Sudan: Doktor Mudawi er løslatt!

Doktor Mudawi Ibrahim Adam sto i fare for å bli dømt til døden for sitt fredelige humanitære arbeid. Nå er han endelig løslatt og alle anklager mot ham er droppet.
Publisert: 1. sep 2017, kl. 09:54 | Sist oppdatert: 4. sep 2017, kl. 10:01
Tirsdag 29. august fikk vi den fantastiske nyheten om at doktor Mudawi er løslatt fra fengsel og at alle anklagene mot ham er droppet. Doktor Mudawi ble løslatt etter at han, og fem andre menneskerettighetsforkjempere, ble benådet av president Omar al-Bashir. Etter åtte måneder i fengsel er doktor Mudawi endelig gjenforent med familien.

- Doktor Mudawis åtte måneder i fengsel representerte en grov rettferdighetsbrist, og løslatelsen av ham bør være det første skrittet mot å få slutt på kriminaliseringen av menneskerettighetsarbeid i Sudan. Myndighetenes nådeløse angrep på den minste form for kritikk setter enhver som som våger å uttale seg kritisk i fare, og dette må stoppe!,  sier Sarah Jackson, Amnestys assisterende direktør for Øst Afrika-regionen.

I Norge signerte over 19 000 personer aksjonen for å få Doktor Madawi fri, og rett i underkant av 80 000 signaturer ble samlet inn globalt. Tusen takk til alle som engasjerte seg!

Dr. Mudawi Ibrahim Adam (61) er professor ved universitetet i Khartoum. Han har vunnet flere priser for sitt mangeårige menneskerettighetsarbeid. Dr. Mudawi har kjempet en årelang kamp for familier som flykter fra vold i Sudan, og har blant annet vært en viktig samarbeidspartner for Kirkens Nødhjelp i Darfur.

Dr. Mudawi har flere ganger vært arrestert for sitt humanitære og menneskerettslige arbeid. Første gang var i 2003. Den 7. desember 2016 ble han på nytt arrestert og fengslet og i mai 2017 ble det tatt ut en grunnløs tiltale mot ham kun på bakgrunn av hans menneskerettslige- og humanitære arbeid. To av tiltalepunktene ville gitt ham livstid eller dødsstraff om han ble funnet skyldig. Rettssaken mot ham startet 14. juni.

Les mer om løslatelsen i denne artikkelen fra The Guardian.