Bilde

Stans Googles sensurprosjekt!

Signer aksjonen

Se brevet vi sender

11 445 har signert

Slik behandler vi dine personopplysninger

DELShare Copy 4Created with Sketch.backgroundLayer 1DELShare Copy 4Created with Sketch.backgroundLayer 1DEL
Google utvikler en sensurert søketjeneste for Kina. Fortell Google at ytringsfrihet ikke er til salgs!
Publisert: 29. nov 2018, kl. 15:47 | Sist opdatert: 4. des 2018, kl. 11:16

Googles søkemotor for internett er verdens største. I 2010 lovet selskapet at de ikke ville støtte Kinas sensur og overvåking på internett. Nå er det imidlertid klart at Google har planer om å bryte løftet sitt.

Sensur og overvåking av enkeltpersoner

Google har i all hemmelighet jobbet med å utvikle en app som skal gjøre søkertjenesten tilgjengelig i Kina og som er tilpasset kinesiske myndigheters strenge krav til sensur. Kodenavnet for prosjektet er Google Dragonfly.

Med en slik sensurert versjon av Google vil mennesker i Kina bli blokkert fra kjente nettsteder som Wikipedia og Facebook, og de vil ikke få treff på ord som «menneskerettigheter», «demokrati», «religion» eller andre ord kinesiske myndigheter velger å forby. I tillegg vil den antageligvis gjøre det lettere for kinesiske myndigheter å spore opp enkelte brukere og få tilgang til personlig data som for eksempel kontaktene deres.

Risikerer fengsling og tortur

Dette er en farlig vei å gå. Kinesiske myndigheter har et av verdens strengeste og teknisk mest avanserte sensurregimer. Personer  som bruker sin ytringsfrihet på internett eller leser innhold som myndighetene misliker, risikerer fengsling, tortur og andre overgrep.

Det er alarmerende at Google nå søker seg tilbake på det kinesiske markedet, til tross for myndighetenes jerngrep om all kommunikasjon.

Støtt de ansattes kamp mot sensur

Flere ansatte ved Google protesterer mot Google Dragonfly. Nå trenger de din hjelp til å si høyt og tydelig ifra til Googles direktør, Sundar Pichai, at prosjekt Dragonfly må stanses. 

Amnesty krever at:

  • Google Dragonfly stanses.
  • Google offentlig forplikter seg til å ikke lansere sin søkemotor i Kina på bekostning av menneskerettighetene.
  • Googles ansatte som har varslet om prosjekt Dragonfly ikke utsettes for represalier.

Signaturene sendes til Sundar Pichai, direktør for Google.

Bakgrunn:

Google trakk seg ut av Kina i 2010. Kinas regler om sensur og det at myndighetene skaffet seg tilgang til informasjon om kinesiske brukere av Googles e-post tjeneste gmail, var hovedgrunnen til dette. 

I 2017 vedtok Kina en ny «lov om internettsikkerhet». Denne pålegger internettselskaper blant annet å samarbeide fullt med kinesisk sensur, lagre alle data om kinesiske brukere i Kina og gi myndighetene full adgang til denne informasjonen.

Les brevet Googles ansatte har skrevet til støtte for Amnestys aksjon.

Hjelp oss med å samle underskrifter!

CEO Sundar Pichai
Google LLC
1600 Amphitheatre Parkway
Mountain View, CA 94043
USA

Dear Sundar Pichai,

I am disappointed that you have gone back on your promise to support internet freedom and human rights in China.

We demand that you: 

  • Drop the Dragonfly programme and publicly commit not to re-launch a search engine in China at the expense of human rights.
  • Guarantee protections for whistle-blowers and other employees speaking out.

Yours sincerely