Kevin Agudelo, Cali

Kevin deltok i en minnesmarkering i Cali da opprørspolitiet og spesialstyrkene stormet den fredelige minnesmarkeringen. Tre personer ble drept, inkludert Kevin. Ingen bør miste livet i fredelige markeringer!
Publisert: 21. Feb 2022, kl. 12:19 | Sist oppdatert: 15. des 2022, kl. 09:31
Cali, episenteret av nasjonalstreiken

Sommeren 2021 publiserte Amnesty rapporten «Cali: In the epicenter of repression». Den avslører ekstremt alvorlige brudd på menneskerettighetene under nasjonalstreiken som var mest intens i vestkystbyen Cali. I stedet for å ha dialog med demonstrantene og beskytte folks rett til å protestere fredelig ble militæret sendt til byen for å slå ned på protestene, sammen med opprørspolitiet. Spesielt de urbane tettbefolkede områder hvor folk sliter med å få endene til å møtes ble hardt rammet av volden fra sikkerhetsstyrkene. Enkelte steder i byen gikk væpnede sivile til angrep på fredelige demonstranter, enten i samarbeid med- eller med tillatelse fra politiet. Cali er Colombias tredje største by og har gjennom historien ønsket afro-etterkommere som har blitt fordrevet fra delstatene Chocó, Cauca, Nariño og byer som Buenaventura. Byen er rik på mangfold, men også preget av stor ulikhet og strukturell rasisme.

Et lovende fotballtalent

Kevin Agudelo var en 22 år gammel amatørfotballspiller hos Siloé FC. Han ble drept mens han deltok i en fredelig minnemarkering som ble stormet av opprørspoliti og spesialstyrker. Sikkerhetsstyrkene brukte pansrede kjøretøy, helikoptre og fotstyrker til å angripe fredelige demonstranter som sørget over tapet av en ung mann som hadde dødd av politivold dagen før. Når skudd ble avfyrt på et bakeri ble Kevin Agudelo (22) og Hárold Rodríguez (20) drept, mens sivile i nærheten ble nødt til å lempe dem om bord på motorsykler for å komme til sykehuset hvor de begge ble erklært døde. Totalt 3 mennesker mistet livet den kvelden, mens 24 unge mennesker ble arrestert.

Riksadvokaten må etterforske saken og sørge for at de skyldige blir stilt til ansvar for sine handlinger.

Operasjon Siloé

Arbeiderklassestrøket Siloé i Cali er et av nabolagene hvor det ble rapport flest menneskerettighetsbrudd under nasjonalstreiken. De som vokser opp og bor der lever blant annet med truslene fra væpnede grupper og småskala narkotikahandel.

Kvelden den 3. mai var det en annen trussel som meldte seg. Da ble det holdt en minnesmarkering i en rundkjøring i nabolaget for en ung mann som hadde mistet livet dagen før, ifølge Indepaz fordi han ble skutt av opprørspolitiet. Den unge mannen skal ha deltatt i en fredelig demonstrasjon. Under minnesmarkeringen, så var inngangene til nabolaget blokkert av demonstranter fra «førstelinjen» (kallenavnet som ble gitt demonstrantene som stod fremst), men det hele foregikk fredelig.

Vitner fortalte Amnesty at opprørspolitiet ESMAD stormet inn voldelig, med et pansret kjøretøy som skjøt tåregass og sjokkgranater i prosjektiler som ble avfyrt direkte mot demonstrantene. Opprørspolitiet fikk så følge av spesialstyrkene GOES som også gikk til angrep. Den samme kvelden skal også helikoptre fra det nasjonale politiet ha flydd over og skutt ned i folkemengden. Dette er hverken lovlig, nødvendig eller proporsjonelt. Og foreløpig har ingen blitt stilt til ansvar.

Pansret kjøretøy skjøt mot fredelige demonstranter

Opprørspolitiet brukte blant annet en såkalt «Venom Armored Personnel Carrier» med en prosjektilkaster med tåregass og sjokkgranater som ble skutt direkte mot folk for å bryte opp folkemengdene hvor det blant annet var barn, ungdom og eldre. Våpnene på dette pansrede kjøretøyet er designet for å brukes på en måte som er i strid med internasjonale standarder for bruk av makt og skytevåpen og bør bli bannlyst.

Dette kan du gjøre for Kevin
Bilde
Kevin Agudelo
Kevin Agudelo

Amnesty krever at:

  • Presidenten iverksetter en helhetlig politireform som vil flytte politiet ut av forsvarsdepartementet og opphøre bruken av militærtribunaler i tilfeller ved menneskerettsbrudd.

Skriv et appellbrev

Mottaker: President Gustavo Petro

Tiltaleform: Dear Mr President

Adresse: Palacio de Nariño, Carrera 8 No.7-26, Bogotá

Send appell på e-post

President Gustavo Petro: [email protected]

Send appell på Twitter:

Kevin was killed on May 3rd,2021, after riot police & special forces stormed a peaceful vigil

I call on @petrogustavo to comprehensively reform @PoliciaColombia and secure accountability

#ReformaPolicialYa

https://amnesty.no/kevin-agudelo-cali

Skriv et solidaritetsbrev

Solidaritetsmeldinger med oppmuntrende ord til familien er veldig velkomne. Ikke bare vil de bidra til å gi familien mot og vise dem at verden er bekymret for dem og ytringsfriheten i Colombia. Send gjerne et postkort eller brev som viser et landemerke eller et landskapsbilde fra stedet der du bor.

Sendes til Frank Conde Tangberg, PB: 702 Sentrum, 0106 Oslo.