Desperat situasjon for syriske flyktninger

- For det stadig økende antallet syrere på flukt til nabolandene, er det livsviktig at det internasjonale samfunnet trår til med mer hjelp.
Publisert: 25. Apr 2013, kl. 15:53 | Sist oppdatert: 26. Jan 2015, kl. 11:44
Dette er Amnestys budskap i en ny rapport som legges frem i dag: Turkey: National authorities and the international community must act in partnership to meet the needs of Syrian refugees.

For å komme seg unna den blodige konflikten i hjemlandet, søker nå over 1,3 millioner syrere trygghet i Jordan, Libanon, Tyrkia og Irak. Der lever mange under ekstremt vanskelig forhold.


Internasjonalt ansvar

- Ansvaret for å beskytte og hjelpe flyktningene fra Syria hviler både på det internasjonale samfunn og på nabolandene, sier Charlotte Philips, flyktningetterforsker i Amnesty International.

Både Jordan, Libanon, Tyrkia og Irak mottar en stadig strøm av lengeværende syriske flykntinger og andre nasjonaliteter som søker en relativ trygg tilværelse i flyktningleire og andre steder. Samtlige land har uttalt at dette nå er en utfordring for landenes ressurser.

- Konfrontert med en tiltagende krise må det internasjonale samfunnet trå til nå med hardt tiltrengt økonomisk og materiell assistanse, sier Phillips.


Norsk bidrag

Amnesty så med glede på at norske myndigheter i januar trappet opp støtten til arbeidet med syriske flyktninger i nabolandene. Da det skjedde, regnet myndighetene at tallet på flyktninger utenfor Syria ville øke til 1,1 millioner innen sommeren.

- Vi ser at antallet allerede nå er langt over dette estimatet og ber derfor norske myndigheter bidra solidarisk med nye midler, sier generalsekretær i Amnesty i Norge, John Peder Egenæs. Han ber i tillegg norske myndigheter ta imot flere flyktninger gjennom FNs høykommisær for flyktninger, UNHCR.


Åpen dør-politikk i Tyrkia

Amnesty International avla i februar 2013 besøk i tre provinser i Tyrkia på grensen til Syria og intervjuet flyktninger, representanter for tyrkiske myndigheter og en rekke internasjonale organisasjoner.

- Tyrkia er vertskap for og hjelper nesten 200.000 flyktninger i statlige flyktningleire, men i tillegg er det behov for å sørge for at de flyktningene som bor utenfor leirene også får tilgang til viktige tjenester, sier Phillips.

Til tross for Tyrkias åpne dør-politikk, blir mange flyktninger som prøver å krysse grensen stoppet og strander i grenseområdet på syrisk side under forferdelige forhold. Rapporter fra troverdige kilder melder også om at noen er blitt tvunget til å returnere til Syria.


- Må holde grensene åpne

- Nabolandene må fortsette å holde grensene åpne for alle som flykter fra Syria, uansett hvem de er. Ikke under noen omstendighet må folk bli tvangsreturnert til Syria så lenge volden, blodsytgytelsene og de massive menneskerettighetsovergrepene fortsetter, sier Phillips.

SYRERE PÅ FLUKT TIL NABOLAND

Tyrkia
Per 17. april 2013 befant det seg 291.996 syriske flyktninger i landet, ifølge UNHCR, en økning på nesten en tredjedel siden begynnelse av året. Tyrkiske myndigheter anslår at antall syrere som har flyktet til Tyrkia er så høyt som 400.000. Omtrent 190.000 av disse bor i 17 statlige flyktningleire fordelt på åtte provinser.

Jordan
UNHCR melder at det pr. 21. april 2013 var 437.205 syriske flyktninger registrert eller ventet på å bli registrert. Det er kommet meldinger om at noen av dem som har søkt tilflukt i Jordan er nektet adgang til landet eller blitt sendt tilbake, og Amnesty International har uttrykt bekymring for dette. Det er meldt om voldelige demonstrasjoner i forbindelse med at flyktningene har protestert mot de dårlige forholdene i flyktningleirene.

Libanon
Den 18. april 2013 var 428.649 syrere registrert eller ventet på å bli registgreert som flyktninger i Libanon. Den 20. april uttalte en libanesisk minister at landet allerede har tatt imot flere enn de har kapasitet til. Palestinske flyktninger som flykter fra Syria opplever å bli diskriminert når det de gjelder innreisekriteriene som myndighetene har innført.

Irak
UNHCR melder at det per 20. april 2013 var registrert 133.840 flyktninger i Irak, flesteparten av disse i den kurdiske regionen. Domiz flyktningleir, som ligger i Dohuk i den kurdiske regionen, sies å være «kritisk overfylt». Noen steder må 15 personer dele et telt.

Les mer på amnesty.no