Bilde
AKSJON: Filippinene

Mann utsatt for grov tortur av politi

Aksjonen er avsluttet

Del    
Jerryme Corre ble arrestert, anklaget for drap, torturert og mishandlet i fengsel på Filippinene i 2012. Nå sitter han fengslet for angivelig å ha vært i besittelse av narkotika. 



Oppdatering 24.08.14: Grunnet nyheter om at Jerryme Corres sak blir etterforsket av Philippines National Police (PNP) Internal Affairs Service (IAS) avsluttes aksjonen. Saken er nå under revisjon og vi følger med på eventuelle oppdateringer som måtte komme. Vi sender derfor ikke flere signaturer på dette tidspunktet, men det er fortsatt mulig å sende solidaritetsbrev til Jerryme Corre. 
Publisert: 4. sep 2014, kl. 10:52 | Sist oppdatert: 28. Feb 2020, kl. 11:30

Dette er saken:

Jerryme ble utsatt for tortur og mishandlet i fengsel. Nå er han endelig løslatt. Les mer under "Oppdateringer".

Da filippinske Jerryme Corre besøkte tanten sin i 2012 ble han arrestert av politimenn. Han ble anklaget for ran og for å ha drept en politimann og en utlending. Deretter ble han utsatt for vold av 10 politimenn før han ble dratt avgårde til den nærmeste politistasjonen. Tanten hans var en av personene som så hendelsen. Da hun startet å filme det som skjedde ble hun selv arrestert.

Jerryme fortalte Amnesty International at politimennene slo og mishandlet ham gjennom natten. Da de ble bekymret for at han kunne identifisere dem, dro de av han shortsen og festet den over hodet hans. Så fortsatte mishandlingen.

I flere timer stilte politimennene ham spørsmål. Kunne han ikke svare fortsatte de å slå før de etterhvert gikk over til bruken av 'waterboarding' (en torturmetode der man heller vann over et tøystykke som er plassert over munnen. Personen vil oppleve følelsen av å drukne). Mens de prøvde å få han til å tilstå kalte de han 'Boyet', noe han gjentatte ganger sa at han ikke het. Politimennene nektet å høre på ham, han fikk heller ikke vise dem identifikasjonen sin som lå i lommeboka. Da han nektet å tilstå begynte de å gi ham elektriske støt over hele kroppen og truet med å drepe ham.

Etter et par timer var jeg så sliten at jeg ikke kunne stå. Mens jeg lå nede helte de vann over kroppen min og ga med støt igjen og igjen. Jeg kunne ikke se dem, men jeg kunne høre stemmene deres. Jeg kommer aldri til å glemme de stemmene.

Pågrepet for narkotikabesittelse
Neste dag ble han sjokkert da politiet fant fram en sammenrullet seddel, en tom plastikkpose og tiltalte ham for besittelse av narkotika.

Jerrymes kone sendte inn en klage til FNs menneskerettighetskommissær (CHR) og etter en grundig legeundersøkelse ble det fastslått at skadene hans stemte overens med torturen han påsto han hadde gjennomgått.

I juni 2012 kom en militær offiser på besøk til Jerryme i fengselet og prøvde å få ham til å droppe anklagelsen om tortur. Da dette ikke fungerte kom ifølge Jerryme politimenn som tvang ham til å signere en erklæring som sa at han trakk tilbake klagen. 19. juli 2012 kom UNCHR med en resolusjon som sa at det hadde vært brudd på anti-tortur loven i saken til Jerryme, noe som førte til at to politimenn ble anmeldt.

Jerryme sitter fortsatt i fengsel og venter på at rettsaken om narkotikatiltalen skal starte. Til nå har han vært fengslet i to og et halvt år.

Amnesty International krever at:
  • Jerryme Corres påstander om tortur blir grundig etterforsket og at de ansvarlige stilles for retten.
  • Narkotikatiltalen mot Jerryme Corre blir etterforsket og at han blir gitt en rettferdig rettsak uten unødvendige forsinkelser.
  • Jerryme Corre blir tildelt juridisk støtte slik at torturklagen hans har best mulighet til å ende med en tiltale og at han kan beskytte seg selv i kriminalsaken mot han.
  • Det filippinske politiet oppretter en etterforskning som grundig undersøker torturen og andre mishandlinger Jerryme Corre har gjennomgått, og at politimennene som var innvolvert blir suspendert mens etterforskningen pågår.
  • Politimennene som angivelig har gjennomført torturen blir tiltalt foran en domstol og får utmålt kriminelle straffer. Samtidig må det filippinske nasjonale politiet etterforske og straffe de politimennene som var involvert i torturen.
Det DU kan gjøre:
  • Del aksjonen på sosiale medier og oppfordre venner og bekjente til å skrive under!
  • Print ut underskriftslisten og heng den opp på skolen eller på jobben!


FØLGENDE ARTIKLER FRA MENNESKERETTIGHETSERKLÆRINGEN ER BRUTT I DENNE SAKEN:
  • Artikkel 5: Ingen må utsettes for tortur eller grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.
  • Artikkel 10: Enhver har krav på under full likestilling å få sin sak rettferdig og offentlig behandlet av en uavhengig og upartisk domstol når hans rettigheter og plikter skal fastsettes, og når en straffeanklage mot ham skal avgjøres.
  • Artikkel 11.1: Enhver som er anklaget for en straffbar handling har rett til å bli ansett som uskyldig til det er bevist ved offentlig domstolbehandling, hvor han har alle de garantier som er nødvendig for hans forsvar, at han er skyldig etter loven.

Oppdateringer

16.03.2018
FANTASTISKE NYHETER! Jerryme Corre er nå løslatt fra fengselet. Tusen takk til alle som bidro til å få ham løslatt!

01.04.2016
Gode nyheter! Den 29. mars ble en av politimennene som var involvert i torturen av Jerryme dømt til to års fengsel. Han må også betale 100,000 pesos (ca 20 000 kr) i oppreisning til Jerryme. En annen politimann er siktet med de samme anklagene, men han er fortsatt på frifot.
Dette er første gang en filippinsk politimann har blitt dømt for tortur. Straffefrihet for torturister på Filippinene har vært ett av de sentrale temaene i Amnestys Stopp Tortur-kampanje.

29.05.2015
Etter som det har blitt opprettet en etterforskning av Jerrymes torturanklager skal vi ikke rette ytterligere krav mot det filippinske politiet før etterforskningen har blitt gjennomført. Vi sender derfor ikke flere signaturer på dette tidspunktet. Vi oppfordrer fortsatt alle til å sende solidaritetsbrev.
Vi oppdaterer saken fortløpende.

14.04.2015
Gode nyheter! Umiddelbart etter at signaturene ble levert, informerte politiet Corre og hans familie at en etterforskning ville bli åpnet av den filippinske National Police Internal Affairs Service (PNP IAS) - i tråd med våre krav - og en høring ble planlagt kort tid etter.

På mandag 6. april deltok Amnesty på den første høringen med Corre og hans representanter. Under høringen ble det bekreftet at PNP IAS satte i gang etterforskning basert på brev mottatt "av en menneskerettighetsorganisasjon". Tusen takk til alle som har engasjert seg for Jerrymes sak.
27.03.2015
Amnesty International Filippinene leverte over 25 000 signaturer og appellbrev (fra 16 Amnestyseksjoner over hele verden) til den filippinske National Police Internal Affairs Service (PNP IAS) den 27. mars 2015. Dette er 25 000 av over 70 000 signaturer og appellbrev som har blitt skrevet i forbindelse med Skriv for liv (de fleste signaturene har blitt sendt sirekte til politiet). De ble møtt av politidirektør Alexander Roldan sammen med advokater og betjenter fra PNP IAS, som har påtatt seg hovedrollen i å svare på Amnesty Internationals verdensomspennende aksjon for Jerryme Corre.

Både Utenriks-, Innenriksdepartementet og politiet på Filippinene har uttrykt strek interesse for Jerrymes sak
etter den enorme internasjonale oppmerksomheten.

En av politimennene som anklages for å ha torturert Jerryme, Jerick Dee Jimenez, har betalt kausjon for sin midlertidige frihet. Han ble anklaget for alvorlig tjenesteforsømmelse. En annen politimann som også er anklaget for tortur av Jerryme har allerede blitt sagt opp og er for tiden på frifot med en arrestordre. Tusen takk til alle de som har handlet og aksjonert på Jerrymes vegne!


25.02.2015
Amnesty på Filippinene besøkte Jerryme i fengselet og overleverte solidaritetsbrev fra hele verden, inkludert 450 fra norske aktivister. Jerryme fortalte hva Skriv for liv har betydd for han: "Jeg kan aldri få takket nok. Disse brevene gir meg styrke. Det har til og med forandret saksgangen min sammenlignet med tidligere. Det gir også mot til min kone - og viser at vi ikke er alene i denne kampen. Mange mennesker jobber også for rettferdighet for oss. Takk Amnesty International."





29.01.2015
USAs landspesialist for Filippinene har skrevet en bloggpost om tortur i landet og oppdagelsen av «Wheel of Torture». Les bloggen her.

27.01.2015
I dag har vi sendt 21680 signaturer til Amnesty Filippinene. De har planlagt en fysisk overrekkelse av signaturer fra hele verden i midten av februar. Vi har også sendt 451 fantastiske solidaritetsbrev til Jerryme og hans familie. Tusen takk til alle som har engasjert seg i aksjonen. Vi følger tett med på saken.

05.12.2014
Som en følge av bevis dokumentert i Amnesty International sin rapport, Above the Law: Police Torture in the Philippines, besluttet det filippinske senatet den 4. desember at det skal åpnes en gransking av de forholdene som Amnesty beskriver i rapporten. Amnesty mener dette er et skritt i riktig retning, men veien er fortsatt lang og Amnesty vil fortsette å arbeide for at menneskene på Filippinene skal slippe å bli utsatt for tortur.

Bakgrunn



Jerryme Corre Foto: Amnesty International
SKRIV ET SOLIDARITETSBREV!
Nå kan du skrive et personlig brev eller postkort til Jerryme.

Send brevet til:
Amnesty International v/kampanjeavdelingen
P.O. Box 702 Sentrum
N - 0106 Oslo
Norge

Forslag til tekst:

I am writing to you from Norway. We have heard about the very difficult experience you have had at the hands of Philippine police officers. You are in our thoughts, and we hope that you are safe and no longer experiencing any torture or other ill-treatment where you are now detained.
We will be campaigning for you and others who have experienced torture, and we will continue to watch out for any developments in your case. You have been so brave to report your experience. Be strong and continue fighting for justice.


Your browser does not have the necessary plugin to display this content.


Jerremy takker alle som har engasjert seg i saken hans.
Police Director Alexander Roldan, Acting Inspector General

Internal Affairs Service, 

Philippine National Police Compound, 

Camp General Crame, 

Quezon City, 

Metro Manila, 

Philippines 1100


Dear Inspector General,
I am writing to express my concern regarding the case of Jerryme Corre. He was violently arrested on 10 January 2012, accused of robbery and killing a foreigner and a police officer. He was taken into custody, tortured, charged with drug possession and remains in jail two years on.
I urge you to afford him adequate legal support to ensure his torture complaint is given the best possible chance for successful prosecution and to defend himself in the criminal case against him.
Furthermore, I urge you to thoroughly investigate the torture and ill-treatment that Jerryme Corre suffered, and suspend all police officers that were involved while the investigation is conducted. Following the results of the investigation the police officers that took part in the mistreatment of Jerryme Corre should be prosecuted and penalties should be imposed.
Finally, I am calling on you to ensure that the drug charges against Jerryme Corre are investigated thoroughly and that he is afforded a fair trial with undue delays.
Thank you for your attention on this serious matter.
Sincerely,