Russiske LHBT-aktivist Anastasia Smirnova: Fengslet for å vise til OL-charteret

Fire homoaktivister ble i dag anholdt for å holde opp plakater som sa at diskriminering er uforenelig med OL-charterests prinsipp 6. Amnesty.no møtte en av dem da hun var i Oslo tidligere i januar.
Publisert: 17. Jan 2014, kl. 10:01 | Sist oppdatert: 8. Feb 2014, kl. 14:47
Anastasia Smirnova som er koordinator for det russiske LHBT-nettverket er blant de som ble anholdt. Hun ble tatt med til politistasjonen sammen med tre andre, blant dem en gravid kvinne. På facebook-profilen sin skrev hun:
Nyheten om fengslingen har spredd seg lynraskt og i samme post takker hun for all oppmerksomhet og støtte hun har fått.
Da journalisten fra amnesty.no møtte henne i Oslo tidligere i januar i år var hun tydelig på at myndighetene følger med på all oppmerksomheten som kommer fra utenfor landets grenser.
- Putin har uttalt at fremmedfrykt aldri er akseptabelt, noe som henger sammen med oppmerksomheten rundt OL. Det er tydelig at det blir forsøkt ryddet her før lekene, sier hun på informasjonsmøte for journalister på Amnesty-kontoret i Oslo.
Hun håpet på støtte fra utøverne under OL, selv med noe så lite som et lite regnbueflagg, og mener at alt er med på å gi dem som trenger det styrke.
Smirnova er sikker på at det vil bli mindre oppmerksomhet rundt situasjonen til Russlands seksuelle minoriteter etter de olympiske leker.
- Det er forutsigbart, og skjer alltid etter slike store arrangementer. Eksperter har sagt, og jeg er enig med dem, at vi kan forvente at myndighetene blir enda strengere, spesielt når det kommer til menneskerettighetene og menneskerettighetsorganisasjoners aktiviteter, sier hun.
- Det er derfor det er så viktig for oss at verdens øyne følger med på det som skjer i Russland også etter OL.
Noen å skylde på
Smirnova er klar over muligheten for at hjemlandets homofile, lesbiske, bifile, trans- og intersex-personer kan ende opp som syndebukker om de olympiske lekene ikke blir så vellykkede som president Putin håper de skal bli.
- Det er selvfølgelig avhengig av hva som skjer under lekene, men LHBTI-samfunnet i Russland blir allerede brukt som syndebukk for mye. Det kan skje, men jeg synes ikke det bør hindre oss i å gjøre det vi er her for.
Hun er klar på at de ikke bør hive seg frem for å forsvare seg og si "Nei, det er ikke det vi gjør", men at de heller bør beholde fokuset på det viktige arbeidet de gjør i Russland.
- Jeg tror vi vil få med oss flere aktivister nå. Både på grunn av all oppmerksomheten før og under OL, men også fordi myndighetenes forsterkede kontroll fremprovoserer en motreaksjon i mange, forklarer Smirnova.
- Man føler at man blir skjøvet tilbake inn i skapet.
Følte hun måtte bidra
Det har den senere tiden blitt vanskeligere for Smirnova og LGBT Network å få gjort det de skal, og å få jobbe i fred. Blant annet har organisasjonen fått opptak fra et lukket møte ufrivillig sendt i et kritisk TV-program med forutintatte holdninger. Her ble Smirnova og hennes likesinnede blant annet omtalt som perverterte. På tross av slike utfordringer er det viktig for henne å bidra.
- Jeg tror på personlig ansvar, forteller hun. Smirnova har vært frivillig i flere år, og det er først de 2,5 siste årene hun har vært engasjert i LHBT-rettigheter på fulltid. Som hun sier det selv: "Uten å ha et annet liv enn aktivismen".
- Jeg følte at jeg måtte gjøre noe, så derfor begynte jeg, smiler hun.
Kraftig innstramming
I Russland har president Putin de siste årene fått vedtatt flere lover som begrenser rett til ytringsfrihet, forsamlingsfrihet og organisasjonsfrihet. Det blir stadig vanskelig for kritiske røster blant journalister og organisasjoner å bli hørt.

Diskriminering for rase, etnisitet, kjønn, religion, politisk tilhørighet og seksuell legning er et utbredt problem i Russland, og har nærmest blitt legitimert av anti-propagandaloven vedtatt i juni 2013. Denne tilsier at man kan bli bøtelagt for å fremme såkalt propaganda for utradisjonelle seksuelle forhold til mindreårige, og gjør at det ikke er lov å omtale lesbiske, homofile, bifile og transpersons forhold positivt.


OPPDATERING:
07.01:
Smirnova og de andre aktivistene ble løslatt senere på dagen fredag 7. februar. Rettshøringen er planlagt til lørdag 8. februar.
LGBT Network
- er en paraplyorganisasjon for LHBT-arbeid i Russland
- er interregional, aktiv i 55 regioner og har 17 kontorer spredt utover landet
- er i en travel periode nå før og under de olympiske vinterleker i Sotsji
Anastasia Smirnova
- fra St. Petersburg, Russland
- har jobbet fullt med LHBT-spørsmål i rundt 2,5 år


Les mer på amnesty.no