Usbekistan: Journalist løslatt etter 17 år

Endelig får journalisten Muhammad Bekzhanov være sammen med familien sin igjen. 
Publisert: 30. Mar 2017, kl. 10:42 | Sist oppdatert: 26. Apr 2017, kl. 12:28
Tidlig onsdag morgen den 22. februar fikk vi de de fantastiske nyhetene om at den usbekiske journalisten Muhammad Bekzhanov er løslatt. Han var en av de lengst fengslede journalistene i verden, og Amnesty var lenge svært bekymret for hans situasjon. Hans forventede løslatelsesdato var i januar, men da han samme måned ble plassert i en straffecelle fryktet man at det kunne ødelegge hans muligheter for løslatelse. Heldigvis gikk det ikke som fryktet, og Bekzhanov er igjen hjemme med sin familie. Se videoen om løslatelsen her.

Tilståelser gitt under tortur
Muhammad Bekzhanov ble dømt etter å ha blitt utsatt for tortur og etter å ha gjennomgått en svært urettferdig rettssak. På den tiden var han redaktør i avisen til det forbudte opposisjonspartiet Erk (The Freedom Democratic Party). I 1993 måtte han forlate Usbekistan på grunn av forfølgelse, trakassering og trusler fra myndighetene i forbindelse med hans tilknytning til Erk. I 1999 ble han tvangsreturnert fra Ukraina til Usbekistan hvor han ble arrestert. Han ble utsatt for tortur og mishandling, noe som resulterte i at han innrømte straffeskyld for såkalte «antistatlige forbrytelser». I retten ble ikke påstandene om tortur tatt hensyn til, og han ble dømt til 15 års fengsel.

Forlenget fengselsstraff
Bekzhanov skulle egentlig blitt løslatt allerede i februar 2012, men kort tid før dette ble han dømt til ytterligere fire år og åtte måneders fengsel for å angivelig ha brutt fengselsreglene. Til tross for at han i retten fortalte at han ikke har overtrådt en eneste regel på 13 år, ble den nye dommen opprettholdt i mars 2012. Les mer om saken hans her.

Internasjonal oppmerksomhet
Saken hans fikk igjen mye oppmerksomhet da han var en del av Amnestys globale brevmaraton "Skriv for liv" i 2015. Til sammen ble det gjennomført over 200 000 handlinger i minst 22 ulike land for saken til Bekzhanov, noe som inkluderer brev, signaturer og Twitter-meldinger. Han har selv fortalt at han mottok brevene aktivister har skrevet til ham da han satt fengslet, og at det har vært en stor støtte for ham. Hans tre døtre og hans kone Nina måtte forlate Usbekistan da han satt fengslet, men de har aldri gitt opp håpet om at han dag skulle løslates. Hvert år har de markert bursdagen hans i håp om at han en dag skulle kunne feire dagen sammen med dem igjen.


Muhammad Bekzhanov med en av døtrene, før han ble fengslet. Foto: Privat


Muhammad Bekzhanovs kone og tre døtre på yngstedatterens avslutningsseremoni. Foto: Privat

Les mer på amnesty.no

Se også