Somalia/Norge: Norske myndigheter må protestere mot voldtekt og steining av 13-åring

En 13 år gammel jente er blitt voldtatt og steinet i Somalia. Amnesty ber norske myndigheter protestere mot overgrepene. Les Amnestys brev til utenriksminister Jonas Gahr Støre her:
Publisert: 3. nov 2008, kl. 15:44 | Sist oppdatert: 2. sep 2013, kl. 14:58

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

Utenriksdepartementet

Pb. 8114 Dep.

0032 Oslo

Oslo, 3. november 2008

Somalia: Voldtekt og steining av 13-årige Aisha - norske myndigheter må reagere

Den 27. oktober ble 13 år gamle Aisha Ibrahim Duhulow drept av en gruppe på rundt 50 menn, som steinet henne til døde foran omkring 1000 tilskuere på en stadion i den sørlige delen av Kismayo.

Jentebarnet Aisha var anklaget for utenomekteskapelige forhold, et brudd på islamsk lov. Men, Aishas far og andre kilder har fortalt Amnesty International at hun ble voldtatt av tre menn, og at hun forsøkte å anmelde voldtekten til al-Shabab militsen som kontrollerer Kismayo. Istedenfor at Aishas overgrepsmenn ble tatt, ble hun selv arrestert. Ifølge vitner var hun på dette tidspunktet svært redd og hun var blitt mentalt ustabil.

Før steiningen startet ble et lastebillass med steiner kjørt inn på stadioen, og mens Aisha kjempet for å komme fri fra mennene som holdt henne ble Aisha dratt med ut på stadion og begravd opp til brystet i hullet som var gjort klart for henne. Flere vitner har fortalt Amnesty at på et tidspunkt under steiningen ble sykepleiere tilkalt for å sjekke om Aisha fremdeles levde. Da de bekreftet at hun ennå var i live ble Aisha på nytt gravd ned og steinet til hun til slutt ble bekreftet å være død.

Et vitne som kaller seg Sheik Hayakalah skal ha sagt på radiokanalen Radio Shabelle at Aisha skulle ha innrømmet sin skyld og at hun var glad for straffen hun skulle få under den islamske lov.

Flere av vitnene til drapet på Aisha forsøkte å forhindre steiningen, men da åpnet militsen ild og en ung gutt ble skutt og drept. En talsperson for al-Shabab militsen har senere beklaget hendelsen og sagt at medlemmene av militsen vil bli straffet.

Det grufulle drapet på Aisha viser hvilket barbari steining er, og den forferdelige og diskriminerende form for avstraffelse jenter og kvinner utsettes for. Drapet på Aisha er ett av mange eksempler på al-Shabab militsen og andre militsgruppers mange overgrep på og terrorisering av sivilbefolkningen i Somalia. Mange har nå flyktet fra Kismayo i frykt for å bli utsatt for den samme skjebnen som Aisha.

Amnesty International har tidligere dokumentert hvordan regjeringsrepresentanter, journalister og menneskerettighetsforkjempere risikerer å bli drept dersom de oppfattes å skulle ha kritisert al-Shabab.

Amnesty International Norge oppfordrer norske myndigheter til:

  • å uttrykke sin avsky over drapet på Aisha Ibrahim Duhulow overfor regimet i Mogadishu
  • å samarbeide med EU og FNs spesialmekanismer om å etablere en uavhengig granskningskommisjon som skal undersøke overgrepene mot sivilbefolkningen i Somalia, sørge for at overgriperne stilles til ansvar og at ofrene får kompensasjon for overgrepene de er blitt utsatt for
  • å arbeide for større internasjonal tilstedeværelse i Somalia representert ved FN og Den afrikanske union (AU) til beskyttelse av sivilbefolkningen

Vi imøteser en snarlig tilbakemelding.

Med hilsen

Amnesty International Norge

John Peder Egenæs Beate Ekeløve-Slydal

Generalsekretær Politisk rådgiver