Russland: «Pussy Riot» må slippes fri!

Tre medlemmer av den kvinnelige punk-gruppen «Pussy Riot» risikerer syv år i fengsel for å ha sunget en protestsang i Moskvas største ortodokse kirke.
DELCreated with Sketch.DELCreated with Sketch.DEL
Publisert: 24. jul 2012, kl. 11:36 | Sist oppdatert: 31. jul 2012, kl. 14:27

Amnesty International gjentar nå oppfordringen til russiske myndigheter om å løslate kvinnene umiddelbart.


Risikerer syv år i fengsel

Maria Alekhina, Ekaterina Samutsevich og Nadezhda Tolokonnikova er anklaget for «hooliganisme på grunnlag av religiøst hat» og har foreløpig blitt dømt til seks måneder i varetekt.

- Disse tre aktivistene har nå sittet bak lås og slå i månedsvis mens de venter på en rettssak som ikke bør finne sted, sier John Dalhuisen fra Amnesty Internationals Europa og Sentral-Asia program.

Dalhuisen legger til at uavhengig av om kvinnene har deltatt i protesten, er fengslingen en uforsvarlig reaksjon på den fredelige, om for mange støtende, ytringen av politiske meninger.


- Jomfru Maria, forvis Putin!

Amnesty International anser aktivistene for å være samvittighetsfanger, arrestert utelukkene for å ha uttrykt sine meninger på fredelig vis.

Protestsangen «Virgin Mary, redeem us from Putin» ble fremført i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva 21. februar 2012 av flere av medlemmene i Pussy Riot.

Artistene hadde på seg finlandshetter under opptredenen.


Protest mot Putins machodiktatur

Konserten var en av mange forestillinger som var fremført i protest mot Vladimir Putin i forkant av presidentvalget i mars, der det var liten tvil om at Putin ville vinne til tross for hans stadig minskende popularitet.

De russiske myndighetene arresterte de tre kvinnene kort tid etter opptredenen, og påstod at de var de maskerte sangerne fra kirken.

En av kvinnene, Nadezhda Tolokonnikova, har innrømmet at hun er med i Pussy Riot og at hun deltok i protesten, mens de to andre kvinnene fornekter noen som helst tilknytning til katedralaksjonen.

Rettssaken starter 30. juli, og vil ifølge russiske myndigheter bli direktesendt på TV.


Støtende syn skal også ytres

Siden opprettelsen av gruppen i 2011, har Pussy Riot opptrådt på flere offentlige steder som på metroen i Mosvka, den røde plass, og på forskjellige busstak.

I media har gruppemedlemmene uttalt at de protesterer mot blant annet myndighetenes grep om ytrings- og organisasjonsfriheten i landet, urettferdige politiske prosesser og iscenesatte rettssaker mot styrets opposisjon.

- Selv om katedralaksjonen var beregnet på å sjokkere og det var kjent at den sannsynligvis ville virke støtende, forlot aktivistene katedralen når de ble bedt om det og forårsaket ingen skader, sier Dalhuisen.

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen har gjentatt flere ganger at ytringsfriheten ikke bare gjelder for akspeterte syn, «men også for de meninger som støter, sjokkerer eller opprører staten eller en del av befolkningen».


Politiske årsaker ligger bak

Hele opptredenen varte bare noen få minutter og forårsaket minimale forstyrrelser for de som oppholdt seg i katedralen av andre, særlig religiøse grunner.

Det er andre grunner enn forårsakelsen av urolighet i kirken som gjør at myndighetene reagerer på Pussy Riots aksjon.

- Den bredere politiske bakgrunnen for anti-Putinprotestene som oppstod i samme tidsrom som aksjonen, og aktivistenes anti-Putinbudskap (som i seg selv ikke er straffbart), har på urettferdig vis vært tatt i betraktning i anklagene som er reist mot kvinnene, påpeker Dalhuisen.


Skaper sterke reaksjoner

En videomontasje av sangen har ført til ivrig debatt om aksjonen. Putins pressesekretær har kalt protesten for avskyelig, og uttalte at saken ville følges opp «med alle nødvendige konsekvenser».

Selv om en representant fra den ortodokse kirken til å begynne med oppfordret myndighetene til å vise nåde overfor aktivistene, har senere uttalelser uttrykket et ønske om hardere straff for kvinnene.

Flere av kirkens representanter ønsker at de skal bli dømt for å ha oppfordret til hat på grunnlag av religion.

I tillegg skal kvinnenes familier og slektninger ha mottatt anonyme drapstrusler.


Internasjonal støtte

Til tross for myndighetenes negative reaksjoner, har gruppen mottat mye støtte både i Russland og internasjonalt.

En rekke internasjonale organisasjoner har gått sammen med Amnesty International om å aksjonere for frikjennelse av aktivistene. Under en konsert opptrådte også vokalisten i Red Hot Chili Peppers, Anthony Kiedis, med en T-sjorte med teksten «Pussy Riot» på brystet.

Amnesty International krever at de russiske myndighetene må trekke tilbake anklagene om «hooliganisme». De må også løslate disse kvinnene umiddelbart og betingelsesløst.

Les mer om Pussy Riot på freepussyriot.org

Les mer om Pussy Riot på freepussyriot.org

Pussy Riot - Virgin Mary, redeem us from Putin

St. Maria, Virgin, Drive away Putin
Drive away! Drive away Putin!

Black robe, golden epaulettes
All parishioners are crawling and bowing
The ghost of freedom is in heaven
Gay pride sent to Siberia in chains


The head of the KGB is their chief saint
Leads protesters to prison under escort
In order not to offend the Holy
Women have to give birth and to love


St. Maria, Virgin, become a feminist
Become a feminist, Become a feminist

Church praises the rotten dictators
The cross-bearer procession of black limousines
In school you are going to meet with a teacher-preacher
Go to class - bring him money!


Patriarch Gundyaev believes in Putin
Bitch, you better believed in God
Belt of the Virgin is no substitute for mass-meetings
In protest of our Ever-Virgin Mary!