Dawood ble dømt til døden som 17-åring. Nå er han endelig løslatt. Takk til alle som stod opp for ham!
Publisert: 3. Feb 2022, kl. 08:07 | Sist oppdatert: 3. Mai 2022, kl. 11:10

Den saudiske aktivisten Dawood al-Marhoon er endelig løslatt etter nesten ti år i fengsel.

Dawood sitter i bilen på vei fra fengselet for å møte familie og venner. Foto: Privat

Sammen med våre støttespillere har Amnesty kjempet for hans sak i årevis.

Dødsdommen mot Dawood ble opphevet i 2021. I februar 2022 ble han endelig løslatt fra fengselet.

Dette hadde aldri vært mulig uten våre støttespillere. Tusen takk til alle som har engasjert seg for Dawood, og som har støttet Amnestys arbeid mot dødsstraff.

Du kan styrke arbeidet for en verden uten dødsstraff.

STØTT ARBEIDET HER

Det nytter å stå opp mot dødsstraff

Dawood er én av flere som Amnesty har aksjonert for. I 2017 skrev Amnesty om Ali al-Nimr, Abdullah al-Zaher og Dawood al-Marhoon som alle ble arrestert i 2012. På det tidspunktet var de henholdsvis 17, 16 og 17 år.

Dawood som 17-åring. Foto: Privat 

De ble arrestert som følge av deres deltagelse i demonstrasjoner rettet mot myndighetene i Saudi-Arabia under den arabiske våren. I 2014 ble de dømt til døden i terrordomstolen etter urettferdige rettsaker.

Siden den gang har Amnesty og våre støttespillere kjempet for at guttene ikke skulle henrettes. I 2019 overleverte vi mer enn 32 000 signaturer fra Norge til den saudiske ambassaden i Oslo.

I august 2020 beordret Saudi-Arabias riksadvokat at dommen måtte vurderes på nytt.

Opphevelsen av dødsstraffen for Ali, Abdullah og Dawood viser at internasjonalt press virkelig nytter!

Tusen takk til alle som har engasjert seg for de unge mennene, og til alle Amnestys støttespillere som har støttet arbeidet mot dødsstraff.

Høsten 2021 ble Ali og Abdullah løslatt fra fengselet. Nå er endelig alle tre løslatt.

Hvordan jobber Amnesty mot dødsstraff?

Amnesty International er imot dødsstraff i alle tilfeller, under enhver omstendighet, uavhengig av skyldspørsmål.

Én ting til du må vite om dødsstraff

Arbeidet med å få land til å forby dødsstraff krever penger. Vi har etterforskere i land som Saudi-Arabia, USA og Kina, som bistår i rettssaker, lobbyer mot myndigheter og dokumenterer dødsdommer og henrettelser. Nå trenger vi din hjelp til å fortsette arbeidet.

Støtt arbeidet

Siden 1977 har Amnesty jobbet aktivt med å avdekke og kartlegge antall henrettelser og dødsdommer i verden. Informasjonen som avdekkes gjennom etterforskning brukes blant annet til å øke internasjonal motstand mot dødsstraff. Dette gjør Amnesty ved å engasjere FN og andre internasjonale organisasjoner til å ta avstand fra dødsstraff.

Bakgrunn: Dødsstraff i Saudi-Arabia

Dawoods historie og annonserte reformer rundt dødsstraff for mindreårige viser at offentlig press er helt nødvendig for å få til endring i et land som Saudi-Arabia.

Beslutningen om å omgjøre Dawoods dødsdom til fengselsstraff kom etter en betydelig redusering av myndighetenes bruk av dødsstraff i 2020.

I 2020 var det 85% færre henrettelser i Saudi-Arabia sammenlignet med året før, en reduksjon fra 184 til 27. Selv om denne reduksjonen kan ha blitt påvirket av Covid-19-pandemien som forsinket prosesser i landets strafferettssystem, er det påfallende at det skjedde under Saudi-Arabias presidentskap i G20.

Fra slutten av juli til november, da G20-toppmøtet ble holdt, ble det ikke gjennomført noen henrettelser i Saudi-Arabia. Likevel umiddelbart etter G20 ble henrettelsene gjenopptatt.

Mellom 10. desember og 31. desember 2020 ble ni personer henrettet, og ytterligere 40 personer ble henrettet frem til juli 2021.

Saudi-Arabia må erklære et offisielt moratorium på alle henrettelser med mål om å avskaffe bruken av dødsstraff.