Saudi-Arabia: Raif Badawi nominert til fredsprisen

Det var med glede Amnesty mottok nyheten om at Raif Badawi og hans advokat Waleed Abu al-Khair er nominert til Nobels fredspris. 
Publisert: 2. Feb 2015, kl. 11:39 | Sist oppdatert: 2. Feb 2015, kl. 13:12
De to saudiarabiske samvittighetsfangene ble nominert av SVs Snorre Valen og Karin Andersen. Amnesty tar ikke stilling til tolkningen av Nobels testamente, men mener at denne nominasjonen har mange likhetstrekk med tildelingen av fredsprisen til den fengslede kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010.

Takknemlige for nominasjonen
Organisasjonen har vært i kontakt med Raif Badawi og Waleed Abu al-Khairs nærmeste etter at nominasjonen ble kjent. Nyheten er mottatt med meget, meget stor takknemlighet.
- De oppfatter dette som en enorm oppmuntring og mener det vil legge et ytterligere press på Saudi-Arabia for løslatelse, sier Egenæs.

De er begge dømt til lange fengselsstraffer for å ha brukt sin ytringsfrihet.
- Nominasjonen av Raif Badawi og hans advokat Waleed Abu al-Khair til Nobels Fredspris er en enestående anerkjennelse av deres arbeid for respekt for alles menneskerettigheter og mot en voldsfremmende og undertrykkende bruk av religion i politisk øyemed, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty i Norge.

Demonstrasjon hver fredag
Saken til Raif Badawi har fått en hel verden til å reagere med forferdelse, særlig etter at han 9. januar ble pisket 50 ganger. Han er dømt til totalt 1000 piskeslag i tillegg til ti år i fengsel.

Fire fredager på rad har Amnesty-kontorer over hele verden arrangert demonstrasjoner utenfor saudiarabiske ambassader, og over en million mennesker har signert en underskriftsaksjon for å stanse piskingen og få Badawi løslatt.

Waleed Abu al-Khair soner en dom på 15 års fengsel, blant annet for å ha bidratt til å etablere en uavhengig menneskerettighetsorganisasjon.