Usbekistan: Musaev fri etter 11 år i straffeleir

Erkin Musaev, tidligere FN-ansatt, ble anklaget for spionasje på feilaktig grunnlag, torturert og deretter dømt til 20 års fengsel i 2007. Nå er han endelig fri! 
Publisert: 23. aug 2017, kl. 11:23 | Sist oppdatert: 24. aug 2017, kl. 15:18
Den 10. august 2017 ble en gledens dag for familien til Erkin Musaev. Da de ble innkalt til statsadvokatens kontor visste de ikke hva som ventet. Etter en ordre fra presidenten i Usbekistan var Erkin Musaev - deres pappa, ektemann og sønn -  løslatt etter elleve år i en straffekoloni, dømt etter falske anklager om spionasje.

Retter en stor takk til alle Amnestys aktivister

Etter at Erkin Musaev fikk friheten tilbake, skrev han et brev med en personlig takk til alle Amnestys aktivister: - Jeg vil uttrykke min ytterste takknemlighet til alle Amnesty Internationals aktivister, og til alle som støttet meg og min familie i en vanskelig tid. Min løslatelse er virkelig en stor seier, og ditt bidrag har vært uvurderlig, sier Musaev.
 
Skriv for liv 2014 endret livet hans

Musaev er en av fangene Amnesty jobbet for under den årlige Skriv for liv-kampanjen i 2014. Det ble samlet inn tusenvis av signaturer som ble sendt til myndighetene i Usbekistan, og aktivister fra hele verden skrev solidaritetsbrev til Erkin Musaev og til familien hans. Musaev forteller at han aldri mottok solidaritetsbrevene, men at de likevel endret livet hans til det bedre. - Holdningen til administrasjonen ved straffekolonien endret seg etter at de så alle solidaritetsbrevene. De ansatte begynte å behandle meg med større forsiktighet og jeg ble overført til lettere arbeid. Han forteller også hvordan familien merket en endret holdning til saken hans i det internasjonale samfunnet etter Amnestys verdensomspennende kampanje i 2014.

- En seier for alle som er urettmessig dømt

I takkebrevet forteller Musaev at kampanjen for hans løslatelse spredte håp og kampvilje også hos andre som var og er urettmessig fengslet i straffeleiren der han har tilbrakt de siste elleve årene, og ikke minst har det skapt håp hos familiene til de som har vært rammet. - Dere har gitt disse menneskene håp i sjelen. Faktisk er dette ikke bare en seier for meg, men det er også en seier for alle de some har blitt urettmessig dømt, skriver han.

Var ansatt i FN da han ble fengslet og torturert

Erkin Musaev jobbet for FNs utviklingsprogram (UNDP) i Usbekistan da han ble arrestert i januar 2006. Etter tre urettferdige rettssaker ble han dømt til totalt 20 års fengsel for påstått spionasje for et uidentifisert NATO-medlemsland og for påstått misbruk av FNs penger. Domstolen baserte seg på tilståelser presset fram gjennom tortur, og avviste klagene fra Erkin Musaev om at han ble torturert i varetekt.

Sonet dommen i en straffekoloni

Erkin Musaev sonet dommen i en straffekoloni i Navoi-regionen, nordvest i Usbekistan. Musaev har flere ganger blitt satt i en straffecelle for påståtte brudd på fengselsreglene. Straffecellene har blitt beskrevet av tidligere fanger som små rom, ofte uten vindu, uten oppvarming, naturlig lys eller ventilasjon, og med en seng som er altfor liten for en voksen mann. Du kan lese mer om saken hans her.

Tusen takk til alle som signerte aksjonen for Erkin Musaev og til alle som skrev solidaritetsbrev til ham og familien. Det nytter!

Les mer på amnesty.no