100.000 signaturer til Solberg

Norge får oppmerksomhet fra hele verden. Nærmere 100.000 har skrevet under på Amnestys opprop mot tvangsreturene til Afghanistan. 
 
Publisert: 16. Jan 2018, kl. 13:23 | Sist oppdatert: 16. Mai 2019, kl. 10:25

Norge får internasjonal kritikk som et av landene som returnerer flest asylsøkere tilbake til livsfarlige forhold i Afghanistan. Amnesty-rapporter dokumenterer hvordan returene setter folk i fare for tortur, kidnapping, forfølgelse og død.

Torsdag 18. januar kan Norges holdning endres. Da skal Stortinget stemme over forslaget fra MDG, SV og Rødt om midlertidig stans i alle returer til Afghanistan og over forslaget fra SV om å gjeninnføre rimelighetsvilkåret ved internflukt. Rimelighetsvilkåret krever at det må være «rimelig» å henvise en asylsøker til internflukt i trygge deler av hjemlandet. Det innebærer at i tillegg til at det må være trygt, så stilles det krav om at personen som sendes tilbake til en annen del av landet enn der han/hun dro i fra,blant annet må ha et sosialt nettverk der og vil kunne klare seg.


Nesten 100.000 signaturer


Men i veien står innstillingen fra kommunal- og forvaltningskommiteen, som dessverre fraråder begge forslagene.

Mange er imidlertid uenige med dem. I over 14 land har Amnesty samlet inn underskrifter mot Norges tvangsreturer til Afghanistan. Folk fra land som Tyrkia, Sør-Korea, Island, Nederland og Spania har bidratt. I Spania ble det samlet inn flest underskrifter, hele 48.103. Fra Norge hentet vi inn 31.646 signaturer.

Flere steder i verden har demonstranter stått foran norske ambassader. Mange har også engasjert seg på sosiale medier, blant annet under emneknaggen #TellNorway.


Klar beskjed til statsministerenSignaturene er sendt til statsminister Erna Solberg. Informasjon om aksjonen er formidlet til representantene på Stortinget.

Takk til alle som protesterer mot å sende folk tilbake til livsfarlige forhold i Afghanistan!