Bilde
AKSJON

Stans Googles sensurprosjekt!

Aksjonen er avsluttet

11 884 signerte denne aksjonen

I juli 2019 bekreftet endelig Google at sensurprosjektet "Dragonfly" er stanset. Over 100.000 personer signerte Amnesty sin aksjon globalt.

Tusen takk til alle som har signert og bidratt til å legge press på Google. Det nytter når vi står sammen mot urett. Les mer.

DELCreated with Sketch.DELCreated with Sketch.DEL
Google ser ut til å ha satt planene om en sensurvennlig søkemotor i Kina på pause. Nå må Google forplikte seg til å droppe sensurprosjektet helt.
Publisert: 29. nov 2018, kl. 15:47 | Sist oppdatert: 28. aug 2019, kl. 13:08

I august 2018 kom avsløringen om at Google, på tross av løfter om å ikke støtte Kinas sensurregime, var i ferd med å utvikle en søkemotor tilpasset kinesiske myndigheters undertrykkende internettforskrifter.

Prosjektets kodenavn var “Dragonfly”. Mennesker over hele verden, inkludert journalister, menneskerettighetsorganisasjoner og ikke minst Googles egne ansatte protesterte mot prosjektet. I desember 2018 ble det avdekket at Google ville sette prosjektet på pause.

Vi er snart i mål

Dette er et stort skritt i riktig retning! Men: Google har fremdeles ikke gått offentlig ut og forpliktet seg til å droppe det hemmelige prosjekt «Dragonfly». Dette betyr at det kan starte opp igjen når som helst – og vi risikerer å ikke få vite noe før det er for sent.

Hvis søkemotoren blir lansert, vil mennesker som bruker Google i Kina bli blokkert fra tilgang på forbudte nettsider som Wikipedia og Facebook. Innhold som dukker opp fra søkeord som «menneskerettigheter» vil bli utestengt fra nettet.

Den kinesiske regjeringen – en regjering som regelmessig sender mennesker i fengsel for å ha delt sine politiske synspunkter på nettet – vil til og med kunne spionere på Googles brukere.

Signer aksjonen og stans Googles planer om å lansere en sensurert søkemotor i Kina!

Vi krever at Googles direktør Sundar Pichai:

  • Forplikter seg offentlig til å stanse Dragonfly-prosjektet og ikke relansere en søkemotor i Kina som går på bekostning av menneskerettighetene.
  • Garantere beskyttelse av varslere og andre ansatte i Google som sier fra

Vi er svært nære å sikre at Google ikke lanserer en sensurert søkemotor i Kina. Engasjer deg nå!

Bakgrunn:

Google trakk seg ut av Kina i 2010. Kinas regler om sensur og det at myndighetene skaffet seg tilgang til informasjon om kinesiske brukere av Googles e-post tjeneste gmail, var hovedgrunnen til dette.

I 2017 vedtok Kina en ny «lov om internettsikkerhet». Denne pålegger internettselskaper blant annet å samarbeide fullt med kinesisk sensur, lagre alle data om kinesiske brukere i Kina og gi myndighetene full adgang til denne informasjonen.

Les brevet Googles ansatte har skrevet til støtte for Amnestys aksjon.

CEO Sundar Pichai
Google LLC
1600 Amphitheatre Parkway
Mountain View, CA 94043
USA

Dear Sundar Pichai,

I am disappointed that you have gone back on your promise to support internet freedom and human rights in China.

We demand that you:

  • Drop the Dragonfly programme and publicly commit not to re-launch a search engine in China at the expense of human rights.
  • Guarantee protections for whistle-blowers and other employees speaking out.

Yours sincerely