Utsetter rettssak for sjette gang

Myndighetene i Bahrain har utsatt domsavsigelsen mot menneskerettighetsforkjemperen Nabeel Rajab for sjette gang.
Publisert: 25. Jan 2017, kl. 12:26 | Sist oppdatert: 26. Jan 2017, kl. 12:57
- Myndighetene i Bahrain må slutte å herse med Nabeel Rajabs frihet. Han har blitt pågrepet og løslatt en rekke ganger i løpet av de siste fem årene, og blir nektet å forlate landet. Ved å utsette domsavisgelsen ennå en gang fortsetter de å straffe ham. At de nekter å løslate ham fra varetekt på tross av en rettskjennelse viser at dette er en del av en bevisst strategi for å trakassere ham, sier Samah Hadid, ved Amnnesty Internationals regionskontor i Beirut. Hun mener Rajab må løslates umiddelbart.

- I stedet for å begrense Nabeels ytrings- og bevegelsesfrihet ytterligere, bør de sette en stopper for trakasseringen umiddelbart, løslate ham uten betingelser og henlegge saken, sier Hadid.

200 dager i varetekt

Menneskerettighetsforkjemperen ble i juni pågrepet i sitt eget hjem, og senere tiltalt for å ha «spredt informasjon og rykter i den hensikt å diskreditere staten». Han er også tiltalt for å ha "fornærmet offentlige myndigheter", for å ha "fornærmet en fremmed stat" og for å ha "spredt falske rykter i krigstider". Han har sittet i varetekt i 200 dager og risikerer 15 års fengsel dersom han blir dømt på alle tiltalepunkter. Domsavsigelsen, som var satt til 23. januar, er utsatt til 21. februar.

Tiltalene mot han er utelukkende basert på twitter-meldinger der Rajab påpeker brudd på menneskerettighetene. Han har både tvitret om bruk av tortur i Jaw-fengselet i Bahrain og kritisert den saudiarabiske koalisjonen for vilkårlig bombing av sivile i Jemen. Den snart to år lange konflikten har kostet 10.000 sivile livet, opplyser FN.

Det dukker stadig opp nye anklager mot Rajab, og han er også tiltalt for å ha publisert "falske nyheter" i den amerikanske avisen New York Times. Denne rettsaken er utsatt til 8. februar.

Kritisk

Menneskerettighetssituasjonen i Bahrain er kritisk, og det koster å ta kampen mot myndighetene. Nylig ble tre menn henrettet, noe som er første henrettelsen siden 2010. Enda to menn er i umiddelbar fare for henrettelse.

- Kampen har sin pris. Demokrati har sin pris. Jeg er villig til å betale prisen for å oppnå det, sa Rajab da han var på besøk i Oslo i 2014.

I 2012 ble han dømt til fengsel i to år for å ha forstyrret offentlig orden og for å ha oppfordret til "ulovlige forsamlinger". Også den gang anså Amnesty ham som en samvittighetsfange, og aksjonerte for å få ham fri. Etter løslatelsen reiste han rundt i Europa for å sette fokus på menneskerettighetsproblemene i Bahrain, spesielt mangelen på ytringsfrihet.

-Internasjonale medier har ikke adgang til Bahrain. Ingen menneskerettighetsforkjempere får reise inn i landet. Media er kontrollert av kongefamilien. Vårt eneste verktøy for å få ut infomasjon er sosiale medier, sa Rajab.

Han ble også dømt til seks måneders fengsel 20. januar 2015 for å ha "fornærmet offentlige institusjoner". På grunn av dårlig helse ble han løslatt ved benådning etter tre måneder i fengsel.

Krev at Nabeel Raja løslates, signer aksjonen her!

Nabeel Rajab er leder for Bahrain Center for Human Rights, som blant annet har mottatt Rafto-prisen for sitt arbeid. Rajab har jobbet utrettelig for menneskerettighetene i Bahrain og har blitt fengslet flere ganger for å ha ledet flere fredelige demonstrasjoner og for å ha kritisert myndighetene i landet.

Amnesty International har jobbet lenge og hardt for saken til Rajab, og har tidligere lyktes med å få ham løslatt.

Amnesty International anser Nabeel Rajab å være en samvittighetsfange, fengslet utelukkende for fredelig utøvelse av sin ytrings- og forsamlingsfrihet. Amnesty mener at de ulike dommene han har fått, er et forsøk på å avskrekke ham fra hans menneskerettighets- og aktivismearbeid.