Har du blitt utsatt for netthets?

Ingen skal måtte tåle å bli møtt med hets. Her er noen råd til hva du kan gjøre dersom du blir utsatt for netthets.
Publisert: 29. okt 2018, kl. 15:22 | Sist oppdatert: 1. okt 2020, kl. 13:49

Ikke la noen begrense din ytringsfrihet. Dette kan du gjøre hvis du blir utsatt for hatefulle ytringer på nett:

1. ​Snakk med noen.

Det å bli utsatt for netthets og hatefulle ytringer er vanskelig, og det er vanlig å få fysiske og/eller psykiske reaksjoner i forbindelse med dette. Ikke overse eller bagatelliser følelsene dine. Snakk med noen du stoler på, og søk profesjonell hjelp hvis du har behov for det.

2. ​Dokumenter hetsen.

Blir du utsatt for hets på nett bør du dokumentere overgrepene. Ta skjermdump av kommentarer, meldinger, bilder og e-poster. Dette kan være viktige bevis i en eventuell anmeldelse.

3. Anmeld overgrepene.

Du skal ikke finne deg i å bli hetset på nett. Blir du utsatt for dette bør du anmelde saken til politiet. Du kan også varsle om hets og sjikane ved å bruke rapporteringsfunksjonen som finnes på mange nettsider og sosiale medier. Hvis du har mottatt ubehagelige meldinger, kan du også ta kontakt med Politiets nettpatrulje på Messenger og få råd.

4. Styrk din digitale sikkerhet.

Gå gjennom personverninnstillingene dine og sørg for å ikke deler mer informasjon enn du ønsker. Pass også på at du bruker sikre passord, og har forskjellige passord på de ulike nettsidene du logger inn på.