til åpningskonserten søndag ved å snakke om menneskeverd.

- Kirken trenger Amnesty. For å ikke glemme mennesket.

- Vi må alltid ta menneskets parti, ikke systemets. Vi må våge å se verden slik den er. Vi må våge å lytte til menneskenes historier. Måtte mennesket bli sett i denne kirken, sa domprosten.

Solveig Slettahjell fortsatte i samme tone og fylte kirkerommet med ordene "Human kindness is overflowing".

Urfremføring

Åpningskonserten "Det finst ljos" rommet et bredt musikalsk program. Høydepunktet var likevel Oslo Domkirkes Guttekors urfremføring av bestillingsverket "Lysande mørker" med tekst av Jon Fosse og musikk av Hans Mathiesen.

Generalsekretær i Amnesty John Peder Egenæs brukte appellen til å snakke om fire mennskeskjebner. Leyla Mafi, Amina Lawal, Chen Guangcheng og Hafez Ibrahim. Felles for dem alle er at de har vært offer for brudd på menneskerettighetene og at Amnesty har satt søkelyset på deres skjebne. Det har gitt positive resultater.
- Jeg forteller dere dette for å vise at det er håp, sa Egenæs.

Aksjonspostkort i programmet
Han fortsatte med å si at han håpet at historiene kunne inspirere tilhørerne til å signere aksjonen for den fengslede egypteren el Sharkawi. Et aksjonspostkort for el Sharkawi fra Amnestys kampanje "Stopp ulovlige fengslinger" var stukket inn i hvert programhefte.

Konserten ble avsluttet med å erklære Grete Refsums kunstverk "Binde sammen / Binding togheter " for åpnet. Verket er interaktivt og oppfordrer publikum til å klippe opp stoffrester og knyte det inn i veven som en solidaritetshandling. Tanken er at verket skal reise rundt i ulike gudshus i forskjellige land og ende opp hos et menneske som sitter ulovlig fengslet eller på annen måte er utsatt for brudd på menneskerettighetene.

Gir styrke
- Jeg ble rørt da jeg hørte det skulle sendes til en fange, sa Yendini Yoo Cappelen til amnesty.no etter konserten.

- For en som sitter fengslet for sine meninger må det å få tilsendt dette gi styrke, sa Cappelen mens hun klippet til en rød remse og knøt den inn i verket.

Les mer på amnesty.no