Stå opp mot urett!

Publisert: 12. okt 2012, kl. 06:00 | Sist oppdatert: 12. okt 2012, kl. 06:00

Det er ni dager igjen til TV-aksjonsdagen 21. oktober. Generalsekretær John Peder Egenæs oppfordrer alle til å stå opp mot urett.

Akkurat nå sitter Nazrin Soutodeh i sin celle i Evin-fengslet i Teheran. Nazrin er forsvarsadvokat og mor til to barn på fire og tolv år. Hun ble opprinnelig dømt til 11 års fengsel, men straffen ble redusert til seks år. Forbrytelsen hennes var ifølge dommen å ha «handlet i strid med Irans sikkerhet» og å «ha drevet propaganda mot regimet». I virkeligheten ble hun dømt for å ha forsvart menneskerettighetsaktivister og mindreårige dødsdømte i Irans domstoler.

Akkurat nå sitter kanskje Maikel Nabil fra Egypt og skriver på en ny blogg i Bremen i Tyskland der han for tiden studerer. Det kan høres selvfølgelig ut, men i virkeligheten er det ikke så selvfølgelig. Hvis ikke organisasjoner som Amnesty og enkeltmennesker verden over hadde visst om Maikel og det faktum at han i 2011 ble dømt til tre års fengsel for å ha skrevet en blogg med kritikk av militæret i Egypt, så hadde Maikel sannsynligvis sittet i en mørk og møkkete celle i Kairo i dag.

Maikel er i hvertfall selv sikker på at så hadde vært tilfelle. Det har han kunnet komme til Norge og fortelle oss selv. I tillegg til at han tror det internasjonale presset fikk ham løslatt to år før tiden, forteller han hvor mye håp og mot det ga ham å motta brev fra mennesker over hele verden. Hvordan det faktum at noen visste om ham og brydde seg om hans sak gjorde at han klarte å holde motet oppe.

Eksemplet til Maikel Nabil må inspirere oss til å kjempe videre for Nazrin. Iranske aktivister mener at presset fra såkalte vanlige folk fra hele verden bidro til å redusere straffen hennes. Nå må vi presse videre så hun slipper ut lenge før hun har sonet seks år.

Hvis ikke menneskerettighetene gjelder for alle, gjelder de i virkeligheten ikke for noen. Hvis vi aksepterer at folk kan sperres inne uten lov og dom, at de kan mishandles, at de kan tvinges til et liv i ytterste fattigdom eller at de kan gis status som annenrangs borgere fordi de er kvinner, homofile eller romfolk, åpner vi for at vi selv kan behandles på samme måte.

Vi må aldri akseptere menneskerettighetsbrudd.

Enda bedre er det hvis vi i Amnesty kan inspirere dere til å gå enda litt lenger. At dere ikke bare er enige i at menneskerettighetene må gjelde for alle, men at dere er villige til å gjøre noe for at det skal bli en virkelighet for alle. Jeg håper dere blir med på å stå opp mot urett.

I første omgang handler det om å være med på TV-aksjonen neste søndag. Bli bøssebærer, gi penger og oppfordre andre til å gjøre det samme. Gjør dere det, så gir dere oss i Amnesty flere ressurser til å gjøre den viktige jobben vi gjør. Vi skal bruke pengene til etterforske for å avsløre og dokumentere overgrep, informere for å stille til ansvar, påvirkef or å øve press på makthavere, aksjonere for å skape endring og undervise for å gi folk redskaper til selv å kjempe for sine rettigheter.

Amnesty har i over 50 år hindret tortur, stanset henrettelser og beskyttet aktivister i fare ved å flombelyse deres situasjon.

Jo flere som vet, jo vanskeligere blir det å fortsette overgrepene.

GJØR EN INNSATS 21. OKTOBER - KLIKK HER!

John Peder Egenæs er generelsekretær i Amnesty International i Norge. Sammen med resten av organisasjonen, er han både ydmyk og stolt over at Amnesty har blitt tildelt TV-aksjonen 2012.