Saudi-Arabia: Et år med blodig undertrykkelse siden piskingen av Raif Badawi

Ett år er gått siden Raif Badawi ble pisket offentlig for å ha benyttet sin ytringsfrihet. I løpet av dette året er menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia i stadig forverring, forteller Amnesty International.
Publisert: 7. Jan 2016, kl. 15:40 | Sist oppdatert: 20. Feb 2018, kl. 15:35
Det siste året har menneskerettssituasjonen i kongeriket gått fra dårlig til verre. Massehenrettelsen av 47 mennesker på én og samme dag, inkludert sjia-leder Sheikh Nimr al-Nimr, sendte sjokkbølger gjennom regionen.

Som motsetning til den lovpriste kvinnedeltakelsen i kommunevalget forrige måned, fortsetter Saudi-Arabia sin vedvarende og brutale forfølgelse av menneskerettighetsaktivister. Saudi-Arabias ledelse i luftangrep av Jemen har flere alvorlige brudd på internasjonal humanitærrett, deriblant krigsforbrytelser.

– Et år etter at den offentlige piskingen av Raif Badawi skapte internasjonale ramaskrik, sitter både han og titalls andre samvittighetsfanger fengslet, og risikerer å måtte gjennomgå både grusom straff og mishandling på grunn av fredelig aktivisme, sier James Lynch, Amnesty Internationals avdelingsdirektør for Midtøsten og Nord-Afrika.

MR-brudd i terrorbekjempelsens navn
– Flere og flere menneskerettighetersforkjempere dømmes til årevis i fengsel etter Saudi-Arabias anti-terrorlov av 2014. Dette skjer samtidig som Saudi-Arabias allierte skamløst støtter kongedømmets undertrykkelse, i den såkalte «krigen mot terror».

Blant de mange fengslede er Raif Badawis advokat, Waleed Abu al-Khair. Han var den første menneskerettighetsforkjemperen som ble dømt etter at anti-terrorloven trådte i kraft februar 2014, og ble dømt etter en urettferdig rettergang. Av de mange som ble fengslet etter anti-terrorloven i 2015 er Abdulkareem al-Khoder og Abdulrahman al-Hamid, begge grunnleggere av den nå oppløste Independent Saudi Civil and Political Rights Association (ACPRA). Også begge disse ble dømt uten rettferdig rettergang.

Saudi-Arabia fortsetter å forby uavhengige menneskerettsorganisasjoner og å fengsle grunnleggerne med lange fengselsstraffer, for opprettelse av «ulisensiert organisasjon». Alle offentlige forsamlinger, inkludert fredelige demonstrasjoner, er fortsatt forbudt, etter pålegg fra Saudi Arabias innenriksdepartement i 2011.

Slår systematisk ned på aktivisme
Myndighetene bruker anti-terrorloven fra 2014 og den beryktede Specialized Criminal Court (SCC), domstolen etablert for å håndtere terrorrelaterte lovbrudd, til systematisk å slå hardt ned på all form for aktivisme. Blant annet ved å avsi dødsdommer til sjiamuslimske aktivister, deriblant den fremtredende, sjiamuslimske regjeringskritikeren Sheikh Nimr al-Nimr, som sammen med tre andre sjiaaktivister ble henrettet 2. januar.

Sheikh Nimr al-Nimrs nevø, Ali al-Nimr, og sjiaaktivistene Dawood al-Marhoon og Abdullah al-Zaher, var alle under 18 da de ble arrestert. Alle tre opplevde grovt urettferdig rettergang og ble dømt til døden kun basert på «tilståelser» de selv hevder ble gitt under tortur. Retten har avvist å etterforske anklagelsene om tortur.

– At dødsdommene mot de tre mindreårige, angivelige forbryterne opprettholdes er en del av myndighetenes blodige forfølgelse av all form for opposisjon. Dette er både grovt i strid med folkeretten, og uten noe annet bevis enn «tilståelsene», som alle tre hevder ble gitt under tortur, sier James Lynch.
– Og dette i en tid hvor Saudi-Arabia rir på en fryktelig henrettelsesbølge, med i hvert fall 151 henrettede fra januar til november i 2015 – det høyeste tallet siden 1995. Nærmere halvparten av de henrettede hadde begått lovbrudd som etter folkeretten ikke skal kunne straffes med døden.

Hundrevis av sivile drept i Jemen med våpen fra Vesten
Saudi Arabia har også ledet militærkoalisjonen som siden mars 2015 har utført tusenvis av flyangrep mot Huthi-kontrollerte områder i Jemen. Angrepene har også truffet sivil infrastruktur, som sykehus, skoler, fabrikker, kraftanlegg, broer og veier, og hundrevis av sivile er drept i flyangrepene. Amnesty
International har avdekket at angrepene ofte har vært uforholdsmessig store eller rammet altfor bredt, og i noen tilfeller virker de å ha sivile eller sivil eiendom som mål.

Noen av våpnene benyttet av de Saudi-ledede koalisjonsstyrkene, som har truffet sivile mål, er produsert og/eller designet i Storbritannia og USA. Myndighetene i Storbritannia og USA bidrar også med støtte til logistikk og etterretning til koalisjonen. Norske myndigheter leverer forsvarsmateriell til både Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater som kan ha blitt brukt mot sivile, slik Dagbladet slo opp tirsdag.

– Allierte av Saudi-Arabia, som USA og Storbritannia, burde utnytte det nære forholdet de har til å presse de Saudiske myndighetene, også offentlig, til å bedre menneskerettighetssituasjonen og til å etterfølge folkeretten i sitt tokt mot Jemen. Den rungende stillheten, og det at de fortsetter å forsyne Saudi-Arabia med dødelige våpen, er rett og slett ikke holdbart, sier James Lynch.

Bakgrunn:
Raif Badawi ble pisket offentlig i Jeddah 9. januar 2015, med 50 slag utført med stokk av en offentlig tjenestemann. Disse 50 slagene var del av dommen på 1000 slag og 10 års fengsling, avsagt av retten i mai 2014, for opprettelse av et online forum for offentlig debatt og for «fornærmelse av islam».
Videre pisking ble utsatt, først av helsemessige grunner og senere av ukjente grunner.

Over en million meldinger har blitt sendt i støtte til den fengslede bloggeren Raif Badawi, etter at Amnesty International sin Skriv for liv-kampanje fremmet hans sak i 2014. I 2015 fremmet kampanjen den vanskelige situasjonen til Raif Badawis advokat, Waleed Abu al-Khair.

Mer informasjon om andre ofre for Saudi-Arabias angrep på ytringsfriheten er tilgjengelig på Amnesty Internationals sider om Saudi-Arabia.