Endelig kom pappa hjem!

En syrisk familiefar har vært urettmessig fengslet i Ungarn i fire år. Den 28. september kom han endelig hjem akkurat i tide til datterens tiårsdag.
Publisert: 17. okt 2019, kl. 12:37 | Sist oppdatert: 27. aug 2020, kl. 12:08

Tusen takk til alle som har bidratt til å få Ahmed H* hjem til familien sin igjen. Det var en lykkelig familie som ble gjenforent på Kypros.

*For å verne om sikkerheten til Ahmed og familien kan vi ikke vise bilder av ham eller omtale ham med fullt navn.

Denne tegningen tegnet Ahmeds datter da han var fengslet i Ungarn. Hun tegnet pappa med vinger slik at han kunne fly hjem til dem. Nå har drømmen hennes gått i oppfyllelse.

Stemplet som terrorist

Ahmed H er opprinnelig syrisk, men er bosatt på Kypros med kona og deres to døtre. I september 2015 reiste han til Ungarn for å hjelpe foreldrene sine som var på flukt fra krigen i Syria. Der ble han arrestert og urettmessig dømt til ti års fengsel for å ha "deltatt i en terrorhandling".

100 000 signaturer

Dommen mot Ahmed H skapte stort engasjement i flere europeiske land og mer enn 100 000 personer signer Amnestys aksjoner for for å få ham løslatt.

I Budapest sørget Amnesty for denne fremvisningen på fasaden til justisdepartementet under behandlingen av ankesaken til Ahmed. Den viste at 100 000 personer hadde signert et opprop for å få familiefaren løslatt.

Ahmed ble løslatt fra fengselet allerede 19. januar 2019, men måtte vente i over åtte måneder i et transittmottak. Selv om han var løslatt var han stemplet som "terrorist" og kypriotiske myndigheter ville ikke la ham komme hjem. I denne perioden mottok myndighetene på Kypros tusenvis av brev og e-poster fra Amnesty- aktivister. Til slutt snudde kypriotiske myndigheter og Ahmed fikk endelig reise hjem.

Etter fire lange år med separasjon, har Ahmed endelig blitt gjenforent med familien, og det akkurat tidsnok til å oppleve hans eldste datters tiårsdag.

Giorgos Kosmopoulos, Amnesty Internationals regionkontor for Europa

Ahmed og kona uttrykker sin store takknemlighet til alle som har støttet dem i den vanskelige tiden.