- En svart dag for rettferdighet i Bahrain

En ledende menneskerettighetsaktivist er blitt dømt til tre års fengsel for protester mot myndighetene i Bahrain. 
DELShare Copy 4Created with Sketch.backgroundLayer 1DELShare Copy 4Created with Sketch.backgroundLayer 1DEL
Publisert: 21. aug 2012, kl. 10:29 | Sist oppdatert: 20. Feb 2018, kl. 15:36
- Dette er en svart dag for rettferdigheten, sier Amnesty, etter at en ledende menneskerettighetsaktivist er blitt dømt til tre års fengsel for å ha deltatt i protester mot Bahrains myndigheter. 

Nabeel Rajab, tidligere president for Bahrains menneskerettighetssenter, ble funnet skyldig i å ha deltatt i "ulovlige samlinger" i tilegg til andre anklager i forbindelse med protestene i hovedstaden Manama 6. februar 2011.

LES: Hvordan Rajab ble fengslet for å ha ytret seg på twitter

Rajab, hans familie og en politivakt var de eneste som var til stede i retten i Manama da dommen ble lest opp i forrige uke. 

Sitter fengslet for Twitter-meldinger
Rajab sitter allerede inne for en injuriedom etter meldinget han skrev på Twitter. 

- Rettens avgjørelse er en svart dag for rettferdigheten i Bahrain og den stiller spørsmål ved uavhengigheten til domsstolen, sier Hassiba Hadj Sahraoui, leder for Amnestys Midtøsten og Nord-Afrika-avdeling. 

- Som så mange andre i Bahrain, er Nabeel Rajab en samvittighetsfange, fengslet for sin fredlige utøvelse av ytringsfriheten og retten til å være med i organisasjoner. Han burde løslates umiddelbart og dommen burde bli opphevet. Myndighetene burde også forsikre alle menneskerettighetsforsvarere kan utøve arbeid uten frykt for represalier, sier Sahraoui. 
 
- Fasade av reform 
- Hvis noe kommer ut av denne dommen, viser det at denne siste dommen er slutten på fasaden av reform i Bahrain, sier Amnesty-representanten.

- Det internasjonale samfunnet kan ikke lenger være i illusjonen om at Bahrain er på vei mot reform når slike blatante taktikker brukes for å undertrykke opposisjonens stemmer. Bahrains internasjonale partnere må gjøre dette klart for bahrainske myndigheter, fortsetter Sahraoui. 

Ifølge Rajabs advokater ble han funnet skyldig i tre forhold: "Ansamling med intensjon om å urolige samfunnet", "innkalling til marsj eller protester uten tillatelse" og "deltakelse i protester uten tillatelse". Hvert forhold linkes til en av tre ulike protester han var med på i de tre første månedene av 2012.

Rajabs kone var med da mannen fikk lese dommen, hun sier følgende til Amnesty International:

- Dommen som er altfor hard og urettferdig, kommer likevel ikke som en overraskelse på Babeel og meg. Den viser også hvor partisk og korrupt retten i Bahrain er. Det finnes ikke menneskerettigheter i Bahrain. Som forsvarsteamet sa, denne dommen er den største skandalen i historien til Bahrains rettsapparat, sier konen til Rajab. 
 
Ble dømt for tweet
Nabeel Rajab var en av dem som organiserte protester mot myndighetene i februar 2011.

I juli ble han dømt til tre måneder i fengsel for injurier etter en klage fra folk i al-Muharraq-området, i nord-Bahrain, for å "offentlig villede al-Muharraq-folket og stille spørsmål ved deres patriotisme med ærekrenkende ytringer" som ble postet via sosiale nettverk sider. 

Tiltalen mot Rajab er linket til en tweet 2. juni som henvendte seg til statsminister Shaikh Khalifa Bin Salman Al Khalifa, etter hans besøk i området. Rajab skrev: "Khalifa: Forlate al -Muharraq smuggater, sjeikene og de eldre, alle vet at du ikke er populær der, og dersom de ikke trengte penger ville de ikke ha ønsket deg velkommen - når vil du bøye av?"

Rajab ble arrestert 6. juni etter klager på tweeten fra flere folk i al-Muharraq. Han ble tiltalt for ærekrenkelser 14. juni og løslatt mot kausjon 27. juni. Etter en høring i retten 9. juli, ble han igjen arrestert og fengslet i Manamas al-Jaw-fengsel. 

LES: Overgrepene fortsetter i Bahrain

Straffeloven og annen lovgiving i Bahrain, som Lov 18 (1973) om offentlige møter, prosesjoner og samlinger, som fikk tilegg gjennom lov 32 i 2006, og Lov av 2005 om politiske samfunn innskrenker ytringsfrihet og organisasjonsfrihet og disse lovene må bringes på linje med internasjonal menneskerettighetslovgivning.

Vil du ferske nyheter fra Amnesty hver dag? Følg oss på facebook!


PROTESTENE I BAHRAIN
  • I februar 2011 brøt det ut opprør i gulfstaten mot kongemakten med ønske om mer politisk frihet. Protestene var fredlige inntil politiet grep inn. Myndighetene erklærte unntakstilstand 15. mars 2011. Sunnimuslimene sitter ved makten, mens shiamuslimer utgjør 70 prosent av befolkningen.
  • Opprørene blusset opp igjen i år. 
  • Den uavhengige granskningskommisjonen som ble satt ned, konkluderte med at 35 demonstranter skal ha blitt drept, i perioden februar-april 2011, der minst 19 av disse skal være sikkerhetstjenestenes verk. 
  • Kilde: BBC

Amnesty-rapport om Bahrain:

Flawed Reforms: Bahrain fails to achieve justice for protestersLes mer på amnesty.no