Regnbuedagene 2014: Livet med Anti-homoloven i Uganda

Kampen for å få elske den man vil, er blitt straffbar etter at Ugandas nye anti-homolov trådte i kraft. Møt modige aktivister som risikerer fengsel for sitt arbeid og legning.
Publisert: 22. Mai 2014, kl. 11:17 | Sist oppdatert: 2. jun 2014, kl. 17:08
Homofil praksis kan i dag føre til straff i over 80 land verden over. I enkelte land risikerer man dødsstraff eller livstid i fengsel bare fordi man er den man er og viser det.
Under Regnbuedagene 2014 i Bergen kan du møte Dennis Wamala, nestleder i Sexual Minorities Uganda. Sammen med andre modige aktivister kjemper han en livsviktig kamp for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner i Uganda. Kampen for å få elske den man vil, er nå straffbar. Du kan bli dømt til livsvarig fengsel for å elske en av samme kjønn.
Dennis Wamala er invitert til Bergen av Amnesty International Norge (AIN), Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) og Norsk Folkehjelp (NFH). Han kommer ikke alene.
Dennis og kollegaen Kayima skal fortelle om hvordan det er å leve og jobbe som LHBT-menneskrettighetsaktivist i Uganda. Vi får høre om arbeidet deres og den nye diskriminerende og fryktelige Anti-homoloven som Ugandas president Museveni signerte i februar.
Loven kriminaliserer samtykkende seksuell omgang mellom personer av samme kjønn og forbyr ”promotering av homoseksualitet”.
Denne forverringen for LHBT-befolkningen i Uganda er sammen med Russlands antipropagandalover eksempler på en negativ utvikling som undertreker behovet for internasjonal solidaritet.
Dennis og Kayima skal være med oss helt til søndag, når Regnbuedagene avsluttes. På lørdag er det Pride i Bergen anført av LLH med ordfører Trude Drevland, etterfulgt av Amnesty med æresgjestene fra SMUG. -Vi skal dokumentere Pride'en og sende en hilsen til Uganda. Her går politikere stolt sammen med LHBT-aktivister, er undertegende, LLHs Tore Lirhus og NFHs Åse Sælensminde enige om.
Sterk LHBT-bevegelse i Uganda
  • LHBT-bevegelsen i Uganda er sterk og mangfoldig, og til tross for omfattende diskriminering og forfølgelse er det mange modige mennesker som fortsetter å kjempe for LHBT-rettigheter.
  • 40 ulike menneskerettighetsorganisasjoner har mobiliert mot loven og forsvart retten til beskyttelse mot diskriminering på grunn av seksuell orientering og kjønnsidentitet.
  • Kasha Jaqueline Nabagesera, grunnlegger og leder av Freedom and Roam Uganda, ble i 2011 tildelt den internasjonale menneskerettighetsprisen Martin Ennals Award.
  • Samme år ble Frank Mugisha, leder for Sexual Minorities in Uganda (SMUG) tildelt Rafto-prisen i Bergen.



Fullt program for Regnbuedagene 2014

Amnestys post på program under Regnbuedagene:
Møt nestleder i Sexual Minorities Uganda (SMUG) Dennis Wamala 3.juni kl 18.30 på Det Akademiske Kvarter.

Wamala og Kayime Ronald kan også treffes på LO sitt frokostmøte på torsdag kl 09.00.