Gareth Sella

Filmskaperen Gareth Sella ble skutt i øyet av en politimann under en fredelig demonstrasjon mot politivold. Han krever rettferdighet!
Publisert: 28. Feb 2022, kl. 20:40 | Sist oppdatert: 15. des 2022, kl. 09:30
Escudos Azules
Bilde
JUAN BARRETO/AFP via Getty Images
Bogotá 9. juni 2021

«Escudos Azules» (blå skjold) er en sosial bevegelse av unge mennesker hvis mål er å sikre at sosiale protester kan foregå fredelig. Med det målet i sikte forsøker de ofte å få til forhandlinger mellom demonstranter og politiet. De står gjerne i første linje ved større demonstrasjoner, med blå skjold for å beskytte seg selv mot vold fra politiet. De ble svært gjenkjennelige fra protestene som oppstod i 2019.

Skadet av politiet under demonstrasjon mot politivold

Den unge gamle filmskaperen Gareth Sella er anerkjent for sin aktivisme og kritiske holdninger til politiet i Colombia. Synspunktene sine har han formidlet gjennom sitt arbeid i produksjonsselskapet «La Resistencia» (motstanden).

Den 24. februar 2021 dro Gareth ut for å demonstrere fredelig under den nasjonale uken mot politibrutalitet sammen med venner og bekjente i kollektivet «Escudos Azules». Noen dager i forkant sendte analysesenteret ved kriminaletterforskningsdirektoratet (DIJIN) fra nasjonalpolitiet ut en advarsel om at det ville bli voldelige demonstrasjoner den 24. februar, organisert av de «radikale» blåskjoldene.

Den dagen ble Gareth truffet i ansiktet av en gjenstand, som ifølge ham selv og andre vitner, ble lansert på kort avstand fra en agent fra opprørspolitiet ESMAD. Det førte til at Garth delvis mistet synet.

«De hadde fulgt med på meg en stund … Jeg er sikker på at de var en slags ordre. Om det ikke var en direkte ordre om å skyte folk i øynene, var det en ordre om å skade «blåskjoldene».»

Gareth Sella

Stigmatisering av fredelige demonstranter

Etter å ha blitt truffet kastet Gareth skjoldet sitt og tok av seg både det vannavstøtende tøyet og det som dekket ansiktet hans slik at han skulle unngå å bli utpekt som «blåskjold» og dermed trakassert av politiet.

Politigeneral Oscar Gómez er sitert på at han angivelig skal ha «gjenkjent» Gareth på grunn av sine tennissko og knyttet derfor Gareth til en hendelse hvor en person som brukte disse tennisskoene skal ha angrepet politiet med stein. Generalen antydet at kanskje det var steinkasting mellom blåskjoldene som førte til at han ble skadet i øyet.

Vil ikke la seg tie

Til tross for å ha blitt alvorlig skadet er Gareth fast bestemt på at han kommer til å fortsette å utøve sin rett til å ytre seg kritisk og protestere slik at menneskerettighetene respekteres. Han er opptatt av at overgrep, slik det han selv har opplevd, ikke skal få skje straffefritt. Han bruker nå tiden sin til blant annet å formidle sine opplevelser til andre.

Rettssikkerheten er ikke garantert

Gareth får hjelp av organisasjonen «Colectivo de Abogados José Alvear Restrepo» (CAJAR), en av Amnesty International sine partnere i Colombia. Den 25. februar 2021 anmeldte de et medlem av opprørspolitiet ESMAD. Saken risikerer nå likevel å bli flyttet fra riksadvokaten til en militær jurisdiksjon.

Bruken av militærtribunaler i saker som omhandler menneskerettighetsbrudd er imot internasjonal menneskerettslov, da det ikke garanterer retten til en rettferdig rettssak med en uavhengig domstol.

Gareth har også opplevd å bli truet på livet på sosiale medier flere ganger etter skadene. Disse truslene har også riksadvokaten blitt varslet om.

Dette kan du gjøre for Gareth
Bilde
Gareth Sella
Gareth Sella

Amnesty krever at:

  • residenten iverksetter en helhetlig politireform som vil flytte politiet ut av forsvarsdepartementet og opphøre bruken av militærtribunaler i tilfeller ved menneskerettsbrudd.

Skriv et appellbrev

Mottaker: President Gustavo Petro

Tiltaleform: Dear Mr President

Adresse: Palacio de Nariño, Carrera 8 No.7-26, Bogotá

Send appell e-post

President Gustavo Petro: [email protected]

Send appell på Twitter:

Gareth participated in a peaceful protest against police brutality when a member of the riot police shot him in the eye, damaging his sight

I call on @petrogustavo to comprehensively reform @PoliciaColombia and secure accountability

#ReformaPolicialYa

https://amnesty.no/gareth-sella

Skriv et solidaritetsbrev

Solidaritetsmeldinger med oppmuntrende ord til Gareth er veldig velkomne. Ikke bare vil de bidra til å gi ham mot og vise han at verden er bekymret for han og ytringsfriheten i Colombia. Send gjerne et postkort eller brev som viser et landemerke eller et landskapsbilde fra stedet der du bor.

Sendes til Frank Conde Tangberg, PB: 702 Sentrum, 0106 Oslo.