Mathy var bare ni år gammel da hun måtte begynne å jobbe ved gruvene i Kongo.
Publisert: 5. sep 2019, kl. 11:55 | Sist oppdatert: 27. aug 2020, kl. 11:57
Barn ned i niårsalderen jobber ved gruvene i Kongo for at familien skal ha råd til mat og skole.

- Jeg kunne bare spise når jeg hadde nok penger, forteller Mathy.

Den unge jenta hadde ikke noe valg. Da faren hennes ble skadet i en ulykke og mistet jobben sin, hadde familien ikke penger til mat. Mathy måtte begynne å jobbe selv.

Barnearbeid i Kongo

Mathy er én av mange barn som arbeider ved eller i gruvene i Kongo. De arbeider for å utvinne kobolt, som brukes i batteriene vi finner i mobiler og el-biler.

For å få kobolten ut av gruvene, klatrer både voksne og barn ned i smale, mørke tunneler opptil 70 meter under bakken uten noen form for beskyttelse. Her graver de kobolten ut med bare hendene.

Amnestys etterforskning viser at barn så unge som 14 år arbeider på denne svært farlige måten, og kan være nede i gruvene opptil et døgn om gangen. Utenfor gruvene arbeider barn helt ned i syvårsalderen. De vasker kobolten for maks to dollar dagen.

Farlige arbeidsplasser

Amnestys etterforskere besøkte flere gruver og arbeidsplassene rundt dem. Det var tydelig at ingen av barna som ble intervjuet hadde noen form for verneutstyr, for eksempel hansker eller ansiktsmasker, når de håndterte kobolt. Barna er derfor utsatt for høye nivåer av kobolt på en jevn basis, og kan få negative konsekvenser for helsen deres.

Barna som ble intervjuet klagde over at de ofte var syke. Mange fortalte at de kunne gå hele dagen uten å spise.

Arbeidsplassene kan også være farlige for barn på andre måter. En talsperson ved UNICEF fortalte Amnestys etterforskere at barna er utsatt fysiske overgrep, narkotikamisbruk, seksuell utnyttelse og vold.

De ba om penger, men vi hadde ingenting. De grep tak i vennen min og dyttet henne inn i en oljetank. Jeg klarte å løpe vekk og gjemme meg, men jeg så hva som skjedde. Jeg gråt. Jeg var så redd.

Mathy.

Flere barn fortalte at de hadde blitt slått eller at de hadde sett andre barn bli slått av sikkerhetsvakter ved gruvene i Kolwezi.

Mathy og en venn opplevde vold fra en sikkerhetsvakt i 2012. Da var hun 12 år gammel.

- De ba om penger, men vi hadde ingenting. De grep tak i vennen min og dyttet henne inn i en oljetank. Jeg klarte å løpe vekk og gjemme meg, men jeg så hva som skjedde. Jeg gråt. Jeg var så redd.

Arbeider opp til 12 timer i døgnet

Barna som ble intervjuet beskrev arbeidet som fysisk tungt. De fortalte at de jobbet i opptil 12 timer i døgnet i gruvene og hadde tung last for å tjene mellom en og to dollar om dagen. Selv de barna som gikk på skolen jobbet ti til 12 timer i helgen og skoleferien, og i tiden før og etter skoletid. Barna som ikke gikk på skolen jobbet i gruvene hele året.