Verdensstjerner for Amnesty

2011 var året Amnesty fylte 50 år. Vi ønsker våre lesere en fredfull høytid og et godt nytt år med et lite dypdykk i hvordan artister, kulturpersonligheter og kunstnere av verdenskaliber har stilt opp for å sette fokus på organisasjonens viktige arbeid opp igjennom disse tiårene.
Publisert: 21. des 2011, kl. 23:51 | Sist oppdatert: 22. des 2011, kl. 01:32

Amnesty-historien er full av festivaler, filmer, fotoutstillinger, teaterforestillinger og konsertturneer.

Idet vi trer ut av vårt femtiende år, er det nyeste skuddet på stammen platen «Chimes of Freedom» som slippes i januar 2012. Her har over 80 kjente artister sunget inn nye versjoner av gamle Bob Dylan-låter innenfor alle sjangre; fra rock, rap og hip-hop til pop, folk, country, jazz og blues. Artister som bidrar er blant annet Patti Smith, Adele, Queens of The Stone Age, Sting, My Chemical Romance, Natasha Bedingfield, Jackson Browne, Mark Knopfler, Diana Krall, Lenny Kravitz, Kris Kristofferson og Maroon 5. Platens formål er å skape oppmerksomhet og støtte til Amnestys kamp for ytringsfrihet.


Bli med oss på en liten reise gjennom historien!

MUSIKKENS KRAFT
Musikk har lenge vært et kraftfullt hjelpemiddel og element i menneskerettighetsundervisning og for å øke folks bevissthet om menneskerettigheter.

Human rights Now!
I 1998 ble det arrangert en verdensomspennende konsertturne på 20 konserter over seks uker for å feire 40-årsjubileet for Verdenserklæringen om menneskerettighetene og Amnestys arbeid. Mange verdenskjente artister deltok, bl.a. Bruce Springsteen og hans E Street Band, Sting, Peter Gabriel, samt håndplukkede nasjonale gjesteartister i de landene der konsertene ble holdt.

A Conspiracy of Hope
I 1986 gikk det en egen musikk-karavane rundt USA. Målet med konsertene var å skape bevissthet om menneskerettigheter og om Amnestys arbeid gjennom 25 år. Noen av verdens beste rockeartister ga to uker av sin tid til Amnesty, bl.a. U2, Sting, Joan Baez og Lou Reed. Den siste konserten på Giants Stadium den 15. juni ble overført live på MTV, og Bob Dylan sang ”I shall be released” sammen med 25 tidligere fanger som var blitt løslatt med hjelp fra Amnesty.

From Chile An Embrace of Hope
I 1990 ble det holdt en todagers rock- og popkonsert på Chiles nasjonalstadion 12. og 13. oktober. Denne stadioen hadde en gang vært brukt som landets største fangeleir hvor myndighetene hadde utført tortur og henrettelser etter kuppet i 1973 da president Allendes regjering ble avsatt. Begge konsertdagene åpnet med at alle artistene sang Bob Marleys ”Get Up, Stand Up!”

”Imagine”
Rett etter angrepet på The World Trade Center i New York 11. september 2001 ga Yoko Ono rettighetene til ”Imagine” til en kampanje for å fremme budskapet om fred og menneskerettigheter. Sentral i kampanjen var en musikkvideo med musikk produsert av Hollywood-komponisten Hans Zimmer og viste barn fra hele verden som sang ”Imagine”. Yoko Ono donerte også resten av Lennons sanger i albumet ”Instant Karma”. Formålet var å samle inn midler til og skape oppmerksomhet rundt kampanjen ”Justice for Darfur”. Flere av verdens mest kjente artister, Black Eyed Peas, Snow Patrol, Regina Spektor, Lenny Kravitz, Green Day, U2, and Ben Harper, U2, Avril Lavigne, R.E.M., Aerosmith, Christina Aguilera, The Cure and Youssou N’ Dour spilte inn eksklusive versjoner av ikoniske sanger av Lennon. Albumet solgte til platinum i mange land, og 98 % av overskuddet gikk til Amnesty.

Portishead
I 2009 ga det britiske bandet Portishead ut sangen ”Chase the Tears” for å markere menneskerettighetsdagen. Den ble lagt ut på nettet og overskuddet og rettighetene ble gitt til Amnesty.

Price of Silence
Sangen Price of Silence ble skrevet for å markere 60-årsjubileet for undertegnelsen av Verdenserklæringen om menneskerettighetene. Den ble produsert av Andres Levin i samarbeid med Link TV: Televison Without Borders. Flere velkjente artister var med, og nettooverskuddet fra salget gikk til Amnesty . Musikkvideoen viser artistene som synger foran delegater fra FN i New York.

Richard Hughes og Keane
Richard Hughes, trommeslageren i Keane, har vært en talsmann for Amnestys kampanje mot dødsstraff i mange år og er spesielt kjent for sin støtte til Troy Davis, som er dømt til døden i USA. Richard dro sammen med Amnesty-aktivister til Georgia for å møte Troy Davis og for å appellere om oppmerksomhet rundt hans sak i 2010.

Belle Woman Dae Suffer
I forbindelse med Demand Dignity-kampanjen reiste Amnesty på en etterforskningsreise til Sierra Leone i november 2009. En rekke artister, aktivister og dramagrupper reiste rundt i landet for å engasjere lokalsamfunnene i kampen for bedre mødrehelse i landet. Musikere fra Sierra Leone produserte sangen ”Belle Woman Dae Suffer” (Gravide kvinner lider) samt en video som viser Hollywood-skuespilleren Omotola Jakande Ekeinde, en av Vest-Afrikas mest kjent filmstjerner og som har gitt sin støtte til Amnesty i kampen for å bedre mødrehelsen i regionen.

Ozzy Osborne
Rockelegenden Ozzy Osborne spilte inn en ny versjon av John Lennons ”How?” i forbindelse med markeringen av 70-årdagen for John Lennons fødsel 9. oktober 2010. Sangen ble utgitt på iTunes og viser Ozzy Osborne på forskjellige steder i New York. Overskuddet av nedlastingene i Storbritannia gikk til Amnesty.


KOMEDIENS ROLLE
En serie vanvittig morsomme og banebrytende veldedighetsshow ble i 1967 igangsatt for å samle inntekter til Amnesty. Kremen av Storbritannias komikere og musikktalenter stilte opp. Den første forestillingen av Secret Policeman’s Ball, med bl.a. John Cleese og andre fra Monty Python, ble vist i London i 1967. Komedien blir verdensberømt som det første store veldedighetsarrangement som igjen inspirerte til Live Aid og andre lignende arrangementer.Les også Kunst for Amnesty, som omhandler film, kunst, teater og litteratur som har blitt til for Amnesty.