Bilde
AKSJON

Stans Googles sensurprosjekt!

Aksjonen er avsluttet

I juli 2019 bekreftet endelig Google at sensurprosjektet "Dragonfly" er stanset. Over 100.000 personer signerte Amnesty sin aksjon globalt.

Tusen takk til alle som har signert og bidratt til å legge press på Google. Det nytter når vi står sammen mot urett. Les mer.

Del    
Google ser ut til å ha satt planene om en sensurvennlig søkemotor i Kina på pause. Nå må Google forplikte seg til å droppe sensurprosjektet helt.
Publisert: 29. nov 2018, kl. 15:47 | Sist oppdatert: 27. aug 2020, kl. 12:11

I august 2018 kom avsløringen om at Google, på tross av løfter om å ikke støtte Kinas sensurregime, var i ferd med å utvikle en søkemotor tilpasset kinesiske myndigheters undertrykkende internettforskrifter.

Prosjektets kodenavn var “Dragonfly”. Mennesker over hele verden, inkludert journalister, menneskerettighetsorganisasjoner og ikke minst Googles egne ansatte protesterte mot prosjektet. I desember 2018 ble det avdekket at Google ville sette prosjektet på pause.

Vi er snart i mål

Dette er et stort skritt i riktig retning! Men: Google har fremdeles ikke gått offentlig ut og forpliktet seg til å droppe det hemmelige prosjekt «Dragonfly». Dette betyr at det kan starte opp igjen når som helst – og vi risikerer å ikke få vite noe før det er for sent.

Hvis søkemotoren blir lansert, vil mennesker som bruker Google i Kina bli blokkert fra tilgang på forbudte nettsider som Wikipedia og Facebook. Innhold som dukker opp fra søkeord som «menneskerettigheter» vil bli utestengt fra nettet.

Den kinesiske regjeringen – en regjering som regelmessig sender mennesker i fengsel for å ha delt sine politiske synspunkter på nettet – vil til og med kunne spionere på Googles brukere.

Signer aksjonen og stans Googles planer om å lansere en sensurert søkemotor i Kina!

Vi krever at Googles direktør Sundar Pichai:

  • Forplikter seg offentlig til å stanse Dragonfly-prosjektet og ikke relansere en søkemotor i Kina som går på bekostning av menneskerettighetene.
  • Garantere beskyttelse av varslere og andre ansatte i Google som sier fra

Vi er svært nære å sikre at Google ikke lanserer en sensurert søkemotor i Kina. Engasjer deg nå!

Bakgrunn:

Google trakk seg ut av Kina i 2010. Kinas regler om sensur og det at myndighetene skaffet seg tilgang til informasjon om kinesiske brukere av Googles e-post tjeneste gmail, var hovedgrunnen til dette.

I 2017 vedtok Kina en ny «lov om internettsikkerhet». Denne pålegger internettselskaper blant annet å samarbeide fullt med kinesisk sensur, lagre alle data om kinesiske brukere i Kina og gi myndighetene full adgang til denne informasjonen.

Les brevet Googles ansatte har skrevet til støtte for Amnestys aksjon.

Oppdatering

Prosjektet er stanset!

I juli 2019 bekreftet endelig Google at sensurprosjektet "Dragonfly" er stanset. Over 100.000 personer signerte Amnesty sin aksjon globalt.

Tusen takk til alle som har signert og bidratt til å legge press på Google. Det nytter når vi står sammen mot urett. Les mer.

Overlevering av signaturer

I dag har vi sendt våre signaturer til Amnesty International i London for felles overlevering av signaturer som skal foregå i et personlig møte mellom Amnesty Internationals generalsekretær Kumi Naidoo og en representant for Google. Globalt har 106 381 personer signert Amnestys aksjon for å be Google stanse sitt sensurprosjekt i Kina.

Ifølge lekkasjer har presset fra Amnesty og andre ført til at prosjekt Dragonfly er satt på pause. Amnesty vil be om at det skrinlegges for godt i sitt møte med Google.

Tusen takk til alle som har signert og bidratt til å legge press på Google.

CEO Sundar Pichai
Google LLC
1600 Amphitheatre Parkway
Mountain View, CA 94043
USA

Dear Sundar Pichai,

I am disappointed that you have gone back on your promise to support internet freedom and human rights in China.

We demand that you:

  • Drop the Dragonfly programme and publicly commit not to re-launch a search engine in China at the expense of human rights.
  • Guarantee protections for whistle-blowers and other employees speaking out.

Yours sincerely