Stanset steiningen: Sakineh slipper dødsstraff!

Takket være Amnesty-aktivisters innsats, er dødsstraffen til den iranske tobarnsmoren Sakineh Mohammadi Ashtiani opphevet.
DELCreated with Sketch.DELCreated with Sketch.DEL
Publisert: 4. Apr 2014, kl. 09:30 | Sist oppdatert: 4. Apr 2014, kl. 14:06
Amnesty har akkurat fått bekreftet nyheten om at Sakineh Mohammadi Ashtiani slipper dødsstraff. Etter lang tids innsats fra tusenvis av norske og andre Amnesty-aktivister verden over er dødsdommen nå frafalt.

– Den svært positive utviklingen i Sakinehs sak kommer etter at Amnesty har jobbet strategisk for hennes løslatelse over flere år, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty i Norge.

– Internasjonalt press fra våre aktivister har sannsynligvis vært avgjørende for at dødsdommen nå er opphevet.

I 2005 ble Sakineh dømt til 10 års fengsel for å være delaktig i drapet på sin ektemann. Selve rettssaken foregikk på et språk hun har begrenset kjennskap til, og med mangelfull juridisk bistand. Hun ble samtidig tiltalt å ha "usømmelig forhold" til to ukjente menn og dømt til 99 piskeslag. Piskeslagene ble gjennomført mens hennes sønn var tilstede.
I 2006 ble hun i tillegg tiltalt for utroskap og dømt til døden ved steining. Hun har sittet i fengsel siden 2005.
Amnesty Norge har jobbet for Sakinehs løslatelse over flere år. Etter en periode hvor hennes sak ble profilert høyt, fikk Amnestys etterforskere signaler fra kilder inne i Iran om at press i denne saken ville virke mot sin hensikt, og potensielt forverre situasjonen for Sakineh. Derfor har vi det siste året valgt å arbeide med saken i det stille uten å mobilisere aktivister. Amnesty har imidlertid hele tiden fulgt saken tett.

Onsdag kom altså beskjeden Amnesty-folk over hele verden har ventet på. Det viser at innsats nytter.
– Sammen kan vi gjøre en stor forskjell i enkeltmenneskers liv, sier Egenæs.

– Jeg vil takke alle våre aktivister for det engasjementet de har lagt ned i denne saken.
Madyar Samienejad, Amnesty Iran-ekspert i Norge, er helt tydelig på at det massive internasjonale presset på iranske myndigheter har vært avgjørende for at dødsdommen nå er opphevet.
– Iranske menneskerettighetsaktivister fokuserer stort sett kun på politiske fanger. Det gjør at kvinner som Sakineh er avhengig av at internasjonale aktivister jobber for saken hennes, sier han.


BLI SMS-AKTIVIST
Er du ikke sms-aktivist ennå? Bli med i vårt sms-nettverk nå, og redd liv!
Aasia Bibi fikk dødsdom for angivelig å ha snakket nedlatende om profeten Muhammed. Vi krever at dødsdommen oppheves og at Aasia Bibi slippes fri. Signér aksjonen her.