Bilde
AKSJON

Kina: Aksjonér for fredsprisvinneren!

Del    
Liu Xiaobo kjemper for demokrati i Kina. For det ble han dømt til 11 års fengsel. Amnesty krever at han løslates. Vi har stengt aksjonen for signering, men fortsetter å jobbe for løslatelse av Liu Xiaobo. Bli med på å skape oppmerksomhet rundt saken eller send ham et solidaritetsbrev.
Publisert: 12. jul 2010, kl. 15:27 | Sist oppdatert: 28. Feb 2020, kl. 11:30

Dette er saken:

Liu Xiaobo ble arrestert i 2008 for å benytte sin ytringsfrihet.

Han ble pågrepet i hjemmet sitt i Beijing 8. desember, men ble ikke offisielt arrestert før i juni, tiltalt for "å oppfordre til undergraving av statsmakten". Han hadde da vært holdt i husarrest i et halvt år uten rettssak eller tilgang på advokat.

1. juledag 2009 ble han dømt til 11 års fengsel for "undergravende virksomhet". Forbrytelsen hans var å støtte Charter 08 som krever demokratiske reformer.

Lektor Liu Xiaobo har tidligere tilbrakt tre år i en arbeidsleir og gjentatte ganger blitt fengslet på grunn av sine uttalelser og krav om frihet og demokrati.

I 1989 deltok han i opptøyene på Den himmelske freds plass. Etter dette ble han fratatt retten til noensinne å undervise på universitetet igjen. Liu Xiaobo er tildelt fredsprisen for 2010.


Siste nytt 26.06.2017: Amnestys Kina-etterforskere bekrefter at Liu Xiaobo er innlagt på sykehus med diagnose kreft i siste stadiet. Les mer her.


Amnesty krever at

  • Liu Xiaobo blir løslatt
  • Han ikke blir torturert eller mishandlet
  • Han får treffe familien sin og advokater
Hva kan du gjøre?
  • Skriv et appellbrev til presidenten i Kina og krev at Liu Xiaobo løslates! Se forslag til appellbrev her.
  • Fortelle alle du kjenner om saken og skape oppmerksomhet om saken på nett og i media, på skolen, på jobben og/eller på gaten
  • Fortelle andre hva du har gjort i kommentarfeltet.
  • På Twitter kan du bruke #FreeLiuXiabo

Liu Xiaobos familie mener at internasjonalt press kan påvirke myndighetene til å løslate ham og ber mennesker over hele verden om å sende appell til kinesiske myndigheter.

SKRIV ET SOLIDARITETSBREV TIL LIU XIAOBO

Adresse:
Liu Xiaobo
Jinzhou jianyu
86 Nanshanli
Taihequ
Jinzhoushi
Liaoningsheng 121014
People’s Republic of China

FØLGENDE ARTIKKEL FRA MENNESKERETTIGHETSERKLÆRINGEN ER BRUTT I DENNE SAKEN:

  • Artikkel 19: Enhver har rett til menings- og ytringsfrihet til å hevde meninger uten innblanding og til å søke, motta og meddele opplysninger og ideer gjennom ethvert meddelelsesmiddel og uten hensyn til landegrenser.

Oppdateringer

30.06.2017
154 fredsprisvinnere har nå signert et appellbrev til Kinas president Xi Jinping der de ber om at Liu Xiaobo og kona Liu Xia på humanitært grunnlag får tillatelse til å reise til USA for å få sårt tiltrengt medisinsk behandling. Les mer her.

Det er bekreftet at Liu Xiaobo har fått midlertidig løslatelse på medisinsk grunnlag og er innlagt på sykehus. Kona, Liu Xia, som har vært i mangeårig husarrest, er på sykehuset sammen med ham. Hun har nå søkt myndighetene om at de begge skal få tillatelse til å reise til utlandet for nødvendig medisinsk behandling der.

26.06.2017
Amnestys Kina-etterforskere bekrefter at Liu Xiaobo er innlagt på sykehus med diagnose leverkreft i siste stadiet. Advokatene hans har søkt om løslatelse på medisinsk grunnlag, men det er foreløpig uklart om dette allerede har blitt innvilget. Amnesty krever at han løslates umiddelbart og uten betingelser og gjenforenes med kona si. Les mer her.

28.12.2015
Liu Xiaobo fyller 60 år i dag, men må dessverre tilbringe dagen bak murene. Liu har sittet fengslet i snart syv år.

27.02.2013
Den 27 Februar 2013 ble mer enn 450 000 signaturer fra kampanjen for løslatelsen av Liu Xiaobo ledet av Desmond Tutu og den Internasjonale Komiteen for Liu Xiaobo og støttet av Amnesty International overlevert til kinesiske ambassader rundt om i verden.

Overrekkelsen av undeskriftene fant sted i Berlin, Hong Kong, Tapei, Paris, London, New York og Washington DC. Kampanjen ble lasert i solidaritet med et brev signert av 134 Nobels fredsprisvinnere, og krever løslatelsen av Liu Xiaobo og hans kone Liu Xia.

Bilder og reaksjoner på overrekkelsen kan dere finne her.

17.01.2013
Amnesty International deltar i internett underskriftskampanjen ledet av Desmond Tutu som ble lasert på change.org i desember for løslatelsen av Liu Xiaobo.

5.12.2012
Amnesty International har sammen med 133 andre Nobelsprisvinnere signert et brev som ber den kommende lederen for det kinesiske kommunistpartiet Xi Jiping om å løslate Liu Xiaobo, Nobels fredsprisvinner i 2010 og kinesisk samvittighetsfange.

Les brevet her.

3.08.2011
Nobels Fredssenter har laget en film basert på utstillingen om Liu Xiaobo. Lær om hans kamp for menneskerettigheter i Kina.

1.04.2011
Idag har vi sendt 374 signaturer pluss 250 postkort til kinesiske myndigheter. Fortsett å spre aksjonen, vi gir oss ikke før Liu Xiaobo er løslatt!

29.03.2011
Les utenriksministerens svar på spørsmålet om hvordan den norske regjeringen følger opp situasjonen til Liu Xiaobo.

24.03.2011
STILLE FRA FREDSPRISVINNEREN. Fredprisvinner Liu Xiaobo har ikke gitt livstegn fra seg på fem måneder.
Les saken i Aftenposten i dag.

14.02.2011
Idag sendte vi 320 signerte postkort til Liu Xiaobo i fengselet. Fortsett å spre aksjonen!

12.10.2010
Fra husarrest har Liu Xiaobos kone Liu Xia vært i kontakt med Dagbladet og Reuters.

11.10.2010
Amnesty fordømmer begrensninger for Liu Xia.

8.10.2010
Liu Xiaobo er tildelt Nobels fredspris.

1.10.2010
Billedkunstneren Wu Yuren som også har sluttet seg til Charter ’08, ble arrestert og banket opp i slutten av mai. Myndighetene nekter ham legehjelp. I slutten av oktober skal han i retten for å ha ”hindret offentlige tjenestemenn”. Du kan støtte en global hasteaksjon for ham på Amnestys internasjonal websider.

22.09.2010
En rekke kinesiske menneskerettighetsforkjempere har oppfordret den norske Nobelkomiteen om å tildele Liu Xiaobo Nobels fredspris.

11.06.2010
En av Kinas mektigste politikere, He Guoqiang, har nettopp besøkt Norge. Aftenposten stilte spørsmål om Kina kommer til å gi etter for presset for å løslate fanger som Liu Xiaobo og Gao Zhisheng. I følge Aftenposten svarte He Guoqiang at "Kina er en rettsstat. Liu Xiaobo har forbrutt seg mot loven ved å oppfordre til å styrte statsmakten, og sitter derfor i fengsel".

7.06.2010
China Digital Times har prøvd å kartlegge hva som har skjedd med Liu Xiaobo siden han ble fengslet. Les A Brief Update on Liu Xiaobo.

11.02.2010
En domstol avviste i dag anken fra Liu Xiaobos advokat og dommen blir dermed opprettholdt. Flere aktivister ble nektet adgang til rettssalen, Liu Xiaobos kone ble derimot sluppet inn.

Bakgrunn

LES OGSÅ
Prime Minister of the People's Republic of China WEN Jiabao Guojia Zongli The State Council General Office 2 Fuyoujie Xichengqu Beijingshi 100017 People's Republic of China

Your Excellency,

I call on the authorities to release Liu Xiaobo immediately without conditions, and urge the authorities to guarantee that Liu Xiaobo is not tortured or ill-treated while he remains in custody.
I also ask the authorities to ensure Liu Xiaobo has access to his family and lawyers.
Finally I call on the authorities to end use of vaguely defined crimes to prevent dissidents and activists from peacefully demanding legal and political reform.
I would also like to express my deep concern that the detention of peaceful human rights activists runs counter to promises made by Chinese officials on their first ever National Human Rights Action Plan 2009-2010.
Sincerely yours,