Iranske myndigheter har nylig henrettet en ung demonstrant, Mohsen Shekari. I skrivende stund er ytterlige elleve personer dømt til døden etter protestene mot regimet i Iran.
Publisert: 9. des 2022, kl. 15:23 | Sist oppdatert: 9. des 2022, kl. 15:41
Mohsen Shekari ble henrettet i Iran.

Høytstående myndighetspersoner i Iran ivrer for raske dødsdommer og raske henrettelser. Irans høyesterett bekrefter dødsdommene raskt. Dette er skremmende.

- Vi er sjokkerte over at iranske myndigheter har henrettet Mohsen Shekari, mindre enn tre uker etter at de dømte ham til døden i en grov urettferdig rettssak, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International i Norge.

Med de iranske myndighetene som brutalt gjennomfører sine offentlige trusler ved å fremskynde dødsrettssaker og utføre henrettelser raskt, frykter Amnesty at andre demonstranter under dødsdommer eller siktet står i fare for å bli henrettet.

Den sjokkerende måten Mohsen Shekaris rettssak ble raskt sporet gjennom Irans rettssystem uten å gi ham sjansen til en rettferdig rettssak og ankeprosess er nok et bevis på at myndighetene tyr til dødsstraff som metode for politisk undertrykkelse.

- Det klare målet er å skape frykt blant befolkningen i et desperat forsøk på å klamre seg til makten og få slutt på det folkelige opprøret, seier John Peder Egenæs.

Dømt for "fiendskap mot Gud"

Myndighetene dømte Mohsen Shekari for den vage anklagen om "fiendskap mot Gud" i forbindelse med anklager som å "sperre en gate i Teheran, skape frykt og frata folk frihet og sikkerhet, og såre en sikkerhetsbetjent med et våpen (kniv)».

Amnesty International frykter at mange andre i Iran kan risikere dødsstraff i forhold til protestene, gitt de tusenvis av menneskene som allerede er arrestert og tiltalt.

Flere er dømt til døden

Amnestys etterforskere har identifisert minst 18 andre som står i fare for å bli henrettet i forbindelse med protestene og på ulike stadier av strafferettsprosessen.

12 personer som risikerer dødsstraff er: Sahand Nourmohammad -Zadeh, Mahan Sedarat Madani , Manouchehr Mehman Navaz , Mohammad Boroughani , Mohammad Ghobadlou , Saman Seydi , Hamid Ghare Hasanlou , Akbar Ghafarri , Unnamed – Alborz, Unnamed – Alborz, Unnamed – Alborz, Unnamed – Alborz.

Personer som er tiltalt og/eller siktet for forbrytelser med dødsstraff: Abolfazl Mehri Hossein Hajilou, Mohsen Rezazadeh Gharegholou , Saeed Shirazi, Ebrahim Rahimi, Majidreza Rahnavard , Toomaj Salehi.

Det internasjonale samfunnet må reagere nå!

Gitt at de iranske myndighetene er faste på å fortsette med henrettelsene, både på gata og gjennom falske rettssaker, faller det på det internasjonale samfunnet å raskt iverksette tiltak for å stoppe ytterligere henrettelser.

Det internasjonale samfunnet må gjøre mer enn fordømmelse og treffe alle nødvendige tiltak for å kreve at de ansvarlige blir stilt til ansvar for disse forbrytelsene under internasjonal lov og andre alvorlige brudd på menneskerettighetene.

- Det er bra at Norge har fordømt henrettelsen, men flere unge står for tur for å bli henrettet de nesten dagene. Dette kan vi ikke sitte å bare fordømme. Norge må kalle inn den iranske ambassadøren på teppe, sier John peder Egenæs.

Bakgrunn

Allerede før opprøret startet i midten av september, advarte Amnesty International om en sjokkerende økning i henrettelser i Iran, der myndighetene drepte minst 251 mennesker i løpet av de første seks månedene av 2022. Amnesty International motsetter seg dødsstraff uavhengig av forbrytelsen eller metoden staten bruker for å drepe vedkommende. Dødsstraff er et brudd på retten til liv og er den mest ultimate grusomme, umenneskelige og nedverdigende straffen.